ACAB: Конституционният съд се съгласява с ултрас на Рапид Виена

В миналото феновете на Рапид Виена, използващи знамена с послания „ACAB“ на „Вестщадион“, са били обект на административни наказания за нарушаване на общественото благоприличие от страна на Виенската полиция. Ето защо ултрас на Рапид Виена подаде жалба пред австрийския Конституционен съд.

Ултрасът, който беше първоначално глобен с 350 евро заради знаме „ACAB“ на 15 април 2017 г., впоследствие глобата намалена на 150 евро, получи подкрепа от правната помощ на Рапид и адвокат. Конституционният съд постанови, че наложената административна санкция не е правомерна. По-скоро показването на посланията „ACAB“ обхваща свободата на изразяване. В допълнение Конституционният съд заяви, че провинция Виена трябва да възстанови съдебните разноски на фена в размер на 2856 евро.

Тук може да се види как фенът на Рапид Виена размахва знаме „ACAB“ на 15 април 2017 г. в Блок Вест

„Жалбоподателят изразява критичното си отношение към полицията, като размахва знаме, по-точно знаме няколко квадратни метра, носещо надпис ACAB по време на футболен мач на стадиона, като по този начин изразява необходимостта си от разграничаване от държавната регулаторна власт. (…) По този начин наказанието на жалбоподателя несъмнено се намесва в основното право на свободата на изразяване“, се посочва в обяснението на австрийския Конституционен съд.

През 2016 г. Федералният конституционен съд постанови, че колективната обида „ACAB“ (Всички ченгета са копелета) е обхваната от свободата на изразяване, ако обидата не се отнася до ясна и определена група. Сега австрийските футболни фенове могат да изразяват послания „ACAB“ по стадионите без наказания.

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.