Историята на Ultramarines (Бордо, Франция)

Информацията е от официалния сайт на групата ultramarines1987.fr

Всяка трибуна има своя история, свой опит. Нашата южна трибуна не е изключение от правилото. Трябва да осъзнаем, че нейното настояще е плод на минал опит – от лошите до добрите времена. Всички моменти, които са формирали нейния характер, нйната идентичност. И нейния манталитет. Няма да се впускаме в изчерпателна история на този сайт, тъй като това би било безсмислено, тъй като през 2008 г., след 20-годишнината на нашата организация, издадохме книга за историята на групата.

Ще разгледаме някои от ключовите етапи, които са белязали историята на ултрасите от Бордо, както и историята на самия клуб. Всичко започва през 1881 г. На една малка уличка в работническия квартал на Бордо (улица „Санш дьо Помие“) официално е създаден клубът Жиронден дьо Бордо Омниспор. Футболният отдел ФК Жиронден дьо Бордо се появява през 1920-те години. Клубът е донякъде спасен по време на Гражданската война в Испания (1936-1939 г.), благодарение на големия брой испански бежанци, бягащи от режима на Франко. Бордо е гостоприемен град за тази нова общност, която по стечение на обстоятелствата се установява в квартала, където е основан клубът. 20 години по-късно ФК Жиронден дьо Бордо печели първата си титла в първенството.

1985 г. – прочутата година, в която всичко се променя. Двойният сблъсък с Ювентус оставя своя отпечатък върху емоциите на феновете от Бордо. Сигнал за събуждане са множеството опънати шалове (на итал. sciarpata), знамената и организираният хаос, които наблюдаваме на стадион „Комунале“ в Торино. Ултрас движението е в начален етап на развитие във Франция, когато на 5 август 1986 г., вечерта на мача Бордо – Метц, на мястото, което по-късно ще стане известно като „южната зона“, се появява знаме с надпис „Ultramarines“. Историята започва официално едва през юни 1987 г., когато уставът на организацията е подаден в кметството. Тя бързо се оформя, като разчита на много малко ядро от активни членове, които правят първите приспособления и организират първите пътувания. И те се справят доста добре, като още през първия сезон организацията има 300 членове.

Началото обаче е трудно и за това има основателна причина. Намираме се в средата на периода „след Хейзъл“ и модата на привържениците е потискана. Клод Без, емблематичният президент на ФК Жиронден дьо Бордо, не се отнася твърде благосклонно към ултрасите и бърза да им забрани да влизат на стадиона.

Не е лесно да се създаде група в тези условия, особено ако към това се прибави и създаването на Blue Devils през 1990 г., породено от разцепление в рамките на C.C.U. (Collectif Club Ultramarines). Не е нужно много, за да има групата трудни времена в периода 1990-1992 г. През сезон 1991/1992 клубът е понижен в Дивизия 2 от Националната дирекция за контрол на управлението (организация, отговорна за наблюдението и надзора на сметките на професионалните футболни клубове във Франция – бел. пр.), с което ерата на Без приключва.

Организацията има едва 40 членове през този сезон на чистка, който е съпроводен с първа смяна на цветовете (жълто и червено) и завършва с шампионската титла в Дивизия 2. Това е началото на ерата на Афлелу. Сезон 1992/1993 започва с нова промяна на цветовете (бордо и бяло, което води до преименуването на групата на Ultras Bordeaux) и активност по трибуните, подсилена от добрите резултати в първенството. С появата на Лизаразу, Зидан и Дюгари ФК Жиронден дьо Бордо се придвижва напред и се класира за Купата на УЕФА.

По това време модата е от голямо значение по трибуните на Франция. Списанието „Sup’mag“, страхотен източник на информация за привържениците, неволно популяризира „кежуалската“, „хулиганската“ и други модни тенденции. Френското движение все още прохожда, а хореографиите са малко на брой и често от едни и същи групи. С малко хумор може да се сравни с криза на растежа. Бордо не е изключение от правилото, но то става все по-обогатено с новото създаване на Collectif Virage Sud – организация, обединяваща Devils и Ultras (двете групи през годините носят различни имена – бел. пр.), която придава сплотеност на нашата трибуна. Темпото на хореографиите се ускорява, организирането на пътуванията се подобрява и секции на CVS се появяват из цяла Франция. През сезон 1994/1995 Ultramarines наброяват 680 членове. Това е един от повратните моменти в организацията.

