Интервю с Generation Luzifer (Кайзерслаутерн, Германия)

кайзерслаутерн2В допълнение към съвместната акция в началото на второто полувреме, ние дадохме интервю на Chosen Few Hamburg за тяхното фенско списание „Seemansgarn“:

– Моля, на първо място представете се (колко членове имате, каква е вашата членска система, ключови младежки групи или секции, създаване и т.н.).

– Поздрави на Хамбург! Това, което беше създадено през 1998 г. от шест души с визията да се установи нещо ново и уникално в Кайзерслаутерн, сега е узряло в група от почти 600 души. Около 100 от тях могат да се считат за активни членове, които ходят често по гостувания, правят хореографии и участват в други дейности на групата.
В момента все още се намираме по средата на внедряването на нашата нова членска система, тъй като съществуващите структури не са вече актуални след четири години и трябва да бъдат допълнително развити поради голямото увеличаване на новите млади членове.
Нашата членска система се състои от няколко ясно определени нива, за които трябва да бъдат изпълнени различни критерии. Най-важен е съветът на Generation Luzifer, състоящ се от пет души, които заедно с „твърдото ядро“ взимат най-важните решения. Освен това има и „активен кръг“, който е първото признание за по-младите членове, които с времето са доказали, че са заинтересовани и трябва да бъдат включени в групата.
Въпреки че само малка част от нашите членове живее пряко в Кайзерслаутерн, различните секции все още се отхвърлят от нас. Вместо това имаме редовни „заседания“ в отделните региони. При нас няма независима младежка група като вашата „Rookies“. Тази тема се обсъжда спорно от години. Възрастовият диапазон между най-младото и най-старото поколение не е малък като сега е около 10-15 години. Като свободно сдружение е така наречената „U18“, която например преди няколко седмици организира фенски семинар за всеки заинтересован фен на Кайзерслаутерн. През изминалия сезон подготви хореография в Кьолн. Само времето ще покаже и зависи от много фактори докъде ще стигнат в бъдеще.

кайзерслаутерн– Вие от Generation Luzifer сте най-стари от трите активни групи на Беценберг и имате история повече от 10 години. Какви са вашите взаимоотношения с другите две групи, с които стоите заедно на известната Западна трибуна (Pfalz Inferno, Frenetic Youth)?

– Връзката е като в едно семейство. В повечето случаи имаме общи възгледи за нещата, но понякога гледните точки са различни, което обаче не е погрешно. Необходимо е непрекъснато да работим за справедлив и конструктивен диалог. Всяка група задава приоритетите си различно, но ние се опитваме да постигаме консенсус.

– Беценберг и Фриц-Валтер-Щадион отдавна се считат за врящи котли. Как се е променило фенството в Кайзерслаутерн и самата картина на стадиона? Как чувствате вие промяната?

– Естествено, най-драматичната промяна на Западната трибуна беше нейното разширяване в навечерието на Световното първенство по футбол през 2006 г. Днес на нея могат да се съберат около 16000 души.
Това е основната причина, поради която изоставихме долната част на Блок 8 и се преместихме в Блок 8.2 и по този начин отидохме в новата част на трибуната.
Западната трибуна е пълна с абонаментни карти. Ясно е, че това множество от хора е в същото време и проклятие, и благословия. При големите мачове невероятната маса от хора създава оглушителен шум, който в Германия, с много малко изключения, е несравним. От друга страна има мачове като този срещу Фрайбург през изминалата седмица, при която тълпата се надигаше само при добрите възможности в мача.
Подобно е почти навсякъде, случващото се на терена е и остава важна константа по отношение на настроението. Промените в традиционните фенове на Кайзерслаутерн са трудни. Въпреки това, не е в наш интерес, че настроението е напълно независимо от играта. Освен това, за съжаление също е незабележима промяната в структурата на публиката и също така „Eventie“ в продължение на години е в Кайзерслаутерн. За развитието, което едва ли може да се спре, трябва да се работи постоянно и да се търси повишаване на хората на стадиона.

кайзерслаутерн1– В Кайзерслаутерн все още можете да се гордеете, че името на стадиона не е продадено на най-висока цена и стадионът продължава да носи името на един от най-големите футболисти в историята. През изминалата година се проведе съвместна демонстрация на нашите фенски сцени за запазване на традиционните имена на стадионите, за която бихме искали да ви благодарим. Как протече тази демонстрация в Кайзерслаутерн?

