Филм: „Banda Bassotti – интернационалната бригада“ (2017)

Филмът е на италиански език, като има налични субтитри на английски, испански и италиански език.

Banda Bassotti е италианска ска/пънк/Ой! банда, една от най-значимите на европейската независима сцена.

За тридесет години тя е изнесла концерти по целия свят, от Япония до Южна Америка, като е продала повече от 200 000 записа.

Резюме

През 80-те години на миналия век Сигаро, Пикио, Давид и Паскуале са работници по строежите в Рим. Обедната почивка на строежа е време за политическа дискусия, като един ден прочитат във вестник „Il Manifesto“: „формират се работни бригади за Никарагуа“. Там Сандинисткият фронт се бори срещу диктатурата, има война, а войната води до унищожения. Така четиримата работници тръгват с лопатата и кирката, защото вярват, че свободата може да бъде построена.

Отново в Рим работниците продължават да бъдат работници, като по време на демонстрациите те изграждат сцените. Това е техният принос към каузата. Един ден (с The Clash, The Specials, ранчерата (мексикански народни песни – бел. пр.) и латино ритми в съзнанието си) работниците решават да се качат на една от тези сцени и да свирят. Така се ражда Banda Bassotti.

В онези години в Англия има музика за работническата класа, а в Италия има работническа класа, правеща музика.

От римските предградия на работническата класа Banda Bassotti пътува по света и подкрепя народите, които се борят за независимост, с набиране на средства и създаване на хуманитарни коридори, с музика и усилена работа: Никарагуа през 1984 г., Ел Салвадор през 1994 г., Палестина през 2002 г. и Донбас през 2014 г. са най-важните дестинации.

През годините семейството се разраства, като в Banda Bassotti има много знамена и един символ, който никога не се изпуска: сърп и чук.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.