1996 г. е страхотна година, със сигурност една от най-добрите в историята ни. Как би могло да бъде иначе, когато започваш в Купа Интертото през юли срещу Норкьопинг, побеждаваш Милан на четвъртфинала с 3:0, Славия Прага на полуфинала и играеш финал за Купата на УЕФА срещу Байерн Мюнхен, като реваншът е у дома? Клубът поверява организирането на пътуването до Мюнхен на CVS, който превозва 5000 привърженици на „жирондинците“ с влак и самолет. Хореографиите срещу Севиля, Милан (с обърнатите листове), Прага и Байерн Мюнхен (на целия стадион) развълнуват цяла Аквитания и футболна Франция. Но Бордо едва е написал един от най-хубавите си славни моменти, когато идва време за обновяване.

След като отборът е лишен от ключовите си играчи, всичко трябва да се изгради наново. ФК Жиронден дьо Бордо приема отново цветовете морско синьо и бяло и в края на сезона се класира да играе в Европа, като губи още един финал за Купата на Лигата. Що се отнася до групата, тя прави завой и възприема по-„ултрас“ подход в прекия смисъл на думата. Първият „голям шлем“ (присъствие на групата на всички мачове на отбора) е постигнат през сезон 1997/1998. Това е и време на напрежение между поколенията в организацията. В допълнение, губим третия си пореден финал на „Стад дьо Франс“ в Париж. През лятото на 1998 г. отборът започва от нулата или почти от нулата и става много по-сплотен, с голяма подкрепа от страна на Devils. Няколко месеца по-късно вече не е обичайно гостите да се разхождат покрай южната трибуна, а Бордо се превръща в уважаван клуб. След това идва сезон 1998/1999. Какви приятни спомени. През тази година южната трибуна има всичко: размах, изключително качествен спортен сезон и оспорван завършек на сезона между нашите „жирондинци“ и Олимпик Марсилия, който завършва в последната секунда на 38-ия кръг на „Парк де Пренс“ („жирондинците“ стават първенци в класирането с една точка пред Олимпик, побеждавайки в последния кръг ПСЖ в Париж с 2:3 – бел. пр.). Дванадесет години след последната титла ФК Жиронден дьо Бордо е коронясан за шампион на Франция!

През следващия сезон ФК Жиронден дьо Бордо участва в най-престижния европейски турнир, което кара Ultras и Devils да пътуват из Европа. В спортно отношение резултатите не са толкова убедителни, колкото през предходната година. Въпреки това е необходимо да се върви напред в условията на нарастващи репресии. През 2002 г. групата отпразнува своята 15-годишнина с грандиозна хореография, за която са необходими пет месеца интензивна работа. Групата се развива добре и с голямо удоволствие много от старите лица отново идват по-редовно в помещението й. Следващите три години представляват спортно разочарование, което завършва логично с лозунга „оставка на ръководството“. ФК Жиронден дьо Бордо се спасява от изпадане в последния момент. Междувременно Devils Bordeaux отпразнуват своята 15-годишнина, като на френските трибуни се появява рядко красива хореография.

Клубът се възстановява и се класира за втори път за Шампионската лига през сезон 2005/2006. Сезон 2006/2007 бележи голям обрат в историята на нашата трибуна с разпадането на Devils Bordeaux 1990. Трибуната, която изгражда баланса си около двете групи, губи своя важна съставна част. Трябва да се примирим с тази голяма загуба и да се утвърдим като единствената движеща сила на южната трибуна. По някакъв начин успяваме да се отърсим и да се опитаме да възстановим единството си. Печелим финала за Купата на Лигата срещу жалкия Олимпик Лион и ставаме един вид водеща група.