– От наша страна също благодарим за това доста хубаво преживяване и важната загриженост, която пренесохме заедно по улиците. Феновете на традиционните клубове трябва да се държат заедно! Демонстрацията и изявленията на нея бяха посрещнати много добре, дори и в медиите. В допълнение към безбройните транспаранти, текстове, хореографии и другите публични акции и публикации, успяхме още веднъж да покажем, че името Фриц-Валтер-Щадион не се продава. Характерна особеност на акциите е, че ние направихме всичко това без конкретната причина – оферта за закупуване на името на стадиона. В този случай „Защита от самото начало!“ е много добра, особено след като ултрас сцената в Германия се характеризира до ден днешен с това, че протестира, когато всъщност е станало вече късно. По отношение на нас, разбира се, че името е здраво вкоренено в статута ни.
Името Фриц-Валтер-Щадион продължава да бъде непродаваемо за по-голямата част от феновете ни. Нашата хореография Фриц-Валтер със сигурност оказа голямо влияние и за пореден път впечатляващо показа на хората значението на това, особено реакциите на безбройните фенове след отхвърлянето на Наградата за футболна култура. Невероятно усещане е, когато някои стари фенове, които идват на Беценберг от десетилетия, наричат хореографията ни един от най-великите и великолепни моменти за тях.
Името Фриц-Валтер-Щадион винаги трябва да остане нашата последна гаранция и затова, ако е необходимо, ще стигнем до крайности.

– През това лято участвахте редом с различни други фенски сцени от Германия на нашия ултрас турнир на Фолкспаркщадион. Отново ви благодарим, за което и уважаваме това ваше действие. Какъв е вашият извод от този турнир?

– Както вече съобщихме във вашето списание „Seemansgarn“, турнирът се прие доста позитивно от нашата група. Организацията, вашият Фолкспаркщадион като домакинско място, страхотните хора – беше наистина забавно да погледнем отвъд нашия хоризонт и бихме искали да ви благодарим отново за това. Точно това е очарователното за нашата култура: пътуването, многото невероятни хора, с които се запознахме с течение на времето, преживяванията и моментите, изпълнени с емоции, които никой не може да ни отнеме в този живот. Ултрас означава откритост и уважение, а не създаване на проблеми при всяка възможност. Много хора все още не разбират възможностите, които им предлага това да си ултрас.
От самото начало стана ясно, че ще дойдем дори и с участието на „враждебните“ фенове.
Бихме искали турнирът да продължи да се провежда и ще се придържаме към думите от последния път, които не са загубили валидността си: „С идеята за турнира вие поставихте още едно парче от мозайката за продължаването и по-нататъшното развитие на нашето движение!“. Отново благодарим!

кайзерслаутерн4– Вие заедно с Frenetic Youth и Pfalz Inferno сте инициатори на кампания за пиротехника, която понастоящем никой не знае как се провежда. На какво се надявате от тази кампания и какви са вашите общи възгледи за надрегионалните фенски политически теми, кампании и акции (Pro Fans, Kein Zwanni, Pro Regionalligareform и т.н.)?

– За пиротехническата кампания е трудно да се кристализира мнението на групата. Изглежда, че тя е към своя край.
В голямата си част от самото начало надделя скептицизма, защото не можеше да се повярва в легализирането й. По начало дейностите ни бяха ограничени в тази област до малка група хора, които се занимават с нея по-подробно. Определено картината в (медийната) общественост се е подобрила. Освен това кампанията е голямо чувство на отговорност за ултрасите и със сигурност е довела до самоанализ по отношение на пиротехниката. Заклеймяването й като бунт е по-трудно. Преди две години би било немислимо хиляди фенове на Кайзерслаутерн да скандират „Пиротехниката не е престъпление“ при пирошоу в гостуващия сектор. Заслуга на кампанията са и нейните публично обявени цели.
По принцип ние сме отворени към надрегионалните теми и разглеждаме всяко ново развитие без значение дали се присъединяваме към него или не. Разбира се, става ясно, че това е и степента, в която и ние самите сме засегнати от спомената тема. Човешките ресурси все още са, както навсякъде, ограничени като целият свят ще спаси утопичното начинание. Тук е важно всяка група да определи своите приоритети. Солидарността е най-голямото ни предимство и със сигурност ние ще сме последните, които ще отхвърлят сътрудничеството по един важен въпрос.

– Наскоро получихте награда за вашата хореография за Фриц-Валтер-Щадион от „Германската академия за футболна култура“, която отхвърлихте. Как се стигна до този отказ?

