ФК Монреал и неговата фенска сцена (Квебек, Канада)

ФК Монреал

Футболен клуб Монреал е от град Монреал в провинция Квебек, Канада. Клубът се състезава в Мейджър Лийг Сокър (МЛС, най-висшата футболна дивизия по футбол в САЩ) в Източната конференция. Създаден е през 2010 г. като Монреал Импакт и започва да играе в МЛС през сезон 2012 като деветнадесети франчайз в лигата и трети канадски клуб (след ФК Торонто и ФК Ванкувър Уайткепс). Той наследява оригиналния Монреал Импакт, който е създаден през декември 1992 г. и от сезон 1993 до сезон 2011 играе в различни втори дивизии на американския футбол.

През 2015 г. Монреал Импакт е първият в историята канадски клуб, който се класира за финала на КОНКАКАФ Шампионска лига, където губи от мексиканския Клуб Америка.

Клубът се преименува на Футболен Клуб Монреал (Club de Foot Montréal) през 2021 г. с нова клубна емблема и нови цветове. На фона на недоволството и натиска от привържениците и местните медии, клубът представя преработена емблема за сезон 2023 и става известен просто като ФК Монреал. На емблемата, както и преди, е изобразена хералдическата лилия, която е световно признат символ на френското наследство и е част от знамето на Квебек и отражение на културата в провинцията. Цветовете на клуба са отново преобладаващо синьо и черно.

ФК Монреал и предшестващите го клубове печелят Купа Вояджърс, вътрешният трофей за професионалните футболни клубове в Канада, общо 11 пъти, пет от които са във формата на Канадския шампионат, националният шампионат за професионални клубове в Канада, създаден през 2008. Клубът се състезава в Купата на лигата, северноамериканско зонално състезание, където първите три отбора се класират за КОНКАКАФ Шампионска лига, и отговаря на изискванията за трансграничната Купа Кампеонес между отборите от Мексико и САЩ, които са спечелили съответно Шампион на шампионите и Купата на МЛС, но не участва в Откритата купа на САЩ по футбол.

ФК Монреал играе домакинските си мачове на стадион „Сапуто“ в Монреал.

Привърженици

Групата Ultras Montréal, известна още като UM02, е основана през 2002 г. и е най-голямата и най-стара група на привържениците на ФК Монреал. Мотото на групата е „Винаги верни“. Тя е изключително активна група, известна с неспирните си 90-минутни скандирания и песни, използването на димки, създаването на големи хореографии, развяването на знамена и организирането на пътувания с цел следване на ФК Монреал по гостувания. Групата е разположена точно зад вратата в южната част на стадион „Сапуто“, в сектор 132 и с известно преливане в сектор 131. По-малките независими групи, също разположени в тези сектори, се присъединяват към акциите на UM02 по време на мачовете.

През септември 2021 г. ръководството на ФК Монреал обявява, че налага забрана на определени групи на привържениците, посещаващи сектор 132, най-вече на Ultras Montréal. Този ход предизвиква много скептични реакции, тъй като идва на фона на враждата между групата и тогавашния президент на клуба Кевин Гилмор. Конфликтът е връхната точка на събитията, които започват почти изключително с ребрандирането на клуба и изоставянето на изключително популярното име на отбора – Монреал Импакт. От клуба отбелязват неправомерно поведение и минали инциденти с насилие, но в прессъобщението не са дадени повече подробности.

Групата 127 Montréal е създадена през 2011 г. и се намира в югозападната част на стадион „Сапуто“, в сектор 127. Клубът премахва няколко реда седалки в долната част на сектора, за да побере групата, правейки малка част от сектор 127 зона за правостоящи. Групата използва като емблема снежната сова, която е официалната птица на провинция Квебек. Поради близостта си 127 Montréal често се присъединяват към привържениците в сектори 132 и 131 при техните скандирания и песни по време на мачовете. Групата може да бъде видяна по време на мачове да развява знамена с емблемата на групата и да използва димки. Членовете на 127 Montréal от време на време се присъединяват към други групи, ходейки по гостувания.

През 2012 г. е създадена групата Front Commun Montréal, която цели да изразява повече политически позиции, като е свързана с антифашизма и антирасизма. Тя е разположена в сектори 132-131 в южната част на стадиона и участва в дейностите на тамошните организирани привърженици. Мотото й е „Борба, съпротива, подкрепа“ и групата е повлияна от ултрас движението.

Наречена на годината на основаване на град Монреал, 1642 MTL е група на привържениците, създадена през 2015 г. и е разположена точно зад вратата, от северната страна на стадион „Сапуто“, в секция 114. 1642 MTL са собственици и пазители на „Северната звезда“, която представлява 715-килограмова камбана в сектора, която се бие при победа на отбора. Камбаната е препратка към религиозното наследство на града, наричан „градът на стоте камбанарии“, като провинция Квебек е уникална сред канадските провинции със своето преобладаващо римокатолическо население. Силно активна по време на мачовете, групата използва широко знамена, като от време на време създава хореографии и използва димки.

 

На 6 септември 2022 г. клубът обявява, че ще отвори отново сектор 132 за групите на привържениците, като решението влиза в сила незабавно. Колектив от привърженици, много от които преди са били активни в сектор 132 преди затварянето му през септември 2021 г., потвърждават, че ще направят сектора свой дом, създавайки Collectif Impact Montréal повлиян от ултрас манталитета. Ultras Montréal излизат с изявление на 7 септември 2022 г., в което посочват, че няма да бъдат част от колектива. Collectif Impact Montréal, който обединява групите Bolos MTL, Brigade MTL, Suppras MTL, 132 Crew MTL, както и независими фенове, успешно възобновява сектор 132 като сектор на привържениците.

Съперничества

Най-големият съперник на ФК Монреал е ФК Торонто (играещ в Източната конференция с тима от Монреал), което е може би най-ожесточеното съперничество в МЛС. Професионалните футболни клубове от двата най-големи града в Канада се конкурират един срещу друг повече от 40 години, а съперничеството продължава в различни дивизии и в канадското първенство. Откакто и двата отбора се присъединяват към МЛС, съперничеството се засилва, достигайки кулминацията си във финалите на Източната конференция в МЛС през 2016 г., може би най-добрата серия от плейофи в МЛС. Първият мач от серията на „Стад Олимпик“ в Монреал държи рекорда за най-голяма посещаемост за мач с участието на два канадски футболни отбора – 61 004 фенове. Мачовете между двата клуба се превръщат в канадска футболна класика, която е наречена „Канадската класика“ или „Дерби 401“ по името на магистрала 401, която свързва двата града.

ФК Монреал също има незначително съперничество и с ФК Ванкувър Уайткепс (играещ в Западната конференция), което произтича от техните клубове преди МЛС. Съперничеството по-късно се пренася в МЛС, след като и двата клуба се присъединяват към нея. То се поддържа главно чрез канадското първенство.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.