Кои са Унионистас де Саламанка?

Футболистите на Унионистас де Саламанка след елиминирането на Виляреал с дузпи от Купата на краля

Създаден по инициатива на привържениците на историческия УД Саламанка, който изчезна през 2013 г., ФК Унионистас де Саламанка се стреми да върне града на картата на испанския футбол. Със своя народен модел на акционерно участие днес той е пред вратите на професионалистите.

Елиминирайки Виляреал на шестнайсетинафиналите за Купата на краля, Унионистас постигна най-големия подвиг в младата си история, малко повече от десет години след основаването си. Аутсайдер в надпреварата, той ще приеме на осминафиналите великия футболен клуб Барселона, с чийто резервен отбор се състезава в първенството на Примера Федерасион, третото ниво на испанския футбол. Унионистас играе там вече четири сезона. Без съмнение „чаросите“ (charro – селянин от околностите на гр. Саламанка – бел. пр.) продължават напред с малко повече опит, отколкото за своя шестнайсетинафинал, загубен с чест от великия Реал Мадрид (1-3), след като елиминираха Депортиво Ла Коруня за Купата на краля през сезон 2019/2020.

Този епос беше първата възможност за народния акционерен клуб да се изправи срещу стожер на съвременния футбол. „Това ни постави в светлината на прожекторите. Вече сме известни в цяла Испания и сме много щастливи да пренесем посланието на народния футбол на това ниво. Беше много добра възможност да покажем, че друг футбол е възможен“, заяви член на ръководството пред вестник „АС“ през 2021 г.

В памет на УД Саламанка

Футболен клуб Унионистас де Саламанка е един от върховете на народното футболно движение, обединяващо около двадесет отбора, управлявани демократично от техните привърженици. Фалитът на Унион Депортива Саламанка през 2013 г. принуди феновете му да реагират. Изправени пред края на една 90-годишна история, те се организираха в рамките на „Plataforma de Aficionados Unionistas“, за да се опитат да спасят УД Саламанка, но напразно. Следващият вариант беше създаването на клуб от привържениците и за привържениците.

ФК Унионистас де Саламанка, официално създаден на 26 август 2013 г., оформи своя проект върху ангажимента да запази паметта на УД Саламанка жива, „без да се преструва за него – нито като негов наследник, нито като негов представител“. Емблемата на новия клуб му отдава почит с думите “In memoriam UDS 1923-2013” („В памет на УДС 1923-2013“). Клубът има близо 4900 членове в около четиридесет държави. Скромността на Унионистас и неговите насоки, зачитащи историята на местния футбол, са привлекателни. Пълна противоположност на визията, поддържана от другия клуб в града: ФК Саламанка УДС (който играе през този сезон в Терсера Федерасион, пета дивизия), собственост на мексикански бизнесмен.

„През трудностите към звездите“

Въпреки че започва от най-ниската дивизия, Унионистас е най-добрият клуб в града от сезон 2021/2022. Популярността му отново е измерена, когато кметството на Саламанка, собственик на стадион „Рейна София“, отказва да сложи естествена трева, изисквана от Испанската федерация, за да може да се състезава в шампионата на Примера Федерасион. Въпреки че тази пречка очевидно излага на риск спортното бъдеще на клуба, мобилизацията на привържениците прави възможно събирането за няколко дни на 300 000 евро, необходими за подмяната на изкуствената трева.

Латинският израз „Per aspera ad astra” („През трудностите към звездите”), който също краси емблемата му, ясно илюстрира траекторията на клуба, който постепенно изкачва всички нива. Във футбол, белязан от капитализъм и спекулации, неговият отказ от задлъжняване го подтиква да практикува ценности, различни от тези на несигурните заеми. В своята звездна мисия Унионистас не е избрал най-лесния път, но със сигурност е поел по най-достойния.

Източник: dialectik-football.info/qui-es-tu-unionistas-de-salamanca/

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.