Интервю с един от лидерите на Horda Frénétik (Метц, Франция)

метцФенската група напусна Сен-Симфониен след случая с хвърлената бомбичка по играча на Лион Антони Лопеш. След като разговаряха с ръководството на клуба, ултрасите на клуба ще се върнат на стадиона през следващия сезон. 

На 3 декември 2016 г. в мач от 16-тия кръг на Лига 1, Метц посрещна Олимпик Лион на Сен-Симфориен. След половин час игра, малко след откриването на резултата от Месин Готие Хайн, започва хвърлянето на пиротехника. Антони Лопеш, вратарят на Олимпик Лион, е на земята с прилепени ръце към ушите си. Футболистите на Лион и някои съотборници на Месин се втурват към него. Това се случва в момент, когато на терена е хвърлена бомбичка, която избухва недалеч от португалския шампион на Европа. Шумът е силен, темперамента се засилва и погледите се обръщат към долната част на Източната трибуна, където се намират ултрасите от Horda Frénétik. Мачът е спрян от съдията Лионел Джафредо. И двата отбора се връщат в съблекалнята като мачът не е доигран.

Бомбичката е хвърлена от сектора на Horda Frénétik. В действителност, ултра групата влиза в полезрението на клуба и публичните власти: Horda Frénétik официално е премахната от Източната трибуна. Комуникацията между президента на Метц Бернар Серин и членовете на ултра групата влиза в застой, като последните вярват, че хвърлилият бомбичката няма нищо общо с тяхната фенска група, повдигайки вечния въпрос за поведението на ултрас групите.

Отношенията между президента Бернар Серин и членовете на Horda продължават да се влошават до месец март, когато ръководството на клуба предлага на ултрасите да се преместят в горната част на Източната трибуна. Президентското предложение е отхвърлено от ултрасите, които напускат Сен-Симфориен до края на сезона.

Секторът на Метц няма да се чува до 5 август, когато се подновява Лига 1. „Гранатите“ ще посрещнат Гингам и Horda Frénétik ще бъде на линия. Намерена е обща позиция с ръководството на клуба, която е обяснена от ултра групата чрез становище: „Срещнахме се с клуба. Като ултраси, ние се противопоставихме на няколко условия, включително вземането на снимки за закупуването на абонаментна карта и за билети. След разговорите с клуба стигнахме до заключение, според което Horda Frénétik ще се върне на Сен-Симфориен за следващия сезон. Клубът ще съобщи новите промени на народната трибуна. Каним всеки, който желае активно и енергично да подкрепя нашите играчи през следващия сезон да си закупи абонаментна карта за Източната трибуна“.

Преди да се върнат на стадиона ултрасите от Horda Frénétik, VICE Sports се срещна с Грауз, един от лидерите на групата. Това бе възможност да обсъдим историята на Horda, светът на ултрасите, любовта към футбола и Метц, както и тази тъжна история с бомбичките, която развали края на сезона за клуба и неговите привърженици.

метц6VICE Sports: Как би определил манталитета на Horda? 

Грауз: Даване на непоколебима подкрепа към Метц, анимирана и цветна трибуна. Подкрепяне на клуба по гостувания, независимо от противника и опасността от пътуването. Един от най-големите ни принципи е антирасисткият. На нашата трибуна приемаме всички, без значение от цвета на кожата, пола или религията. Всички материали се правят от групата, която се самофинансира чрез продажбата на шалове и тениски.

Също така мисля, че ние сме единствените, които представляваме контрасила. Независимо дали става дума за цвета на фланелките, цената на абонаментите или удобството на трибуната, винаги сме били критични. Това е, което често влошава отношенията ни с клуба.

Чух, че имате доста необичаен възглед и определение на термина ултра…

Всеки си има свое определение. Има и такива, които се виждат в интернет, които са малко формализирани: всяка група инвестира в себе си, организира пътувания и т.н. За мен днес на всички стадиони има много хора, които бързат да се нарекат ултраси. Ултрасът не е само в деня на мача, а е през цялата седмица. Ултрасът подготвя хореографиите, материалите, ръководи отношенията с клуба и полицията. Случили са се много промени. Днес ултрасите не са като тези през 1990-те и 2000-те години.

метц1Според много привърженици на Метц, Horda никога не е събирала толкова много хора, колкото този сезон. Споделяте ли това мнение?

Когато погледнете снимките от началото на сезона, ще видите един красив сектор. Вярно е, че досега не е имало толкова хора. Този избор го направихме при изпадането в Националното първенство. Тогава стигахме до 40 човека в сектора, можеш да видиш развитието около нас… При влизането в Лига 2, след това в Лига 1 решихме да приемем хора, които да обединим около нас. Не искахме трибуна с 500 ултраси, но Horda е двигателят на атмосферата, предавана на останалата част от трибуната. Това е от съществено значение, ако искаш да имаш вокално въздействие.

