Минало и настояще на хулиганската сцена на Пари Сен Жермен

Привържениците на ПСЖ се наричат просто „парижани“. Във Франция 11% от населението заявява, че подкрепя Пари Сен Жермен (по-нататък ПСЖ). Най-популярният клуб е марсилският Олимпик. Той се подкрепя от около 20% от французите съгласно допитванията. Около 10% от французите отдават симпатиите си на Лион и Бордо. За ПСЖ, както всички знаем, е известно, че го подкрепят френски бели националисти (намиращи се на трибуна Kop of Boulogne), както и многонационална група имигранти (намиращи се на трибуна Auteuil). Kop of Boulogne е трибуна на стадион „Парк де Пренс“, където е разположена групата Boulogne Boys. Тази трибуна е най-известната във френския футбол и се е превърнала в синоним на френския околофутбол, а също и на расизма и фашизма. Трибуната придобива своята известност през 1980-те години, когато се случват най-ярките инциденти. Истината е, че не всички Boulogne Boys са десни. Те отхвърлят многобройните предложения на десните политически партии във Франция да бъдат причислени към техните редици. Boulogne Boys водят постоянна война с другите фенове на ПСЖ няколко години.

От 2008 г. насам поради непрекъснатите нападения между феновете на ПСЖ френските власти забраняват и блокират дейността на шест фенски обединения на ПСЖ: на трибуна Auteuil са забранени Supras Auteuil 1991, Paris 1970 la Grinta и Les Authentiks. На противоположната трибуна Kop of Boulogne са разпуснати Boulogne Boys (една от най-старите и уважавани хулигански групи във Франция), Commando Loubard и Milice Paris.

Трибуна Kop of Boulogne

Самото название „Kop“ произхожда от Англия. Това е разговорно название на трибуните по английските стадиони, където се събират най-смелите фенове. Името идва от легендарната Битка за Спион Коп през януари 1900 г. по време на англо-бурската война в Южна Африка на стръмен хълм в близост до град Лейдисмит. Първото споменаване на термина „Kop“ по английските трибуни се появява през 1904 г., когато английски журналист сравнява феновете на Арсенал, стоящи на трибуната на стадион „Мейнър Граунд“, с войниците, стоящи на върха на хълма при Битката за Спион Коп.

Хореография на Boulogne Boys на трибуна Kop of Boulogne

Идеята за създаването на Kop of Boulogne се ражда официално през юни 1978 г., но неофициално първите движения започват през 1976 г. През тази година е създаден първият фен клуба Les Amis du PSG, който заема трибуна Boulogne на стадион „Парк де Пренс“. Тази трибуна се превръща в място, където се събират младите парижани. Билетите за тази част от стадиона са по-евтини. В бъдеще трибуната получава неофициалното проанглийско име Kop of Boulogne, взаимствайки се от името на трибуна Kop на стадион „Анфийлд“ в Ливърпул. Хулиганската култура на Kop of Boulogne има английски корени. От това време Kop of Boulogne се свързва с хулиганизма, а от 1980-те години в очите на французите тя се превръща в място за събиране на националисти и расисти.

Трибуна Auteuil

През 1980-те години трибуна Auteuil се разполага успоредно на трибуна Kop of Boulogne и взима активно участие в подкрепата към отбора. През 1980-те години феновете от едната трибуна са могли спокойно да ходят „на гости“ на другата трибуна.

Всичко се променя през 1991 г., когато клубът е купен от Canal+. Собствениците на Canal+ се опитват да решат проблема с трибуна Kop of Boulogne, пълна с главорези, които дълги години отдават на клуба много главоболия. Те започват да оказват финансова подкрепа на трибуна Auteuil и се опитват да преместят цялата ултрас активност на тази трибуна, привличайки тук всички младежи. Благодарение на това в продължение на няколко месеца се появяват групите Supras и Lutéce Falco, както и някои други групи. Въпреки това стари групи, като например Gavroches, остават на трибуна Kop of Boulogne. Образува се разкол в движението, който се оказва ефективен от гледна точка на Canal+ и градусът на насилие на трибуна Kop of Boulogne е значително намален. Това предизвиква съперничество между двете трибуни.

псж1

Хореография на Tigris Mystic на трибуна Auteuil

За разлика от трибуна Kop of Boulogne, която поддържа английския стил на фанатизъм, трибуна Auteuil взима италианския стил на фанатизъм, използвайки звучни мотиви в своите песни и създавайки различни хореографии преди излизането на отбора на терена преди мачовете. Преди полуфинала за Шампионска лига през 1994/1995 между ПСЖ и Милан трибуна Auteuil показва хореография, която по-късно италианската организация T.I.F.O. нарича най-доброто представяне на годината. Песенният репертоар на трибуна Auteuil също започва да се променя и става все по-различен от противоположната трибуна. Някои песни, разбира се, са донесени от трибуна Kop of Boulogne: много английски песни, в това число известните „Let’s Go“ и „Oh, ville lumiére“ по мотиви от мелодията на „Flowers of Scotland“ (националният химн на Шотландия). Останалата част от техния репертоар е изпълнена със скандирания и песни, които са взети от Италия. Също така има и песни, които са съчинени от самите тях, например – песен по мотиви на „Milord“ на Едит Пиаф, която се превръща в химн на трибуна Auteuil. През 1990-2010 г. трибуна Auteuil става по-значима и популярна, което не се харесва на старите ултраси от Kop of Boulogne. Феновете от различните трибуни на ПСЖ имат много лоши отношения по между си и често се стига до директно насилие. Единственото изключение е през 1997-2003 г., когато е сключено примирие.

