Интервю с Fanatico Boys (ФК Хайденхайм, Германия)

Интервюто е от флаера Kallendresser Kompakt на ултрас групата на Кьолн Coloniacs, бр. 121, 13.01.2024 г.

CNS: Здравейте на всички, преди всичко ви благодарим, че отговаряте на въпросите ни за нашето издание за мачовете. Преди да се обърнем към вас като Fanatico Boys, защо не ни разкажете приблизително за произхода и историята на активната фенска и ултрас сцена и развитието на събитията в Хайденхайм до наши дни? Какви други групи е имало и има в Хайденхайм освен Fanatico Boys?

Fanatico Boys: Благодарим ви много за възможността да представим нас и нашата фенска сцена в това интервю. Ако се замислим за началото на фенската култура в Хайденхайм, то тя безспорно е свързана с 2004 г. По онова време Hellenstein Supporters са първото голямо сдружение на предимно по-млади фенове на ФК Хайденхайм, които след това започват да организират събития, пътувания и акции по трибуните, или по-скоро по хълмовете в региона. По-късно е създадена групата Inferno Heidenheim, от която се формира през 2008 г. настоящата група Fanatico Boys (FB). Групата Youngstars е създадена през 2010 г. с идеята да се създаде място за срещи на млади хора, които искат да се запознаят с фенската култура и тази на ултрасите. И до днес Youngstars функционира като младежка група на FB. Също така през 2010 г. е основана ултрас ориентираната група, наречена Flavia, която заедно с групите Hellenstein Supporters, Heidenheimer Mädels и Avanti през 2014 г. се превръща в Unitas Aquileiae. През годините е имало и по-малки ултрас ориентирани групи и също толкова много фен клубове, които броим към нашите привърженици, но гореспоменатите групи са стълбовете на активната фенска сцена. Развитието на сцената, разбира се, беше много стръмно в началото. Най-късно от времето на трета дивизия в Хайденхайм се създаде ядро от активни ултраси и привърженици. Много от тези хора са повече или по-малко активни в рамките на сцената и днес. Нивото на организираност се повиши, а подходът към различни теми, свързани с клуба, фенската политика и организацията по мачовете, стана все по-„професионален“.

Нека поговорим за вашата група. Kога е основана Fanatico Boys и какви са първите няколко години на хайденхаймската сцена?

Както бе споменато накратко по-горе, нашата група е основана на 23 ноември 2008 г. Първите няколко години се характеризираха с младежко безразсъдство, консумация на алкохол и шумни освирквания по спортните игрища, респективно стадиони в региона. Разбира се, различни знамена, хореографии и скандирания бяха копирани от големите сцени по онова време. В самото начало не се забелязваше кой знае какво творчество. Смъртта на тогавашните ни лидери Хендрик и Щефен, който тогава беше в младежката група, беше голям удар на съдбата. Ако двамата можеха да видят къде сме днес, убеден съм, че щяха да бъдат повече от горди! Всички бяхме много млади и се сблъскахме с темата за смъртта и солидарността по един безпощаден начин. По онова време Хендрик беше възприеман като разсъдлив човек в групата, визионер и безграничен оптимист. Той зарази много приятели с изключителната си любов и отдаденост към футболния клуб. През следващите няколко години фенската сцена се индивидуализира и успя да развие свой собствен стил.

Как е организирана вашата група и свързаната с нея система за членство? Освен основната група има ли значими секции, младежки групи или един вид група за подкрепа?

Нашата група е разделена в четири „отдела“: на първо място, разбира се, е основната група Fanatico Boys. След това е налице един вид пасивно членство за дългогодишните членове, следва Youngstars като младежка група и след това има събирателен пункт за млади фенове на ФК Хайденхайм, които трябва бавно да бъдат въведени в групата.

С „BlockGschwätz“ имате свой собствен печатен и аудио говорител. Колко важно е това за вас? Какъв е основният фокус на вашата брошура за мачовете? Какъв е тиражът? И какви бяха причините за стартирането на подкаст формат?

Много се гордеем с „BlockGschwätz“. Скоро ще минем брой 200 и така брошурата за мачовете е с нас почти от самото начало. Както се казва във въпроса, ние я възприемаме като наш говорител, като начин да поставим проблемите си на картата и да се занимаваме с критични въпроси. Искаме да отразяваме в брошурата за мачовете неподправените мнения на нашите групи. Преди няколко години имаше малка реформа и адаптирахме съдържанието към местната читателска аудитория. В началото това беше брошура за мачовете, която вероятно ще намерите на 90% от другите стадиони: представяне на съперника, актуални теми, репортажи от мачове и лични впечатления от посещенията на други мачове. Това бяха основните теми, застъпени в брошурата. В момента има три фиксирани категории: „Представяне“, което съдържа няколко думи за настоящия мач. В рубриката „Добре е да се знае“ разглеждаме актуалните теми и обсъждаме накратко последните няколко мача, а в рубриката „Представяне на съперника“ разглеждаме последните събития около гостуващата сцена. В края на брошурата има графа с дати. Текстове от приятели и други подобни също се отпечатват за определени мачове. Текущият тираж е 400 екземпляра. Колкото и тъжно да звучи, мотивацията за аудиопрограмата в подкаст формат беше мързелът на хората да четат. Смятахме, че можем по този начин да привлечем хората. Този проект обаче бързо беше замразен и подчертаваме отново и отново, че за нас е важно да подбираме хората директно на стадиона и да придадем отново по-голямо значение на печатната версия. По същата причина няма и онлайн брошура.

