Сиатъл Саундърс и неговата фенска сцена (САЩ)

Новата емблема на Сиатъл Саундърс

Сиатъл Саундърс

Сиатъл Саундърс е футболен клуб от град Сиатъл, щата Вашингтон, САЩ. Той се състезава в Мейджър Лийг Сокър (МЛС, най-висшата футболна дивизия по футбол в САЩ) в Западната конференция. Създаден е през 2007 г. и започва да играе в МЛС от сезон 2009. Той наследява едноименния отбор (1994-2008) и носи името на оригиналния футболен клуб, играещ в Северноамериканката футболна лига (някогашна най-висша футболна дивизия) от 1974 г. до 1983 г.

Отборът печели Откритата купа на САЩ четири пъти, един път взима Съпортърс Шийлд през 2014 г. и Купата на МЛС през 2016 г. и 2019 г. От включването си в МЛС до ден днешен (сезон 2023) отборът се класира за плейофите за Купата на МЛС — най-дългият рекорд в историята на лигата — и се състезава в КОНКАКАФ Шампионска лига седем пъти, превръщайки се в първия отбор от МЛС, спечелил съвременната версия на турнира – това се случва през 2022 г. Сиатъл Саундърс е първият отбор от МЛС, участвал в Световното клубно първенство на ФИФА.

Старата емблема на Сиатъл Саундърс

Предишният дизайн на емблемата му наподобява хералдически щит и се състои от два слоя, които представляват „партньорството между собствеността, общността, играчите и феновете“. Тя включва и „Спейс Нийдъл“, наблюдателна кула в Сиатъл, която е международно призната забележителност на града. Официалните цветове на отбора са синьо, представляващо залива Пюджет Саунд, който се намира край Сиатъл, зелено, представляващо горите на тихоокеанския северозапад, както и тъмносиво, означаващо Каскадните планини на изток от Сиатъл.

През септември 2023 г. е предствена новата емблема на Сиатъл Саундърс, преди сезон 2024, по случай 50-тата годишнина на футболния клуб. Тя използва цветове и елементи от предишните емблеми върху опростена версия на щит, който съдържа „Спейс Нийдъл“ и пропуска всякакъв текст освен годината 1974-та, когато е създаден първият футболен клуб Сиатъл Саундърс.

Отборът играе домакинските си мачове на стадион „Лумен Фийлд“ в Сиатъл.

Привърженици

Сиатъл Саундърс има четири признати от клуба групи на привържениците: Emerald City Supporters, Gorilla FC, North End Faifthful и Eastside Supporters.

Emerald City Supporters (ECS) е група, създадена през 2005 г. в подкрепа на стария Сиатъл Саундърс, който играе по това време във втора дивизия. В момента те са най-голямата фенска група и се намират на южната трибуна „Бруъм Енд“ на стадиона в сектори 121, 122 и 123. Групата е известна със своите хореографии и скандирания. Групата представлява организация-чадър с няколко фенски подгрупи, които са предимно от различни географски местоположения като Лос Анджелис, Маями и Североизточния мегаполис. Към 2017 г. ECS има 5000 членове.

Gorilla FC е група, основана през 2009 г., която също се намира в южната част на стадиона – в сектор 120. Тя е антифашистка (антифа) група, която се определя като антирасистка, антисексистка и антихомофобска група на привържениците. Групата е активна и в местните благотворителни каузи. В резултат на земетресението в Хаити през 2010 г. Gorilla FC събира над 20 000 долара с помощта на футболистите Стив Закуани, Патрик Яни и Джеймс Райли.

North End Faithful, първоначално наречена North End Supporters, е група основана през април 2009 г. с надеждата да обедини феновете от северните сектори на стадиона. Групата се намира предимно в северната част на стадиона под трибуна „Ястребово гнездо“ в сектори 100 и 144–151. Нейни членове има и в горните сектори.

Eastside Supporters е група, създадена през 2010 г. Мнозинството от нейните членове живеят или работят в източната част на Сиатъл. Eastside Supporters е семейна група на привържениците, в която има хора от всички възрасти. Разположена е в сектори 149 и 150 в „Зелената зона“, но по-голямата част от нейните членове са разположени из целия стадион.

Освен тези групи Сиатъл Саундърс има официално фенско сдружение, Sounders FC Alliance, което е създадено по искане на миноритарния собственик Дрю Кери, който е обявен за негов председател. Членовете му могат да участват във взимането на различни клубни решения.

Съперничества

Сиатъл Саундърс има съперничества с отборите от Портланд и Ванкувър, които са по-близо до Сиатъл. Тези съперничества се зараждат през 1970-те години. Отборът се състезава за Купата на Каскадия, в която участват още Портланд Тимбърс и ФК Ванкувър Уайткепс. Тя се печели от най-добрия от трите отбора във връзка с техните преки сблъсъци през редовния сезон.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.