– За нас беше неприемливо да приемем наградата, защото наградата и паричните суми се даряват от главния спонсор на футболната академия, наречен Easy Credit. По тази тема изрично заявяваме своята солидарност с нюрнбергчани, които от години работят, за да гарантират, че техния стадион ще се казва Макс Морлок. Easy Credit са се изпречили пред това начинание, тъй като от 2006 г. имат правото на именуване на стадиона в Нюрнберг, така че те се противопоставят фундаментално на основната задача на футболната академия, а именно да се занимава и да популяризира фенската култура. Също така смятаме, че една банка не може да си купи съчувствие и признание за 3000 евро (като за банките тези пари са абсолютно нищо). Отхвърлянето на наградата е логично следствие.
Въпреки това, за да отдадем дължимото на социалния характер на приза, организирахме набиране на средства за три благотворителни организации на домакинския мач срещу Фрайбург. Резултатът беше впечатляващ. Лесно бяха надвишени 3000-те евро.
Който е по-заинтересован от отхвърлянето на наградата или иска да получи по-подробна информация за дарителската кампания, може да посети www.gl98.de

кайзерслаутерн3– Кайзерслаутерн е едва ли не на едно ниво с различните други известни футболни отбори и футболни сцени. Какви са отношенията ви с вашите съседи и кой не е добре дошъл в Кайзерслаутерн?

– Когато читателите държат това издание в ръцете си, мачът срещу най-големият враг, освен Валдхоф Манхайм, ще е минал: Айнтрахт Франкфурт. Освен това в миналото мачовете срещу Карлсруе и тези на аматьорите срещу Саарбрюкен привличаха вниманието, защото се изправяхме срещу две омразни, но в същото време и уважавани сцени. По принцип никой от югозапада не говори с добро за Кайзерслаутерн, включително по-малките сцени в Трир, Кобленц и Майнц. За съжаление, последните винаги успяват да привлекат внимание като обиждат Фриц Валтер, че е от „по-ниска категория“ или получават внимание заради други действия. Това, което дразни в този контекст е това, което редовно се говори от Майнц и от страна на медиите. Дербито принадлежи към съответния фон, към голямата фенска сцена, а не само към 80 незначителни пияници, които не знаят значението на своите думи.
В допълнение към тези традиционни съперничества Кьолн не е добре дошъл в Кайзерслаутерн, както и Harlekins от Берлин. Все още се изпитва и голяма неприязън към цялата фенска сцена на Байерн.

– Вие поддържате, както мнозина може би знаят, приятелство с Horda Frenetik на френския Метц. Как върви това приятелство в момента и дали Generation Luzifer поддържа други важни контакти?

– Приятелството, което се води вече 11 години, от няколко години е по-силно от всякога. За всеки възможен мач се посещаваме взаимно с добър брой хора. Нашите приятели от Метц са на линия и на всяко гостуване. Така беше и на мача срещу вас. Приятелството ни е много повече от „клишираните приятелства“ в страната като е на ниво, при което личностните връзки са доста силни, така че нямаме търпение да бъдем със своите хаотични приятели през следващите години. Всеки, който е виждал средната възраст на Horda и тяхното ултра изкуство, знае за какво говорим. Страстта, с която понякога пеят песните си само от 70-80 души, е добре дошла в Бундеслигата. Въпреки че Кайзерслаутерн и Метц се разделят само от 150 км., различните манталитети всеки път са прекрасно преживяване и за двете страни.
Няколко по-млади членове също поддържат тесен контакт с младата група на Мюнхен 1860 Giasinga Buam. Иначе всеки поддържа тук и там някакви контакти, които не се характеризират на ниво група.

кайзерслаутерн5– И накрая, интересуваме се какво е вашето мнение за нашата група и феновете на Хамбургер?

– Chosen Few има добра репутация в нашата група. Същото се отнася и за вашата фенска сцена. Ако вземем предвид факта, че вашия фенски сектор постоянно се увеличава, идеята да напуснем нашата фенска трибуна би била немислима за нас.
Вие взимате участие в клубните дела, вместо само да критикувате и да сте опозиция. Един път, който заслужава уважение и по който вървим и ние от Generation Luzifer. Горди сме, че важните позиции в грижата за подкрепата на Кайзерслаутерн са заети от бившите учредители на нашата група и поради дългите години на лоялна работа е налице важна връзка с хората в клуба. В нашите спомени преди всичко е Friede-Freude-Eierkuchen Cup с много интересни дискусии и хубави хора, както и общите действия по въпроса за имената на стадионите. Противно на общата тенденция, вие винаги се опитвате да създадете нещо визуално, което предизвиква уважение. Нашите две групи имат сходни виждания по много теми. Логичен извод е съвместното действие по въпроса за началото на мачовете и дните, в които да се играят те. Ако не беше часът в неделя вечер, атмосферата по трибуните щеше да е по-добра и да се мерим с уважаваните фенски сцени.
Накрая, бихме искали отново да ви благодарим сърдечно за това интервю, както и за миналите съвместни акции. Феновете на традиционните клубове трябва да се държат заедно!

Интервюто е взето от сайта на Generation Luzifer (ултра група на Кайзерслаутерн) и е от 2011 г.

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.