Gate 13 & Bad Blue Boys: съюзът зад смъртта на фен на АЕК

Bad Blue Boys (Динамо Загреб), Fedayn (Рома) и Gate 13 (Панатинайкос)
Резултатите от жестоките сблъсъци между фенове в Атина в понеделник вечерта, 7 август, са драматични: един смъртен случай от намушкване и няколко ранени. Следват стотици арести, главно на хърватски хулигани. И въпроси.

Осемнадесет месеца след смъртта на Алкис, млад привърженик на Арис Солун, зверски убит от хулигани на ПАОК, Михалис Кацурис, 29-годишен ултрас на отбора на АЕК, е добавен към дългия списък на привържениците, убити в Гърция по време на сблъсъци. Свързан с групата Original 21 (АЕК), той умира от прободна рана, която прекъсва артерия на ръката му, близо до стадион „Агия София“ в предградието Неа Филаделфия. Това е последица от насилственото нападение, извършено с военна дисциплина от Bad Blue Boys (BBB) на Динамо Загреб, ръководени от хулигани на Панатинайкос, свързани с Gate 13. Мачът АЕК – Динамо Загреб, насрочен за вторник вечерта, 8 август, е отменен и отложен за 19 август.

Властите остават нащрек заради насрочения мач Панатинайкос – Олимпик Марсилия в сряда, 9 август, в гръцката столица. Късметът на жребия за този трети кръг на Шампионската лига наистина поднася забавен коктейл от кръстосано съперничество. Изправено пред приятелството BBB-Gate 13, е това, обединяващо ултрасите на AEK и тези от групата Commando Ultra 84 на Олимпик Марсилия, като това вкарва Атина в смут. Толкова много, че УЕФА поема инициативата да забрани идването на гостуващи привърженици. Това не пречи на около 150 човека от Bad Blue Boys да пропътуват 1500-те километра, които разделят Загреб от Атина, разкривайки наяве проклетото отношение на незаинтересованост на гръцката полиция.

От Атина до Загреб през Рим

Въпреки многото спекулации, извършителят на фаталното намушкване все още не е разкрит. Стотина хърватски хулигани са арестувани и вкарани превантивно в затвора, разпределени в шестнадесет затвора в страната. Ситуация, която предизвиква известно напрежение между гръцкото и хърватското правителство. Президентът Миланович, защитавайки своите колеги хулигани, стига толкова далеч, че говори за „военнопленници“. Зад него широко се откроява съобщението за гръцко хулиганство с хладни оръжия. Без да предполагат правни последици, мнозина се стремят да разсеят и изчистят хърватите, много от които отричат да принадлежат към Bad Blue Boys.

Подкрепа на римските ултраси към Bad Blue Boys

В ролята на членовете на Gate 13, освен решителната логистична подкрепа, предоставена на техните приятели от Динамо Загреб, все още има въпроси за изясняване. В класическото съперничество, поддържано с другите атински клубове за местно надмощие, отговорността за нападението, водено от BBB срещу привържениците на AEK, е отчасти на тях. Това местно съперничество води до противопоставяне между трите основни клуба в столицата: Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК, който се счита за трети в йерархията. Враждебността към клубовете от Солун също е реална, но поради забраните за пътуване, тя се проявява само по време на финалите за Купата на Гърция, по-специално тези, които се играят с ПАОК.

Приятелството на Gate 13 с Bad Blue Boys отговаря на това на историческите съперници от Gate 7 на Олимпиакос с Delije на Цървена звезда Белград и води началото си… от Рим. Приятелството между BBB и Gate 13 се ражда през 2010 г. по време на посещение при техните общи приятели от Fedayn – част от Южната трибуна на Рома. През изминалия февруари кражбата на историческото знаме на Fedayn – на 51 години – от Delije, които го изгориха няколко дни по-късно по време на мач срещу ФК Чукарички, предизвиква тревога в света на трибуните. „Избрали сте грешното приятелство“, гласи транспарант, опънат по повод приятелството, което свързва Fedayn с Bad Blue Boys.

