Дербито на Тичино

По-рано писахме кратък текст за швейцарския хокеен клуб Амбри-Пиота, а сега искаме да ви разкажем по-подробно не само за него, но и за неговия непримирим съперник в дербито – хокееният клуб Лугано. Тези два отбора са разположени в италианскоговорящия регион на Швейцария – Тичино. И ако Лугано е клуб от богат град, столица на региона и един от финансовите центрове на страната, то Амбри е клуб от малкото едноименно село, където живеят около хиляда души. Това противопоставяне започва през 1980-те години, когато Амбри-Пиота влиза във висшата лига на Швейцария по хокей, въпреки че от тези времена клубът не заема високи позиции за разлика от Лугано, който е един от грандовете. „Домът на мръсните капиталисти“ – така нарича Лугано вратарят на Амбри-Пиота в периода 2005-2012 г. Томас Баумле, обяснявайки своята неприязън към съперника. Тези думи подчертават отлично целият политически и социален аспект на дербито на Тичино.

Фенските движения на тези клубове се появяват в началото на 1980-те години и напълно естествено, че черпят вдъхновение от италианските тифози. Това се проявява не само в ярките форми на визуалната и вокална подкрепа, но и в политизираността на трибуните, което е особеност на италианската сцена. Амбри-Пиота, който е беден клуб, веднага привлича към себе си голям брой хора с леви възгледи. Още през 1980-те години на „Curva Sud“, фенската трибуна на домакинския стадион „Писта ла Валаския“, се появяват червени знамена, знаци с анархия и портрети с Че Гевара. Основна сила на фенското движение е организираната през 1988 г. ултрас група „Gioventù Biancoblu“, която действа активно и в наши дни. На домакинските мачове в горната част на „Curva Sud“ винаги е опънато тяхно знаме с изображение на индианеца Джеронимо – доста популярен символ сред италианските леви ултраси. Ярката подкрепа на отбора и радикалната политическа позиция привличат към Амбри много хора и в наше време отборът има повече от 40 фен клуба в цяла Европа. Може да се каже, че за европейския хокей Амбри-Пиота е същият ляв символ, както немският Санкт Паули за футбола, но трябва да се отбележи, че на „Curva Sud“ присъстват и немногобройни опозиционни групи, встъпващи за деполитизация на трибуните на „Писта ла Валаския“.

Политическите предпочитания на феновете на Амбри-Пиота добавят особено ожесточение на дербито, защото сред феновете на Лугано има доста привърженици с десни идеи. През 1980-те години фенското движение на Лугано също се оформя съгласно италианската ултрас сцена, а през 1985 г. е основана бригадата „Ragazzi della Nord“, която е една от най-старите ултрас групи в швейцарската ултрас сцена. „Curva Nord“, фенската трибуна на Лугано, през 1990-те години не само увеличава активните привърженици, но и се радикализира силно по отношение на десните. Това довежда до постоянни прояви на хулиганизъм на стадиона и около него. Апогей са безредиците през 2001 г. на финала срещу ЦСК Лионс. Лугано изпуска златото на шампионата и разярените фенове организират масов бой със своите съперници и полицията не само по трибуните, но и на леда. Тези безредици са най-големите в историята на швейцарския хокей, които водят до последващите големи ограничения от страна на властите и временен спад на местното фенско движение. В наше време на „Curva Nord“ нещата са нормални, феновете вече не са толкова радикални, но най-голямата групировка „Ragazzi della Nord“ все още има в състава си десни активисти. В същото време трябва да се посочи, че на трибуната има и известен брой анархисти, влизащи в групировката „Fossa“.

Дербито на Тичино поради множеството различни фактори е едно то най-ярките събития не само в швейцарския хокей, но и в европейския. Въпреки противодействието от страна на клубовете и полицията тези мачове продължават да се провеждат с невиждано нажежаване – ярки изпълнения на всеки мач, запълнени сектори, пиро и проблеми по трибуните и в града. В прикачените видеа се виждат няколко примери на отлични хореографии от двете страни, гостуваща атмосфера от феновете на Амбри и отлично изпълнение на химна „La Montanara“ след победата.

Източник: vk.com/tribunearmystyle

Публикувано на Без категория и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.