От Емпайър Сокър Клаб до Ню Йорк Ред Булс плюс фенската сцена

Клубовете

През 1994 г. е създаден Емпайър Сокър Клаб, за който е обявено, че ще играе на стадион „Джайънтс Стейдиъм“, разположен в район Ийст Ръдърфорд, щата Ню Джърси, част от метрополията на Ню Йорк. Отборът е създаден, за да заиграе в бъдещата елитна дивизия по футбол в САЩ – Мейджър Лийг Сокър (МЛС), която е в процес на изграждане.

Емблемата на Ню Йорк/Ню Джърси Метростарс

През следващата 1995 г. от 4 до 6 август Емпайър Сокър Клаб показва ангажимент към местните футболни фенове, като провежда Купа Пармалат на „Джайънтс Стейдиъм“ с участието на Бенфика, Парма, Бока Хуниорс и националния отбор на САЩ. Събитието привлича 80 000 зрители. На 17 октомври в Ню Йорк на грандиозно събитие е обявено създаването на Мейджър Лийг Сокър, а нюйоркският отбор е преименуван на Ню Йорк/Ню Джърси Метростарс.

Той участва в първия сезон на МЛС през 1996 г. В лигата участват 10 отбора, които са разделени на две конференции – Западна конференция и Източна конференция.

Емблемата на Ню Йорк Ред Булс

През 2006 г. отборът е продаден на австрийската мултинационална частна конгломератна компания „Ред Бул“, известна със своята гама от енергийни напитки със същото име. Той е ребрандиран като част от глобалната мрежа от футболни клубове на компанията и получава името Ню Йорк Ред Булс, което повлиява на цветовете на отбора и емблемата (почти същата като на компанията). От сезон 2018 основният екип на отбора е изцяло в червено.

От 2010 г. отборът започва да играе домакинските си мачове на стадион „Ред Бул Арина“ в гр. Харисън, щата Ню Джърси, тъй като старият стадион „Джайънтс Стейдиъм“ е разрушен.

Ню Йорк Ред Булс достига един път до финал за Купата на МЛС през 2008 г., където губи от Кълъмбъс Крю. Клубът печели три пъти Съпортърс Шийлд (титла, връчвана на най-добрия отбор по точки от двете конференции) – през сезони 2013, 2015 и 2018, достига два пъти до финала за Откритата купа на САЩ – през 2003 г. и 2017 г., губейки и в двата случая, и веднъж играе финал на КОНКАКАФ Шампионска лига – през 2018 г., губейки от мексиканския Клуб Депортиво Гуадалахара.

Привърженици

От създаването на футболния клуб около него се образуват и групи на привържениците. Първата от тях е създадената през 1995 г. Empire Supporters Club, която избира името си според първоначалното название на отбора. Тя е образувана от членове на New York City Firm, която подкрепя краткотрайния футболен клуб от тогавашната А Лига Ню Йорк Сентауърс. От основаването си разнообразният произход на членовете на групата повлиява върху нейния стил по трибуните. Крайният резултат е смесица от южноамерикански бара бравас, европейски ултраси, британски стил и американски привкус, като членовете пеят на английски и испански. Empire Supporters Club действа като организация-чадър за различни по-малки групи, като например възродената New York City Firm, Sparta Metro Firm, MDS, Cobra Kai Metro Firm, La Banda Imperial, Hub City Hooligans и Metro Ultras. През 2003 г. е създадена групата North Jersey Firm, която е част от Empire Supporters Club. Тя е известна с хулиганските си прояви, които водят до налагане на забрани за нейните членове да ходят по мачове, като през 2009 г. групата се разпада.

През 2005 г. е създадена намиращата се в Ню Джърси група Garden State Supporters, която в крайна сметка става известна като Garden State Ultras.

През 2010 г. се появява групата Viking Army Supporters Club, формирана от хора със скандинавски произход.

Garden State Ultras получава забрана през 2018 г. от ръководството на клуба да посещава мачове заради участие във физически сблъсъци, палене на пиротехника и други.

През 2021 г. е сформирана групата Torcida 96.

Ню Йорк Ред Булс определя някои сектори на „Ред Бул Арина“ като специфични за привържениците. На сектор 101 е разположена фенската група Empire Supporters Club, на сектор 102 се намира Viking Army, а на сектор 133 – Torcida 96. Трите сектора са известни като „Южната зона“. През 2019 г. секторите са направени за правостоящи.

Групите организират екскурзии за всеки мач, често наемайки автобуси за мачовете в Нова Англия, Филаделфия и Вашингтон, както и специални пътувания с метрото за дерби мачовете в Ню Йорк. Също така Empire Supporters Club организира гледания на гостуванията на отбора в барове в Манхатън и Ню Джърси. И Empire Supporters Club, и Viking Army организират преди всеки домакински мач на паркинга на „Ред Бул Арина“ социални събития със споделянето на храна и напитки от багажниците на автомобилите (tailgate party).

Съперничества

Най-старият съперник на Ню Йорк Ред Булс е Ди Си Юнайтед. Срещу отбора от Вашингтон нюйоркчани се състезават за Атлантическата купа, която се провежда два пъти годишно с разменено домакинство. Други съперници са Ню Ингланд Революшън и Филаделфия Юниън. Тези съперничества възникват поради географската близост и като отражение на дългогодишните съперничества между отборите от района на Ню Йорк и тези във Вашингтон, Бостън и Филаделфия. В края на 2000-те и началото на 2010-те години сблъсъците между Ню Йорк Ред Булс и Лос Анджелис Галакси са наречени „дербито на единия процент“, като се имат предвид екстравагантните разходи на отборите в сравнение с останалата част от лигата.

През 2015 г. се появява дербито на река Хъдсън, когато Ню Йорк Ред Булс се изправя срещу друг отбор от метрополията на Ню Йорк – влезлият в МЛС ФК Ню Йорк Сити. В първите мачове се стига до сблъсъци между привържениците на двата отбора.

Въпреки че съперничеството срещу ФК Ню Йорк Сити става основно за Ню Йорк Ред Булс, това не е първият път, когато „червените бикове“ играят срещу отбори от района на Ню Йорк. През годините има мачове срещу тимовете на вече несъществуващия ФК Ню Йорк и Ню Йорк Космос за Откритата купа на САЩ.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.