Омразата на антифашизма в политическата обстановка

Досега привържениците на АЕК нямат много общо с тази война, но в надпреварата да наложат превъзходството си по улиците, те се озовават на пътя на Bad Blue Boys с репутация, здраво вкоренена в ултранационализма по трибуните. Нищо необичайно под балканското слънце. Как тогава е възможно да се избегне политическото противопоставяне между Original 21, убедени антифашисти, и Bad Blue Boys, които изпитват носталгия към фашисткия усташки режим? Един от последните бойни подвизи на BBB извън Хърватия е тяхното шествие миналия септември по улиците на Милано, отдавайки нацистки поздрави.

Украински войници оказват подкрепа на Bad Blue Boys

В момента няколко техни членове също са ангажирани от украинска страна във войната с Русия, в името на идеологическата близост, която ги свързва с бандеристките и неонацистки тенденции. Тези връзки са особено олицетворени от Денис Шелер, бивш лидер на BBB, ветеран от 1990-те години и доброволец в батальон „Азов“. Непосредствената подкрепа на расистките хулигани и неонацисти от Динамо Киев към BBB е в същия дух. Украинците публикуват снимка на ракети, на която може да се прочете „Free BBB“, „Fuck antifa“ или дори “07.08.23 Athens. BBB are kings of Europe”. В публикация в социалните медии хулиганският съюз „Kategorie D“ приветства как BBB са „разбили левичарските паразити точно на техен терен“.

Това е една крайнодясна политическа идентичност, към която Gate 13 всъщност не се придържа. Да се ​​анализират приятелствата на най-старата гръцка група под политическата призма е безполезен подход, тъй като организацията е разнородна от тази гледна точка. През 2000-те години Gate 13 е доста по-свързана с антифашистката левица, по същия начин както Original 21. След убийството на младия Алексис Григоропулос от полицай на 6 декември 2008 г., много ултраси на двата клуба участват в безредиците, някак обединени от омразата си към полицията. Може да се прочетат и послания срещу мерките за икономии през 2010 г. Тази позиция обаче никога не е била безспорен факт. В края на 1970-те години NOPO, фенска група с неонацисти, дори има място на трибуната на Панатинайкос.

Дистанцирането на Ultras Rapid (Рапид Виена)

Въпреки ясния „десен“ уклон, основните приятелства, направени от Gate 13 с Ultras Rapid, Fedayn, BBB или F-Side на Аякс отговарят на критерии, различни от политическите, като те могат да съществуват, от друга страна, само с цената на самодоволна аполитичност. Хулиганската група от Gate 13, замесена в нападението до „Агия София“, известна с желанието си да остане „отворена за националистите“, е в конфликт с другите групи от Gate 13. Сред стоте арестувани след смъртта на Михалис Кацурис е известният хулиган на Панатинайкос с прякор „Сувлацис“, който вече е участвал в няколко целенасочени насилствени действия. Той е арестуван на базата на видеозаписи, показващи как предвожда въоръженото шествие на Bad Blue Boys.

Въпреки че извършителят на фаталното намушкане не е идентифициран, по трибуните на европейските стадиони се появяват различни реакции. Антифашистките групи почитат изключително много паметта на „Майк“. От друга страна, BBB получава многобройни послания за солидарност с искане за освобождаване на техните членове, лишени от свобода в Гърция. Основните хърватски групи, в това число и съперниците Torcida от Сплит, показват своята патриотична подкрепа. Други транспаранти в подкрепа на BBB се виждат в Чехия и Грузия, където ултрасите на Дила Гори показват съобщението „Слава на героите“ с датата на престъпната атака.

Ultras Rapid (Рапид Виена): „Убийците в нашето движение убиват нашето движение“

Извън крайнодясната сцена само римските ултраси явно подкрепят своите приятели. Ultras Rapid, приятели на Gate 13 от началото на 2000-те години, излизат с транспарант, който недвусмислено се разграничава от извършителите: „Убийците в нашето движение убиват нашето движение“. Силна позиция на австрийските ултраси, които подчертават своята привързаност към културата и ценностите на ултрас движението и опасността, представлявана от престъпното движение на хулиганството. Това изявление показва определено дистанциране от Gate 13, заявявайки накратко да изчисти редиците си. Може ли драмата в Неа Филаделфия да размести картите на това приятелство?

Източник: dialectik-football.info

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.