Козенца, историята говори: Ultrà Cosenza и Nuclei Sconvolti

козенцаUltrà Cosenza и Nuclei Sconvolti

През 1983 г. на Южната трибуна на Козенца се появява знаме, което прави прецедент в организираната италианска подкрепа. Nuclei Sconvolti е нещо като подзаглавие, което следва да се добави към името Ultrà Cosenza.

„NS – пише червено-син ултрас – възниква като предизвикателство за класическата концепция на подкрепа към цветовете на отбора чрез нахлуването по трибуните на едно младежко въображение, потопено в бунт. Трудно е да се възстанови истинския генезис на това съкращение.

На 9 октомври 1983 г. по време на мача Козенца-Салернитана на Южната трибуна се опъва голямо знаме с марихуана. „Лули за старите, киселини за младите, а Nuclei Sconvolti са нелегални“ („Pipa ai vecchi, acidi ai bambini, Nuclei Sconvolti clandestini“) е един от лозунгите на еретическото крило на „Борбата продължава“ (лява извънпарламентарна организация – бел. пр.). Това се ръководи от фигурата на Мауро Ростаньо, един от първите в движението през 1970-те години, който разбира, че марихуаната никога не е имала такова трагично въздействие върху младите хора, както например другите вещества, като например хероина.

Но Дзу Чичо Конфорти, истинският създател на Sconvolti, най-вероятно не е наясно с това, когато решава да бъде вдигнато голямо знаме с такава фраза. Nuclei Sconvolti започват да правят страхотна атмосфера и всичко да е с вдъхновяващо творчество. Социална ангажираност, грандиозна подкрепа, цветни хореографии, създаване на знамена, противопоставяне на закона и сблъскване с вражеските групи: това са характеристиките на манталитета на Nuclei Sconvolti. От далечната 1983 г. фразата се използва от привържениците на Козенца и се превръща в истински боен вик.

козенца1От 1983 г., когато основното ядро се образува около Mad Band, настъпват най-малко две смени на поколенията. Първата се дължи на формирането през 1986 г. на Nuova Guardia и дълбокото радикализиране на посланието на първите Sconvolti благодарение на силното влияние върху момчетата от най-бедните квартали в града. Nuova Guardia означава преди всичко омраза към установената власт, желание да влезеш в група, мания за пътуване…“

Ултрасите в обществената история на Козенца представляват нещо важно. През 1980-те години повечето младежи са посветени на хедонизма и стремежа към успех. Ултрасите в Козенца представляват интересна аномалия, между маргинализма, младежкия бунт и невероятните преживявания, което предоставя на групите на стадиона известна оригиналност.

Един от най-значимите моменти от житейския път на трибуната, две години след появяването на Nuclei Sconvolti, ще бъде организирането на събранията, вдъхновени от срещата с отец Феделе Бишелия, който е народен капучински монах, който в продължение на много години споделя „ултрас начина на живот“. Всъщност той е звездата на първото ултрас събрание, организирано през юли 1985 г., когато ехото на трагичните събития на стадион „Хейзъл“ в Брюксел все още обикаля света. Отец Феделе е подпомаган от местната банка, провинцията и общината и призовава всички италиански ултраси да отидат във Фускалдо.

От цяла Италия се стичат младежи, за да представляват най-различни привърженици. Срещата трае три дни и позволява на младите хора да спорят, да откриват корените на своята футболна страст и да преценят поведението си. За капучинския монах това е безпрецедентен успех: най-накрая започват да се премахват всички бариери между футболните фенове. Журналистите, които са гледали скептично на тази среща, считайки че няма да има успех и коментирайки я с абсурдни прогнози, променят мнението си.

козенца2„Ла Република“ изпраща пратеник във Фускалдо, Леонардо Коен, който пише статии с открита благодарност.

„На ултрасите по стадионите им омръзна да ги наричат престъпници и разбойници. Писна им да бъдат третирани като животни с антропологични изследвания. Всеки говореше за нас, но сега ние искаме да кажем нещо. Не е случайно, че темата на конференцията, организирана в „Чинема Италия“ в Козенца, е „Излизане от гетото за създаване на ултра контракултура“. Не случайно тези момчета, които ако е необходимо ще използват насилие, за да защитят себе си и своята групова идентичност, биха искали да напишат книга. Заглавие „Да живееш като ултрас“, подзаглавие „В очакване на всеки лош кучешки следобед.“

„Прекалено трудно е да се напише книга – пише ултрас от Nuova Guardia, – за да се разкаже за онези, които са живели в младостта си с листо трева и инициалите NS в съзнанието, които са били някаква философия на живот“.

Няма съмнение, че сред най-значимите дати в историята на Nuclei е промоцията на Козенца в Серия Б през този сезон. Цел, постигната от спортния град, спомен за експлозивна и непрестанна подкрепа.

козенца3Но кои са Nuclei Sconvolti и Ultrà Cosenza?

Те са представители на всички социални сфери без изключение. От син на съдия до безработен. Всеки се интересува от комуникацията, свободното изразяване и творческото мислене. Ултрасите на Козенца са известни с тези неща, а не защото са престъпници. Ultrà Cosenza са тези със знамето марихуана, Sconvolti, отец Феделе, антирасизма, шествията и банерите. Те са тези, които успяват да издават повече от двадесет години фенското списание “Tam Tam e segnali di fumo”.

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.