Страшилището от Юга

Лидерството в Curva Sud се сменя, но мощта на юга винаги стряска съперника

Днес сме на територията на родината на ултрас културата – Италия. Започвам с тифозите от столицата Рим, където се води една от най-ожесточените битки в Европа – т.нар. Derby della Capitale, между ултрасите на „Рома” и „Лацио”.

„Рома” е един от четирите най-обичани отбора в Италия. Най-голямата база привърженици на римляните естествено е от столицата Рим, от кварталите, в които живее средната и работническата класа.

рома1До 1977 г. в южната трибуна (Curva Sud) на „Олимпико” се отличават няколко малки групировки. Всички те изповядват ултрас идеологията, следват отбора навсякъде и го подкрепят 90 минути, но липсата на синхрон между тях скоро поставя на дневен ред нуждата от обща мощна фракция.

На 9 януари 1997 г. преди двубоя „Рома” – „Сампдория” групировките Guerriglieri della Curva Sud, Pantere, Boys, Fossa dei Lupi се обединяват в единна организация, която наричат Commando Ultra Curva Sud (CUCS).

В десетилетието 1977 – 1987 г. с безрезервната си преданост CUCS се превръща в пример за подкрепа на целия континент. Периодът от средата на 70-те до средата на 80-те в Италия е истински рай за хулиганите поради по-слабото полицейско присъствие по стадионите. А в CUCS няма първи и втори редици – момчетата от групировката са винаги рамо до рамо пред лицето на съперника.

рома1В края на 80-те обаче една провокация на ръководството на клуба поставя под въпрос съществуването на Commando Ultra Curva Sud. През лятото на 1987 г. в „Рома” е закупен отявленият „лациал“ Манфредония.

Ултрасите от CUCS вече са предупредили президента на клуба, че няма да приемат врага в редиците на любимия отбор. Скоро след присъединяването на Манфредония обаче част от южната трибуна променя отношението си, мотивирайки се, че след като той е вече част от „Рома”, трябва да бъде приет. За първи път от създаването си преди 10 години CUCS се разцепва на два лагера – основателите на организацията дори изработват нашивки GAM (Gruppo Anti Manfredonia), които бързо се превръщат в хит сред по-голямата част от CUCS.

Не са малко обаче и тези, които искат да дадат шанс на Манфредония. Дни след разразяването на скандала те основават Vecchio CUCS и официално се разграничават от старата групировка.

По време на срещата от Калчото между „Рома” и „Дженоа”, играна на 2 септември 1987 г., старите кучета от крилото CUCS-GAM издигат транспарант „Нещастнико, свали свещената фланелка”. Следват масови безредици в южната трибуна, които завършват с над 100 ранени.

Четирите най-влиятелни групировки в южната трибуна се вкопчват една в друга, всяка водена от своите си мотиви – Fedayn по принцип разрушават всичко, което се изпречи на пътя им; Boys, които по това време се борят за лидерска позиция в Curva Sud; CUCS-GAM и Vecchio CUCS, които стоят в основата на скандала.

рома2Макар скоро Манфредония да е изваден от състава поради здравословни причини, разделението на юга е факт. Нещо повече, най-крайните ултраси от CUCS-GAM се отцепват в Opposta Fazione – първата групировка в Curva Sud, която изменя на ултрас идеалите и отправя поглед към политическите окраски. Така в края на 80-те в южната трибуна на „Олимпико” прониква първата крайно дясна пропаганда, след като до този момент превес имат левите политически убеждения, макар и не шумно пропагандирани.

Разпадът на CUCS, съпроводен с формиране на множество малки фракции на политическа основа, завършва окончателно през 1999 г. Преди началото на сезона младите ултраси в сектора, подпомагани от по-умерените и предани на клуба стари кучета от CUCS се организират в ASRU (AS Roma Ultras) и поемат лидерството в Curva Sud.

За три години начело на трибуната те връщат идентичността на юга – запяват се нови песни, организират се паметни хореографии. Въпреки всичко ASRU срещат неразбирателство у много от старите лидери и в края на 2002 г. са принудени да абдикират от лидерството.

В момента в Curva Sud цари пълна децентрализация. Въпреки наличието на десетки фракции традиционните групи на Fedayn, Boys, Ultras Romani и Ultras Primavalle се считат за лидерски, но обединението на сектора все още не е сред приоритетите им.

Въпреки това има моменти, когато всички групировки застават рамо до рамо. Най-често това може да се забележи преди дербито за Рим – обикновено билетите за южния сектор не достигат, поради което се прилага популярната на Апенините практика за щурмуване на стадиона и пробив на полицейския кордон. В резултат на това често момчетата от Curva Sud превишават многократно капацитета на трибуната.

Но си заслужава. Няма друго дерби в света, което да доставя такава уникална смесица на едно място – фашизъм, насилие, безрезервна подкрепа и обич. „Дерби де ла капитале” може да бъде описано с една дума – страст!

Много често крайните емоции обаче завършват трагично. През 1979 г. римляните убиват привърженика на „Лацио” Винченцо Папарели с ракета, изстреляна в централната трибуна.

ромаДербито през 2003 г. по чудо се размина без трагедия, след като на стадиона плъзна слух, че полицейска кола е премазала дете пред „Олимпико”. Мачът беше прекъснат от разбеснелите се ултраси и на двата тима, които обединиха усилията си за първи път в историята, за да отмъстят на полицията. Улиците на Рим се превърнаха в арена на гражданска война, която по чудо не отне човешки живот. Медицинска помощ след баталните сцени обаче получиха над 150 полицаи и още толкова тифози.

И макар битката за Рим и „Дербито на слънцето” срещу „Наполи” да са олицетворение на десетилетна борба, в последните няколко години именно карабинерите се превърнаха в мишена на най-яростни нападки. Един общ враг за италианските тифози, както ще стане ясно по-нататък.

Стоян Генов, Новинар

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.