Интервю с Bull Brigade (Ой банда от Торино)

Bull Brigade е Ой! банда от Торино, Италия. Интервюто е направено през февруари 2017 г. от блога „Adiós Lili Marleen“ по повод албума „Vita Libertà“. Друго интервю с Bull Brigade може да бъде прочетено тук.

Здравейте, момчета, можете ли да ни кажете настоящия състав на групата и дали някои членове имат странични проекти. Защо има толкова много промени в състава ви?

След новия албум „Vita Libertà“ решихме да добавим втора китара – Ремо, момче, което познаваме от много години. Смяната на барабаниста пък беше необходима поради интензивната активност със свирене на живо, с която се занимавахме през цялата 2016 г. Поради интензивната активност със свиренето на живо старият барабанист реши да ни напусне… и пристигна Марк, човек, когото познавахме от много години и веднага пасна на групата перфектно.

„Vita Libertá“ беше издаден миналата година от различни лейбъли от различни страни. Как беше приет извън Италия и как се запознахте с Potencial Hardcore от Мадрид?

Опитахме се да популяризираме албума с турне, което организирахме самостоятелно, свирейки в много европейски столици и в много други градове. Компактдискът върви много добре, почти достигнахме 1500 копия, и дори плочата е почти разпродадена. Винаги сме мечтали да направим издание с Potencial Hardcore и Fire and Flames Records (музикални лейбъли – бел. пр.)… и най-накрая успяхме. Познаваме Фернандо от много години и за 5 минути постигнахме споразумение.

Мисля, че има очевидно влияние на Motörhead върху албума „Viva Libertá“, но кои други банди (стари, нови…) ви влияят?

В нашия период на музикално израстване бяхме повлияни от много групи от хардкор сцената в Торино… За това последно издание мисля, че слушахме много групи като The Bones или Turbonegro.

Можете ли да ни обясните текущото правно положение на хората, посочени в песента „PSM“ (затвор и т.н.) и каква е историята зад песента?

Направихме “PSM” заедно с изпълнителя ABAN от Лече. По това време имахме много общи приятели, които бяха в затвора по няколко причини. Оттук идва идеята да изразяваме чувствата си чрез музиката. „PSM“ означава „più sbirri morti“ (повече мъртви ченгета) – нашата мечта за цял живот всеки ден.

Каква е сегашната пънк/Ой сцена в Торино и какви групи бихте ни препоръчали от вашия град? Имало ли е Ой банди в Торино през 1980-те години?

Стилът на музиката, който се свири в Торино, всъщност не е сравним с класическия Ой. Мисля, че има много хардкор влияния. Във всеки случай определено можем да препоръчаме Gavroche, Banda del Rione и S-Contro. През 1980-те години в града са активни различни банди… най-популярните (на национално ниво) са били Rough.

Какъв е Торино по отношение на социалния активизъм и скуот движението (скуот – сграда, заета от хора, живеещи в нея без законно право – бел. пр.)? Можете ли да ни кажете нещо за социалния център „Askatasuna“ и защо носи име на баски език?

В Торино все още има много скуотове въпреки последните години на големи репресии. „Askatasuna“ е едно от местата, които посещаваме най-често… това е социален център, окупиран от автономни и червени активисти. Името на баски език означава „Свобода“ и мисля, че е в знак на почит към опита на баските сепаратисти в тяхната политическа и въоръжена борба.

Знам, че на някои места в Италия фашистите имат някакво „практично“ присъствие. Каква е ситуацията с нацистите във вашия район? Във вашия град има ли проблеми със скиновете, които го играят аполитични?

В Торино никога не сме имали големи проблеми с крайнодесните… но през последните години, както и в останалата част на Италия и Европа, има ситуации, които стават проблематични.

Колко пъти сте свирили в испанската държава? Кои банди от там харесвате и приятели ли сте с някоя от тях?

Свирехме няколко пъти в Мадрид, Галисия и Страната на баските… само веднъж в Сабадел, близо до Барселона. Имаме голямо приятелство с Non Servium и обикновено с всички банди от мадридската сцена… Също сме добри приятели със Suspenders.

Можете ли да ни кажете как се включихте в отдаването на почит към Колин Маккилан (оригиналният вокалист на Runnin’ Riot, който умира през 2014 г. – бел. пр.)? Освен концерта в Лондон Bull Brigade споделяла ли е сцената с Runnin’ Riot на други места?

В Лондон се случи да свирим само веднъж с Runnin’ Riot. Честно казано, между нас имаше само няколко питиета и нищо повече. Но когато беше предложено да участваме в отдаването на почит, ние приехме веднага с голяма чест.

Какво ще кажете накратко за:

– Banda Bassotti: страхотна група.

– Антонела от Klasse Kriminale (Антонела Кавана напуска оригиналната група през 1991 г., като през 2010 г. създава Antonella’s Klasse Kriminale, която има десни виждания – бел. пр.): кой???

– Нани Балестрини:

– Една книга: „Q“ (Luther Blisset).

– The 4 Skins: страхотна група.

– Три банди, с които бихте искали да споделите сцената: Turbonegro.

– Erode:

– Любими фенски списания: фенското списание „Barricata“ (Париж).

– Резултатът от референдума (4 декември 2016 г.) (конституционен референдум в Италия – бел. пр.): какво?

Последни думи. Благодарности!

Ciao e grazie a tutti… Oi! (Довиждане и благодарим на всички ви… Ой!)

Източник: adios-lili.blogspot.com/2017/02/bull-brigade-interview-english-version.html

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.