Ултрасите на Омония създават нов отбор заради продажбата на клуба

омонияСлед като кипърският футболен клуб Омония Никозия бе продаден на американския бизнесмен Ставрос Папаставро, ултрас групата Gate 9 се събра и реши отсега нататък да не подкрепя клуба. Вместо това ултрасите на Омония искат да създадат свой клуб.

Членовете на Gate 9 решиха на събрание през изминалия вторник да не оказват подкрепа повече на Омония Никозия, защото идеалите на клуба са потъпкани заради продажбата на клуба на инвеститора.

Омония е създаден през 1948 г. Тъй като местните съперници от АПОЕЛ Никозия побеждават в гражданската война на страната на десните и се обявяват за антикомунисти, левите членове и играчите на АПОЕЛ се оттеглят и създават Омония Никозия, чиято фенска сцена до ден днешен все още има лява репутация. Оттогава Омония е смятан за отбора на народа и се превръща в един от най-успешните клубове в страната.

Gate 9 са на мнение, че Омония вече не е отбора на народа след продажбата на клуба на частен инвеститор и поради това няма да го подкрепят в бъдеще. Ултрас групата Gate 9, която представлява чадърна организация на феновете на Омония, след продажбата направи паралели със ситуацията преди 70 години. Основателите на футболния клуб по онова време остават верни на своите идеали и затова създават новия клуб.

Сега ултрасите от Gate 9 искат да направят същото, защото смятат за погрешно да подкрепят сегашния Омония. Във вторник вечерта на гласуването 75% от гласувалите дадоха своя глас за отделяне от клуба и създаване на нов собствен отбор. 22% от членовете с право на глас гласуваха за продължаване на подкрепата към настоящия клуб, а 3% от гласовете са невалидни. Създателите на създадената през 1992 г. ултрас група Gate 9 обявиха по-късно, че подкрепят решението на днешните членове на Gate 9.

В събота Gate 9 посетиха за последен път мач на Омония Никозия. Те присъстваха на мач на юношеския отбор (15). В бъдеще групата ще гледа своя отбор, който ще започне от най-ниското ниво на кипърския футбол.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.