Лос Анджелис Галакси и неговата фенска сцена (САЩ)

Лос Анджелис Галакси

Лос Анджелис Галакси (ЛА Галакси) е футболен клуб от метрополията на Лос Анджелис. Играе в Мейджър Лийг Сокър (МЛС) в Западната конференция. Създаден е през 1994 г. и от 1996 г. започва да играе в новосформираната МЛС. От 2003 г. играе домакинските си мачове на стадион „Дигнити Хелт Спортс Парк“ в гр. Карсън. Цветовете му са синьо, бяло и златно.

ЛА Галакси е един от най-успешните отбори в Мейджър Лийг Сокър, като има пет спечелени Купи на МЛС и още четири финала за Купата, печели титлата от редовния сезон на Западната конференция осем пъти, четири пъти взима Съпортърс Шийлд (връчва са на най-добрия отбор по точки от двете конференции), печели две Открити купи на САЩ и един път взима КОНКАКАФ Шампионска лига.

Привърженици

Galaxians е първата фенска група на ЛА Галакси, създадена през 1996 г. по време на първия сезон на отбора в МЛС. Мотото й е „Вярност, гордост, традиция“. Разположена е в сектор 123 на стадиона.

През 2001 г. е създадена групата LA Riot Squad след загубата на финала за Купата на МЛС, когато тогавашният вратар на ЛА Галакси Кевин Хартман предизвиква група фенове на отбора да сформират група от привърженици от 100 души до първия мач за сезон 2002. Наградата, ако успеят да изпълнят задачата, е буре с бира. Групата е разположена в сектори 137 и 138 на стадиона.

Групата Angel City Brigade е създадена през 2007 г. и към сезон 2023 е най-голямата фенска група на ЛА Галакси. Намира се в сектор 121.

През 2019 г. са сформирани групите Galaxy Outlawz в сектор 120 и Ghosts Ultras Galaxy в същия сектор, като последната се разпада през 2023 г.

В северната част на стадиона през 2020 г. е изградена нова зона за правостоящи, наречена „Victoria Block“ и обхваща секторите от 120 до 123. В нея се разполагат Galaxians, Angel City Brigade, Galaxy Outlawz и вече разпадналата се Ghosts Ultras Galaxy. Там привържениците подкрепят отбора непрекъснато 90 минути с песни, скандирания, развяване на знамена, барабани, мегафон и хореографии, като са повлияни от ултрас движението и феновете в латиноамериканските страни.

Фенската сцена на Лос Анджелис Галакси е мултиетническа и има силно присъствие на латиноамериканци. Често феновете правят акции срещу расизма и изразяват мнение по политически въпроси, като например подкрепа за Палестина, Венецуела и Армения и други подобни действия.

Съперничества

Най-големият съперник на ЛА Галакси е Сан Хосе Ърткуейкс, като двубоят между двата тима се нарича „Калифорнийското класико“. Счита се за едно от най-ожесточените и дълготрайни съперничества в американския футбол. То датира от основаването на МЛС. Някои също отбелязват, че съперничеството се развива като отражение на традиционните спортни съперничества между Северна Калифорния и Южна Калифорния.

През 2018 г. към МЛС се присъединява ФК Лос Анджелис и се стига до междуградско съперничество с ЛА Галакси. Дербито между тези два отбора се нарича „Ел Трафико“ заради големите задръствания по улиците на Лос Анджелис.

От 2005 г. до 2014 г. ЛА Галакси си съперничи и с Чивас САЩ (вече несъществуващ), с който делят един и същ стадион. Дербито носи името „Супер Класико“.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.