През октомври 2007 г. групата отпразнува със стил своята 20-годишнина, като кулминацията е незабравима вечер с 300 души в новото ни помещение „Каса“. На следващия ден е показана хореография на целия стадион, която предизвиква възхищението на „Лескюр“. Групата съзрява, особено в лошите моменти, и сплотеността ѝ само се засилва. По това време в нея има хора от 15 до 45-годишна възраст и тя намира своя нормален ритъм. Но историята е свързана с поставянето на въпроси и развитие, а на нас ни предстои още много тежка работа, за да продължим да насаждаме ултрас манталитета в един толкова равнодушен град като Бордо.

Краят на сезон 2007/2008 бележи важен момент за ултрас движението – в Ница и Ланс се провеждат две едновременни демонстрации срещу нарастващите репресии. В спортно отношение „жирондинците“ завършват на второ място. Сезон 2008/2009 е легендарен. Шампионската лига отвежда отбора в Италия, Румъния, Англия (където знамето не е вкарано на стадиона) и след това в Турция за Лига Европа. ФК Жиронден дьо Бордо изиграва изключителен сезон, като печели титлата във Франция във финалния си мач в Кан (в Нормандия – бел. пр.) пред пълни трибуни, а на следващия ден 30 000 души празнуват на площад „Кенконс“. През следващия сезон ФК Жиронден дьо Бордо е в стихията си в Европа и достига до четвъртфиналите на Шампионска лига, с някои легендарни мачове на „Лескюр“ и пътувания, които ще останат в спомените на присъстващите.

Но това е началото на дълго падение, което завършва с шесто място в края на сезона. Младите членове на групата започват да присъстват все повече и повече и именно това ново поколение вдъхва нов живот. Следващите години са изпълнени със спортни неволи, но групата запазва курса си, водена от своите младежи и подкрепяна от по-възрастните. Сред цялата тази мрачна обстановка 25-годишнината на групата е отпразнувана със стил през 2012 г. при домакинстването на съперниците от Марсилия, като се появява най-голямото рисувано някога знаме на „Лескюр“. През следващата седмица по време на пътуването до Монпелие за 25-годишнината всички поколения на групата се събират в 4 автобуса, както никога досега.

През 2013 г. „жирондинците“ най-накрая печелят Купата на Франция след 26-годишно прекъсване. Това са последните ни години на „Лескюр“, като кулминацията е на 9 май 2015 г. с историческия ден „Довиждане, Лескюр“, в който над 8000 привърженици на „жирондинците“ излизат на „Площада на Републиката“. Към нас се присъединят и редица бивши играчи. С откриването на новия стадион се отваря нова страница за клуба и групата. Той е преименуван на стадион „Рене Галис“ след народно гласуване от страна на привържениците на „жирондинците“ (през септември 2015 г. феновете избират въпросното име, въпреки че официалното име на стадиона е „Матмют Атлантик“, известен още като „Нуво Стад дьо Бордо“ – бел. пр.).

Спортните проблеми продължават въпреки няколкото участия в Лига Европа, които позволяват на групата да пътува далеч от дома, по-специално до Казахстан за най-дългото пътуване в историята на клуба. Скоро идва ново поколение от силно мотивирани младежи, които играят активна роля в честванията на 30-годишнината на групата през 2017 г. Празненствата започват с пътуване до Клермон в турнира за Купата на Франция, на което присъстват 150 ултраси от всички поколения. Кулминацията на празненствата е огромната хореография на мача ФК Жиронден дьо Бордо – Олимпик Марсилия, която изисква огромен труд от цялата група. Празненствата по случай 30-годишнината приключват с пътуване до Льо Авър, където присъстват повече от 200 ултраси, от най-младите до най-възрастните. Групата може да разчита на всички свои поколения през годините. От 1987 г. насам тя черпи сили именно от това. „Довиждане, Лескюр“ бележи кулминацията на почти 20 години отлични отношения с клуба. Групата се разраства и укрепва. Новият стадион трябва да позволи на южната трибуна да се разрасне още повече. Времето ще покаже…

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.