Не само направихме хореография с „Horda“, но и с „Tribune Est“, за която хората дариха по 10 евро. Отворихме пътуванията си, за да интегрираме повече хора. Напоследък пътуваме с до четири автобуса, което никога не се е виждало в историята на групата. Стигна се до драстично увеличаване на хората на мача срещу Лион.

Точно така, можеш ли да ни обясниш конкретния контекст около този мач с Лион? Три дни след поражението от Нанси се случи хвърлянето на бомбичка по Антони Лопеш.

След поражението на дербито бяхме решили да не пеем 15 минути и да опънем иронични транспаранти, както сме свикнали да правим, но нищо обидно. Това беше протест срещу играта на футболистите, а не срещу резултата от мача. В миналото дерби не чувствахме обичайния ентусиазъм и имахме чувството, че това е мач като всеки друг. И това се показа на терена.

На мача на Метц срещу Лион пеенето се поднови след 15 минути. Липса на късмет и бомбичка полетя срещу Лопеш. Последва лудост на трибуната. Това раздразни играчите и треньора. Трибуната бе евакуирана и не разбрахме твърде много. Денят беше наистина специален заради напрежението между феновете на Лион и Метц. Беше голямо размазване.

Как реагирахте след мача? Веднага ли усетихте, че вината ще падне върху вас?

Да, защото в момент, когато другите привърженици ни обиждаха, Horda хвана двама малоумници да хвърлят бомбичка. В този момент не знаехме нищо повече. След това се събрахме в неделя и видяхме, че случаят е взел голям мащаб и ние сме критикувани, че мълчим по този въпрос. Изработихме заявление и го публикувахме в понеделник вечерта. Както заявихме, ние се застъпваме за употребата на дим, но не и на бомбички.

През следващите дни медиите сипеха ярост, имаше съдебни дела… Лидерите на Horda се привикваха от полицията и от клуба. Бяхме затрупани от необходимите мерки. Международни медии искаха да ни интервюират. Не искахме да говорим твърде много, защото трябваше да се води разследване и трябваше да изчакаме заключенията. Ние изразихме позицията си чрез становището, което публикувахме. За нас това бе достатъчно.

След случилото се получихте голяма подкрепа от вашите приятели от Кайзерслаутерн и Тулуза, от Magic Fans от Сент Етиен и от Jubos от Борусия Дортмунд.

Подкрепата не беше за бомбичките, тъй като никой не подкрепя това, а заради това, че на другия ден клубът ни обвини. Те затвориха трибуната и вече не бяхме признати за официално обединение на клуба. Въпреки това беше подписана харта, която предвижда, че лошото поведение на трибуната не може да бъде приписано на една група, а на отделни лица. Ние бяхме изцяло в случая, докато клубът не правеше нищо. В продължение на няколко месеца той остана глух за нашите призиви. Жалко, че с месеци не бяхме чувани. За щастие придобивахме все повече и повече подкрепа, разследването се проведе и показа, че хората, които са хвърляли бомбички не са от нашата група.

метц кайзерслаутерн

Метц и Кайзерслаутерн

В този смисъл, Бернар Серин заяви пред Graoully Mag: „Хвърлилите бомбичките бяха достатъчно близо, за да сме сигурни, че са от движението на Horda“. Какво мислите за това изказване?

Това е само едно от обвиненията срещу нас. Казаха ни: „Това са хора, които са известни на Horda, защото видяхме техни снимки в сектора“. За мен най-важната дума е „известни“. Наистина, когато видях снимките на двамата виновници, аз ги познах. С един от тях бях говорил преди време, но той не беше активен участник в Horda, който да има някакви отговорности или нещо подобно. Вторият вече го бях виждал в движението. Говорил съм с всички поради това, че съм лидер на групата и познавам почти целия сектор. Привържениците осъзнаха, че не бихме наредили някой да бъде наранен и да се хвърлят бомбички от трибуната.

Казахте, че са ви подкрепили, но играчите какво заявиха?

Не ми е известно. Не бих могъл да кажа, но от две или три години играчите получават инструкции за феновете. Заради определени забрани за пътуване те не можеха да носят шалове, тениски или да говорят в социалните мрежи. Някои играчи дойдоха да кажат, че ни подкрепят, но не можеха да го покажат. Те също така усетиха липсата на атмосфера след оттеглянето ни.

По отношение на другите фенски групи на Метц, мислите ли, че сте били подкрепяни?

