ФК Ванкувър Уайткепс и неговата фенска сцена (Канада)

ФК Ванкувър Уайткепс

Футболен клуб Ванкувър Уайткепс е футболен клуб от гр. Ванкувър, провинция Британска Колумбия, Канада. Той се състезава в Мейджър Лийг Сокър (МЛС, най-висшата футболна дивизия по футбол в САЩ) в Западната конференция. Създаден е през март 2009 г. и започва да играе в МЛС от сезон 2011. Той заменя едноименния отбор (1986-2010) от Ванкувър, който играе в USSF Division 2 (временна професионална футболна лига, създадена от Футболната федерация на Съединените щати (USSF) за сезон 2010, втора дивизия), ставайки негов наследник.

Официалните цветове на клуба са морско синьо, бяло и светло синьо. Морското синьо представлява морския пейзаж в района на Ванкувър, а по-светлото синьо показва отражението на планините Норт Шор в Тихия океан, както и цвета на първоначалния клуб Ванкувър Уайткепс (1974–1984), който печели Сокър Боул (годишен мач между двата най-добри отбора в плейофите, организиран от тогавашната първа Северноамериканска футболна лига (NASL) от 1968 г. до 1984 г.) през 1979 г. Самото име „Уайткепс“ намеква за географските характеристики около града: заснежените планини на север и белите вълни на Тихия океан на запад, откъдето идва и белият цвят в екипите.

През сезон 2012 Ванкувър Уайткепс става първият канадски тим, който се класира за плейофите за Купата на МЛС. Отборът печели три пъти Канадския шампионат през сезони 2015, 2022 и 2023. Тимът също се състезава срещу дългогодишните си съперници от тихоокеанския северозапад Сиатъл Саундърс и Портланд Тимбърс за Купата на Каскадия, създаден от феновете трофей, който се присъжда въз основа на резултатите между трите отбора през редовния сезон.

Отборът играе домакинските си мачове на стадион „Би Си Плейс“ във Ванкувър от сезон 2011, когато влиза в МЛС.

Привърженици

Най-голямата група привърженици на Ванкувър Уайткепс е известна като Vancouver Southsiders. Групата започва през 1999 г., когато феновете на Ванкувър Уайткепс (по това време известен с името си Ванкувър Ейтисикстърс) започват да се събират в бирарията на нивото на терена зад южната трибуна на тогавашния домакински стадион „Суонгард“.

Отношенията на Southsiders с ръководството на клуба не винаги са били приятелски, но се подобряват след обявяването за влизане в МЛС, което води до нарастване на членството в групата. Преди привържениците от Southsiders са били разположени в югоизточната част на „Би Си Плейс“ (сектори 249-254), но по-късно по-голямата част от групата заема новоизградената зона на стадиона, обхващаща целия сектор 254 и половината сектор 253. Това се случва през сезон 2020.

Друга голяма група на привържениците е Rain City Brigade, създадена през 2010 г., заемаща част от сектор 201. Основана след сезон 2011, групата Curva Collective, вече несъществуваща, е била разположена в югозападните сектори 203 и 204 на стадиона.

Има няколко възникнали подгрупи, чиито членове понякога са и членове на тези по-големи групи.

Ванкувър Уайткепс разполага с първата в Северна Америка изцяло младежка фенска група – Vancouver Albion. Тя има над 100 членове и се намира в сектор 254. Групата Prawnsiders съществува от времето, когато отборът играе на стадион „Суонгард“, но се организира официално от първия сезон в МЛС през 2011 г. Името „Prawnsiders“ идва от термина „бригадата със скаридените сандвичи“, който се използва за футболните фенове, които седят на по-скъпите места на стадиона. Групата е разположена най-вече в сектори 244 и 245. South Sisters пък е група от жени и хора от ЛГБТ общността и е създадена през 2019 г. Couch Ultras започва като група, гледаща мачовете от вкъщи, което е отразено и в името й (на англ. couch означава диван), и организира хореографии на „Би Си Плейс“ за Ванкувър Уайткепс и националните отбори на Канада.

През 2020 г. е въведена новата зона за привържениците с общ достъп (наречена „Village Stand“) в половината от сектор 253 и целия сектор 254, в непосредствена близост до тунела, от който играчите излизат на терена. Членството в група на привържениците не е задължително и местата не са определени. Стоенето прав и скандирането в тази зона са разрешени по време на мач.

Съперничества

Ванкувър Уайткепс има дългогодишни съперничества както с Портланд Тимбърс, така и със Сиатъл Саундърс, които започват през 1970-те години и продължават през годините в различните лиги и между разните клубове от съответните градове. Съперничествата са неразделна част от футболната култура в тихоокеанския северозапад, наречен Каскадия. Трите отбора участват и за Купата на Каскадия, като тя се печели от отбора с най-много точки от мачовете между трите отбора през сезона.

В Канада Ванкувър Уайткепс има съперничества с ФК Торонто и ФК Монреал. Трите тима играят и за Купа Вояджърс, който е вътрешният трофей за професионалните футболни клубове в Канада.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.