ХФК Фалке – „Соколите“ от Хамбург

хфк фалкеХамбургски футболен клуб Фалке (Hamburger Fußball-Club Falke e. V.), накратко ХФК Фалке, е футболен клуб от Хамбург. Отборът е създаден от привърженици на Хамбургер ШФ, които се обявяват против отделянето на футболния отбор от спортния клуб и превръщането му в акционерно дружество.

Хамбургер ШФ се намира по това време в спортна и финансова криза. За да се върне обратно към по-успешните времена, Хамбургер ШФ стартира инициативата HSVPlus, която иска футболният отбор да се превърне в акционерно дружество, за да могат да се появят инвеститори, които да помогнат на тима. След като през сезон 2013/2014 Хамбургер ШФ успява да не изпадне от Първа Бундеслига за първи път в историята си, на 25 май 2014 г. се провежда събрание на членовете на клуба, на което мнозинството от членовете с право на глас гласува за отделянето на футболния отбор от спортния клуб. Някои фенове и ултраси виждат в отделянето премахването на всякакво участие в живота на футболния клуб и продажбата му на инвеститорите. Например, ултрас групата Chosen Few оттогава започва да подкрепя третия отбор на Хамбургер ШФ.

Сред инициаторите за създаването на ХФК Фалке според информация на новосъздадения отбор са „около 15 души“, които критикуват комерсиализацията на футбола чрез продажбата на акции и имената на стадионите. Клубът обаче не представлява „анти-Хамбургер ШФ“. На 13 юли 2014 г. в лекционна зала А на Химическия факултет на Хамбургския университет се провежда учредително събрание, в което взимат участие около 300 души и един гост от ФК Юнайтед ъф Манчестър, тъй като и двата клуба ги обединява подобна история. Името на клуба се заимства от ФК Хамбургер 1888 и ФК Фалке 1906 – два от трите отбора, които основават Хамбургер ШФ. На 17 юли 2014 г. отборът е регистриран в клубния регистър посредством Окръжен съд Хамбург, като дата на създаването е обявена 19 юни 2014 г., тъй като на този ден през 1906 г. е създаден ФК Фалке. Върховният орган на отбора е Общото събрание, на което се избират ръководните функции в клуба. На 27 септември 2014 г. е свикано първото Общо събрание, на което за президент на клуба е избрана Тамара Двенгер. Мотото на клуба е „Благодарно назад – смело напред“, а прозвището му е „Соколите“.

През сезон 2015/2016 г. първият отбор започва да играе в Крайскласе Хамбург (група 5), което е деветото ниво на немския футбол, и получава промоция. През следващия сезон 2016/2017 ХФК Фалке влиза в Крайслига (група 2) и завършва на първо място със 65 точки и само три точки пред втория отбор Алтона 93. През сезон 2017/2018 клубът заиграва в Бециркслига Север, където играе с третия отбор на Санкт Паули.

Клубните цветове са „черен, бял и син“. ХФК Фалке играе домакинските си мачове на стадион „Рудолф Барт“ на Унион 03 Алтона, който има над 6500 правостоящи места. Ако един ден клубът стане собственик на едно или повече места за спорт, нито едно от тези спортни съоръжения не може да бъде преименувано за търговски цели.

През 2015 г. е създадена ултрас групата „Ultras Nordfalken“, която е активна в подкрепата на ХФК Фалке, но през 2017 г. групата обявява в обръщение своето оттегляне, заявявайки, че ще се съсредоточат върху други проекти около Фалке. В допълнение към ултрас групата е и фен клубът „Dicke Falken“, който ясно се позиционира срещу десните структури. Освен „Dicke Falken“ има организирани и други фен клубове на ХФК Фалке. Привържениците на ХФК Фалке поддържат контакти с феновете на Бейтар Нордия от Израел, който е създаден от фенове на Бейтар Йерусалим, които се противопоставят на десните организации, които са обхванали фенската сцена на клуба. В тази връзка става ясно, че контактите между привържениците на двата клуба се основават на противопоставянето на десния радикализъм.

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.