В памет на Давиде „Дакс“ Чезаре

даксДатата е 16 март 2003 г., Милано. Няколко момчета излизат от кръчма в квартал Тичинезе. Навън ги причакват трима фашисти, въоръжени с ножове. Както се оказва по-късно, тримата фашисти са от едно семейство: братята Федерико и Матия Морби на възраст съответно 28 години и 17 години и техният баща Джорджо Морби, който е на 54 години. Те нанасят удари с ножове по жизнено важни части на тялото и бягат. Две момчета лежат на асфалта… Дакс, получавайки повече от десет удара с нож, умира след няколко минути. Алекс е почти в предсмъртно състояние заради ударите с нож в белите дробове и губи голямо количество кръв. Третото момче е намушкано в различни части на тялото.

На мястото на случката незабавно пристигат полицейски патрулни коли, които блокират движението на улицата. Този фактор пречи да се окаже на пострадалите спешна медицинска помощ. Скоро след като тръгва линейката с пострадалите, пристигат полицаи с каски и палки за защита на обществения ред. Полицаите са посрещнати с възмутителни викове.

Ранените са откарани в болницата Сан Паоло. Приятелите на пострадалите, които идват, за да разберат текущото им състояние, се сблъскват с няколко патрулки на полицията, охраняващи болницата. Двама от пострадалите оцеляват въпреки тежките рани. Лекарите съобщават за смъртта на Дакс…

Пред болницата започват да се събират хора. Полицията и карабинерите реагират жестоко на планираната демонстрация и арестуват някои от събралите се на улицата. В същото време в болницата полицията също извършва арести, тичайки по коридорите и хващайки хората за ръцете, като по този начин нарушава работата на персонала и нормалното функциониране на болницата. Много пациенти са принудени да отидат в други медицински заведения.

Свидетели на събитията отричат всякакви провокации към полицията и карабинерите, които използват насилие срещу тези, които се намират в болницата и на улицата. Поле в стил Генуа 2001 г. Избити зъби, счупени ръце, кръв. Арестувани с белезници, пребити с гумени палки и метални тръби…

По-малко от час след убийството в пресата е пусната дезинформация. АNSA – най-важната италианска новинарска агенция, заявява: „В Милано имаше сблъсъци между правозащитни групи“. Очевидно е, че целта на новинарската истерия е превръщането на фашистката агресия и използването на насилие от полицията в болницата Сан Паоло в „типична лоша вечер, причина за която е антиглобалисткото насилие“.

„Те искаха да вземат трупа на своя приятел“, – така оправдава бруталните действия на своите подчинени шефът на полицията Бонкорсалио. По-късно обаче, благодарение на свидетелствата на лекарите и пациентите, намиращи се тази нощ в болницата, а също и на любителски кадри, запечатващи случилото се, версията на полицията е опровергана.

Заради събитията, които се случват в болницата Сао Паоло, започва съдебен процес, в който са привлечени трима полицаи и четирима арестувани участници в събитията. Процесът завършва през 2008 г. с пълно оправдаване на полицаите. Двама от четиримата арестувани са осъдени общо на 3,5 г. затвор и глоба от над 100 000 евро.

дакс1Съдът не взима под внимание видеото, заснето в болницата, на което се вижда как бият едно от двете момчета, осъдени по-късно. Той не приема и свидетелските показания на медицинския персонал, който става неволен свидетел на всичко, което се случва тази нощ в болницата и извън нея, и трябва незабавно да окаже помощ на пострадалите от действията на полицията.

През май 2004 г. съдът осъжда по-големия син от фашисткото семейство на 16 години и 8 месеца затвор. Бащата е осъден на 3 години заради опит за убийство на един от приятелите на Дакс. Сроковете за лишаване от свобода се различават от тези, които иска обвинителната страна: 18 г. и 5 г. съответно. 17-годишният Матия – най-младият от семейството е осъден на 3 години условно заради непълнолетието си.

Дакс е бил един от скуотърите в проекта O.R.So. (Officina di Resistenza Sociale), което в превод от италиански означава „мечка“. ORSO е стара сграда, окупирана от леви скинхедс, пънкари и футболни фенове.

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.