Интервю с Mossin Nagant (стрийтпънк банда от Страната на баските)

Интервюто е направено от канадския лейбъл Rebel Time Records през 2015 г. Mossin Nagant има издадени два албума: „Redskins Sounds from Euskal Herria“ (2008 г.) и „Mossin Nagant“ (2015 г.).

За тези от нас, които не са запознати с Mossin Nagant, бихте ли могли да се представите. Кои са и какво представляват Mossin Nagant?

Mossin Nagant е стрийтпънк банда от Витория-Гастейс, Страна на баските. От 2001 г. нашата банда се промени доста през годините. Основахме нашата група върху марксистката и антифашистка философия, която се отразява в нашите текстове. Оттогава имахме участия на всякакви политически концерти и фестивали в Страната на баските и останалата част от Европа (испанската държава, Италия, Лондон…).

През 2008 г. Mossin Nagant издаде албум, наречен „Redskin Sounds from Euskal Herria“. Сега през 2015 г. издадохте нов албум! Отне много време, но си заслужава чакането!! Моля, разкажете ни за новото издание…

Хаха! Тъй като не изкарваме прехраната си с музиката си, имаше известна нестабилност при членовете на групата – липса на време, проблеми с работата и т.н. Работата убива времето за най-добрите неща от живота. Поради тези причини ни отне много време да запишем и редактираме албума, въпреки че свирим някои от новите песни на живо от години. Накрая сме доволни от резултата: работата, която вложихме в него, като успяхме да издадем различно, обвновено звучене. Можехме да разчитаме на хора, които са много отдадени на нашата музика, и редактирахме албума според наличните средства. Похвали за Rusty Knife Records (Франция) и Rumagna Sgroza (Италия), които направиха CD-версията с нас, и за Brixton Records (Билбао), Urban Hell Tattoo (Сарагоса) и Mai Morirem (Барселона), които направиха плочата. Албумът е озаглавен “Mossin Nagant” и има 9 песни. Надяваме се хората да го харесат толкова, колкото и ние.

Mossin Nagant има песни като „R.A.S.H“ и „Red Skins“. Можете ли да ни кажете какво означава за вас да сте червени скинове или R.A.S.H (Червени и анархистки скинхедс)?

Да си скинхед е присъщо свързано с работническата класа и нейните борби. Музиката от и за скинхедс според нас е логично следствие и може би една от най-почтените форми на културно изразяване. Антифашизмът е дълбоко вкоренен в нашето ежедневие и ние се опитваме да го отразим в текстовете, отношението, нещата и действията. Някои членове на нашата банда са били активни в местната R.A.S.H. секция и подобни социални движения. Нашето специално положение (потисничество от страна на испанската държава и живот в окупирана страна) ни научи да се ангажираме с борбата за независимост и да подкрепяме нашите политически затворници.

В песента „Zauri Zaharra“ използвате музикален инструмент, наречен „чалапарта“. Какво е „чалапарта“ и какво е значението му?

„Чалапартата“ е специален баски музикален инструмент, изработен от дърво или камък. Използван в миналото като средство за комуникация между долините, днес той е важна препратка към баския фолклор. В тази песен използвахме „чалапарта“, защото текстът е за историята на нашата страна и необходимостта от революционна борба и независимост.

Има ли други червени скин/политически групи, които трябва да знаем и да слушаме?

Разбира се! Страната на баските е гнездо за всякакви политически групи, скин, хардкор и пънк сцената е активна и се разраства. Бихме искали да ви препоръчаме нашите братя от Boot Boys, друга стрийтпънк група от нашия град, и Zartako (за съжаление, вече не свирят) от Билбао.

Бихме искали да изпратим солидарен поздрав към всички ваши хора там в Канада. Надяваме се да се срещнем някой ден на концерт!

Източник: rebeltime.ca/2015/11/04/mossin-nagant-interview-2015

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.