Хулиганизъм

Когато започва да процъфтява насилието по трибуните във Франция, често то е свързано с ПСЖ. През 1990-те години феновете на ПСЖ мерят силите си с фенове от Белгия, Англия, Германия, Италия и Шотландия. През 2000 г. се случват големи сблъсъци между привържениците на ПСЖ и Марсилия. През май 2001 г. по време на сблъсъците между феновете на ПСЖ и турския Галатасарай на стадион „Парк де Пренс“ са ранени 50 човека, а клубът е глобен с 571 000 долара заради неосигуряване на безопасността. През 2005 г. полицията в Оксер наблюдава доста странно за нея явление – мащабна битка в гостуващия сектор между две групи фенове на ПСЖ, които идват на гостуването. Подобни инциденти се случват също и на гостуванията в Тулуза и Ланс, както и на домакинските мачове на ПСЖ. През януари 2006 г. преди мача срещу Сошо на трибуна Kop of Boulogne са набити двама араби. Освен това по време на мача феновете от трибуна Kop of Boulogne обиждат играча на ПСЖ от индийски произход Викаш Дорасо, изпращайки го да „отиде да продава фъстъци в метрото“. През 2006 г. на бензиностанция близо до Нант две групи фенове на ПСЖ се сбиват с бейзболни бухалки.

псж2

Фенове от Kop of Boulogne и Auteuil се бият по между си в гостуващия сектор в Оксер през 2005 г.

На 23 ноември 2006 г. Жулиен Кемне, член на групировката Boulogne Boys, е застрелян от полицията. По време на този случай е ранен и друг фен на ПСЖ. Това се случва след загубата на ПСЖ за Купата на УЕФА в мач срещу Апоел Тел Авив. Привържениците на ПСЖ преследват около стадион „Парк де Пренс“ феновете от Тел Авив и ги обиждат, че са евреи. Тогава един полицай в цивилни дрехи започва да стреля в образувалия се хаос, убивайки и ранявайки фенове на ПСЖ. Заради тези инциденти министърът на вътрешните работи (по това време) Никола Саркози започва да се бори срещу хулиганството по трибуните. По заповед на шефа на френската полиция 300 фенове на ПСЖ са лишени от правото да посещават футболни мачове. Освен това е обявено, че убитият е бил член на групировката Boulogne Boys, която е известна със своите околофутболни действия. Kop of Boulogne организират в Париж мълчаливо шествие, в което взимат участие 300 души. Те обвиняват полицая в умишлено убийство. Френската преса също е подложена на критики от тяхна страна, защото обвинява хулиганите на ПСЖ, а не полицая. В същото време президентът на Франция Жак Ширак осъжда категорично насилието по стадионите, което е довело да случая със стрелбата, а също се изказва и по темата за расизма и антисемитизма по трибуните на ПСЖ. Поради тези причини правителството въвежда нови, още по-строги мерки за борба с околофутболното насилие. Трибуна Kop of Boulogne е затворена.

През март 2008 г. момчетата от Boulogne Boys опъват транспарант, адресиран към феновете на Ланс. Текстът гласи, че те са педофили, безработни и са родени чрез кръвосмешение. Президентът на Франция Саркози също присъства на този мач. Това е финал за Купата на Лигата и се провежда на стадион „Парк де Пренс“. ПСЖ взима купата, но кметът на Ланс иска преиграване на мача заради този инцидент. Преиграване не се случва, но ПСЖ получава солидна парична глоба и забрана за участие в Купата на Лигата през следващия сезон (която по-късно е отменена). Месец след този инцидент министърът на вътрешните работи на Франция нарежда да се забрани дейността и да се разпуснат Boulogne Boys. В случай на неподчинение участниците в групата са заплашени със затвор. На 28 февруари 2010 г. в сблъсък между противоположните трибуни на ПСЖ е ранен 38-годишен фен на ПСЖ, който влиза в кома заради травми по главата. Това се случва на мача ПСЖ-Марсилия, а сблъсъкът е между трибуните Kop of Boulogne и Auteuil. По този повод са арестувани 30 човека, но скоро те са пуснати на свобода заради липса на доказателства. Феновете на Марсилия не присъстват на този мач поради завишените мерки за сигурност – тяхното посещаване на мача е забранено от полицията. Преди този инцидент трибуните Kop of Boulogne и Auteuil живеят в спокойствие няколко месеца и не враждуват открито по между си. И двете трибуни се съсредоточават в борбата с клубното ръководство, което според тях е отговорно за лошите резултати на отбора. Насилието между групите се подновява през януари 2010 г. на гостуване в Лил. Има и още един инцидент с пребит фен на ПСЖ, след което президентът на ПСЖ Робин Лепро взима решение да не се продават билети на феновете на ПСЖ за гостуванията на отбора. На 18 март 2010 г. умира Ян Лоранс – 38-годишният фен на ПСЖ, който получава травми по главата в сблъсъка пред стадиона. Заради това на ПСЖ са наложени нови санкции под формата на три мача без фенове. Това са гостуванията срещу Оксер и Ница, както и домакинския мач срещу Булон.

На 30 април 2010 г. във връзка с насилието на стадион „Парк де Пренс“ президентът на Франция и министърът на вътрешните работи подписват забрана за дейността на пет фенски групировки на ПСЖ – от трибуна Auteuil: Supras Auteuil 1991, Paris 1970 la Grinta, Les Authentiks; от трибуна Kop of Boulogne: Commando Loubard и Milice Paris. В този списък не влизат Boulogne Boys, които са разпуснати по-рано – през 2008 г., но техни членове влизат в другите групировки на трибуна Kop of Boulogne.

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.