Над знамето ви на оградата понякога има банер с надпис „Обичам футбола – мразя расизма“. Колко важни са за вашата група антирасизмът, или антидискриминацията като цяло?

Банерът виси над знамето на нашата група на всеки мач. Антирасизмът е важна тема за нас и с този банер искаме да изразим ясна позиция по нея. Ще защитаваме тази антирасистка позиция с всичко, което имаме, и няма да допуснем друго мнение в нашата среда. Антидискриминацията също е изключително важна за нас като група. Малък пример за това: Дими, друг член на нашата фенска сцена, който, за съжаление, ни напусна твърде рано. Дими беше роден с мускулна дистрофия и беше прикован към инвалидна количка от много ранна възраст. Въпреки увреждането си и липсата на възможности за физическа активност, да не говорим за пътуване далеч от дома, той беше приет в Youngstars и научи всички нас в младите си години как да се справяме с темата „болест и смърт“. През това време научихме много като група, особено в социален план.

Има ли някаква организация, която да обхваща фенската сцена? Каква е структурата на ултрас сцената в Хайденхайм?

Тъй като в Хайденхайм всичко е малко по-малко и повечето хора се познават от години, организацията на сцената не е толкова бюрократична, колкото може да си представите. Няма сдружение, което да се занимава с организацията на фенската сцена. Всички уреждания, планове и т.н. се обсъждат и решават на срещи на представителите на групите или на общи срещи на сцената. Преди години създадохме нещо като група за подкрепа, която да се занимава с хореографиите – Kollektiv 1846 e.V. Сега тя се ръководи от Unitas Aquileiae и от нас. Групата за подкрепа няма организационни задачи, а служи само за финансиране и подкрепа на активната фенска култура в Хайденхайм.

Нека преминем към приятелствата и контактите. Kакви поддържате като група Fanatico Boys? Има ли също приятелства, които се поддържат от други групи в Хайденхайм?

Ние като Fanatico Boys поддържаме много приятелски контакти с Гройтер Фюрт, особено с Horidos 1000 и Entourage, но също и със Stradevia и други групи или лица от северната трибуна във Фюрт. Също така поддържаме добри контакти с хокейната сцена в Равенсбург. Unitas Aquileiae има официално приятелство с Равенсбург.

Хайденхайм ан дер Бренц е географски разположен на границата между Баден-Вюртемберг и Бавария. Съответно градовете Аален, Улм, Щутгарт, Аугсбург и Мюнхен и съответните им фенски сцени също са наблизо. С кои от гореспоменатите фенски сцени не се разбирате толкова добре? Има ли дерби, което се е развило през годините и има най-голямо значение за вас днес?

Ние като фенска сцена имаме дерби с фенската сцена на ШШФ Улм, което се разраства през годините. По-младата фракция, а също и голяма част от фенската сцена имат и друг дерби противник в лицето на ФФР Аален. През последните години бяха разменени няколко дребни любезности с ултрасите на ФК Аугсбург, но това не трябва да се разбира като дерби, а по-скоро като дребно пререкание. Не е налице съперничество с другите гореспоменати фенски сцени на ФФБ Щутгарт и Байерн, както и с мюнхенските 1860, а по-скоро отношенията са неутрални. С Кикерс от Щутгарт имахме много напрегнати отношения след кражбата на знамето, когато бяхме в трета дивизия, но не е имало големи допирни точки поради различните дивизии (на 7 септември 2013 г. ФК Хайденхайм е домакин на Щутгартер Кикерс и Fanatico Boys успяват да вземат знамето на Blaue Bomber 1995 от оградата на сектора за гости, но след мача от гостуващата група заплашват, че ще подадат жалба и Fanatico Boys го връщат от съображения за сигурност заради видеонаблюдението на стадиона и възможните последици за човека, който го е взел – бел. пр.).

Заключение: с Улм има очевидно дерби за нас, както и с Аален в по-широк смисъл.

По отношение на клубната политика, през 2007 г. футболният отдел на Хайденхаймер ШБ решава да се отдели и да основе ФК Хайденхайм. Преди всичко това се налага, защото не е могло да се изпълнят изискванията на Германския футболен съюз за лицензиране в Регионалната лига. Как фенската сцена на Хайденхайм се отнасяше към този въпрос по онова време?

Точно така. Отделянето беше необходимо, за да се спази тогавашният устав на Регионална лига – юг. Тъй като през 2007 г. клубът все още се управляваше изключително на доброволни начала, процедура за лицензиране, която да отразява целия клуб с всички негови отдели, беше трудно осъществима. Разбира се, трябва да се каже също, че фенската сцена през 2007 г. нямаше достатъчно добра организация, за да предотврати подобен проект. Връзката с Хайденхаймер Шпортбунд е все още силна в Хайденхайм, както и сред фенската сцена. Отделни членове са активни в отдела за развлекателен спорт на Хайденхаймер ШБ или подкрепят други отдели на спортното сдружение. За развитието на професионалния футбол в Хайденхайм това беше неизбежна стъпка, която трябваше да бъде направена.

Ако човек се интересува от ФК Хайденхайм, няма как да не стане дума за треньора Франк Шмит, който е бил активен играч в предишния клуб Хайденхаймер ШБ и е роден в Хайденхайм. Моля, обяснете на хората тук, в Кьолн, какъв статут и значение има Франк Шмит в региона и сред фенската сцена.

Франк е здраво вкоренен тук. Познава всеки футболист и спортист от аматьорските клубове. Той е човек от региона. Никога не е бил дистанциран и винаги е бил повече от земен. Познаваме се, поздравяваме се и дори сядаме на една маса, когато става дума за въпроси, които засягат клуба. Той и неговата история характеризират клуба и целия регион. Тази последователност в позициите на клуба е много важна за нас! Една опора, с която можете да се идентифицирате в днешното динамично време. Пример за това, че с последователност и добра работа можете да сте в крак с „големите момчета“, без да инвестирате милиони. Преди в трета дивизия имаше и лоши етапи, когато нещата бяха всичко друго, но не и гладки. Много сме щастливи, че извървяхме този път заедно и сега можем да играем в Бундеслигата с Франк Шмит, Холгер Санвалд и много служители, които са започнали в аматьорската лига.

Влизането в Първа Бундеслига прави ФК Хайденхайм 57-ия отбор в Бундеслигата. В допълнение към хубавата страна на нещата, би ни било интересно да разберем дали спортните успехи имат и своите отрицателни страни за вас като група и фенска сцена.

Фактът, че ние, малкият ФК Хайденхайм 1846, сме 57-ият отбор в Бундеслигата, е почти невероятен. Изминалата година беше много наситена със събития за всички, които подкрепят ФК Хайденхайм. Нашият клуб е във възход от самото начало. Това е много необичайно, но всяка нова дивизия и успоредното с нея натрупване на опит, постепенно ни отнема все повече свобода през последните години. Когато фенската сцена беше в зародиш, хората си правеха барбекюта на стадиона, влизаха и излизаха, опитваха хореографии, както им харесваше. Днес всичко е планирано, безкомпромисно и лишено от спонтанност. Всяка втора седмица по стадионите в първа дивизия виждаме една и съща картина. Тук, в Хайденхайм, все още сме в рая, докато другаде всъщност е почти непоносимо (например ситуацията с входните билети във Волфсбург). От последния мач във втора дивизия досега клубът ни е привлякъл почти четири пъти повече членове. Разбира се, чудесно е, че любимият ни клуб най-накрая „пристигна“, но все повече посетители на стадиона нямат усещане за атмосфера, фенска култура и емоция. Един от отрицателните странични ефекти на промоцията. От друга страна, има и положителни аспекти, които все пак надделяват над негативните за нас в момента. Да видим накъде ще ни отведе пътят…

Какво според вас прави Хайденхайм ан дер Бренц достоен за живеене? Какво можете да препоръчате и какво трябва да се види?

Хайденхайм има 50 000 жители. Всичко е лесно преодолимо, хората се познават. Мисля, че именно това прави живота тук толкова очарователен. Това е град, който обича спорта и в който има многобройни възможности да се занимавате с хобитата си. Не се нуждаете от кола или влак, почти до всичко можете да стигнете пеша или с автобус. Една особена атракция е „Hintere Gasse“ – улица, успоредна на пешеходната зона в стария център на Хайденхайм, която е пълна с полудървени къщи и красиви малки площади. Много популярен е и „Бренцпарк“ – парк, който беше грижливо обновен и оформен за Държавното градинско изложение и е чудесно място за прекарване на времето, особено през лятото. Най-известната забележителност на града е замъкът „Хеленщайн“. Добре запазен и разположен високо на хълма Шлосберг, той предлага прекрасна гледка към целия град.

Благодарим ви много за интервюто и за информацията. Последните думи са ваши.

За нас беше чест да отговорим на въпросите ви в това интервю. Ние, Fanatico Boys, се надяваме да продължим по същия път и да „изживеем мечтата си“ още малко, но никога да не забравяме откъде идваме и как започнахме. Пожелаваме на ФК Кьолн всичко най-добро, но все пак бихме искали да вземем някои точки днес (броят на изданието е за домакинския мач срещу ФК Хайденхайм – бел. пр.). Пожелаваме ви като група и фенска сцена успех в предстоящите предизвикателства и всичко най-добро.

Благодарим ви много! Fanatico Boys 2008 – Ultras Heidenheim

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.