Нямахме общо събиране. Отношенията ни с Génération Grenat и Gruppa Metz (други две ултрас групи на Метц) често се във възходи и падения. Всеки се позиционира, както иска. Ултра движението до голяма степен е въпрос на имидж. Може 99% от хората в групата да подкрепят дадено действие, но тъй като е дело на съперничеща група, няма да се направи транспарант в подкрепа. Ние винаги сме изразявали послания, дори за Ланс и Нанси заради забрани за ходене по гостувания. Независимо от противника, мен ме вбесява, когато секторът за гости е празен, защото мачът по трибуните е твоята гордост и добавя допълнителна мотивация.

Нашето желание е да показваме своята подкрепа, независимо от групата, дали е в Метц или Франция. Не ни пука, това е манталитета на Horda. Не ни харесват в 99% от градовете, в които сме били, но сме уважавани от много групи, защото никога не се изменяли на нашите ценности.

метц2През февруари Бернар Серин, президентът на Метц, се опита да поднови контакт с вас.

Да, на една пресконференция ни призова да разговаряме и така отново се свързахме с клуба.

След това присъствахте на няколко срещи. Какви бяха изложените становища?

Първото е, че ни виждат като заплаха. Свикаха комисия, която заключи, че трябва да се постави мрежа, че трябва да се върнем в горната част на трибуната и да се сложат сгъваеми седалки, за да се избегне спускането отгоре по време на гол.

След това имаше цял арсенал от мерки, които зависят от закона Лариве*, който е отнесен до Конституционния съвет. Този закон дава възможност на клуба да въведе свои собствени забрани на стадиона, ако феновете не спазват общите условия за продажба. Днес ходенето на стадиона не е престъпление, но според условията, като клубът може да наложи забрана за посещаване. Можем да си представим всякакви ексцесии. Бернар Серин ни каза, че очаква въз основа на този закон да се изгради база данни с нашите отпечатъци и снимки. Тези мерки ще влязат в сила от февруари. Ние водихме преговори с клуба, тъй като не виждаме празничния и народен футбол по този начин.

От ваша страна направихте ли предложения?

За да можем да ходим на трибуната, Horda ще се грижи за вътрешната сигурност. Ще общуваме повече при организирането на пътувания. Искаме връзката да бъде взаимна. Така няма да е необходимо да обясняваме как ще се проведе следващото гостуване…

Когато не можехте да посещавате Сен-Симфориен, подкрепяхте юношеския отбор (19) у дома и по гостувания. Защо?

Не искахме да спираме дейността си. За нас като ултраси не е важен само първият отбор на Метц, а клубът като цяло. Когато ни беше забранено да ходим на Сен-Симфориен, искахме да продължим да пътуваме и да следваме юношеския отбор. За гостуванията клубът въведе система за контрамерки. Това означава, че е необходимо да се купят няколко дни преди мача места по интернет, като се предостави информация, която е напълно безполезна за клуба. Само за нас, за да се знае колко ще бъдем. Това не беше приемливо, така че решихме да спрем да пътуваме и да следваме юношеския отбор (19).

Как беше прието това от клуба?

Наистина много добре. Трябва да се отбележи, че младежките отбори на Метц се различават от първия отбор. Когато ни видяха да идваме, не бяха съвсем ентусиазирани. Ние пеехме, а в края на мача разговаряхме в сградата на клуба с родителите. Дори пътувахме в едни и същи автомобили заедно, което е смешно. Много по-стари се върнаха, защото бяха едни от основателите на ултра движението. Не бяхме обкръжени от 50 ченгета, можехме да пием бира на полувремето и да видим играчите след края на мача. Това е народният и празничен футбол! Бяхме между 20 и 40, бяхме сред приятели. Мисля, че ще се опитаме да продължим това независимо от връщането ни на Сен-Симфориен или не.

метц3Успоредно с това направихте няколко акции. Призив за събиране пред трибуната срещу Бастия и шествие срещу Каен. Какви бяха целите на тези действия?

Това беше по молба на привържениците. Никога не сме се налагали в разговорите. Horda винаги е била малко по-затворена и никога не е била склонна да разкрива твърде много информация. Хората ни обвиняваха, че не казваме дали ще ходим на стадиона, дали ще бъдем горе или долу на трибуната. Беше като игра на котка и мишка. Ако беше казано, че ще сме в долната част, то там щеше да има 50 служители на Силите за борба с масовите безредици, но беше важно да се съберем, за да покажем, че винаги ще бъдем там и че имаме подкрепата на феновете.

И на двата мача бяхте на трибуната като срещу Каен дори бяхте в долната част.

Бяхме взели билети за долната част. Първото полувреме бяхме горе и след това слязохме. Стана жалко, че цялата сигурност беше около нас, докато клубът фокусира съобщението си върху факта, че сме влезли насилствено, а ние си бяхме купили билети. Имаше заплахи от страна на сигурността и дори побои. Ситуацията е доста деликатна, отношенията с клуба също. Към това нека добавим и вътрешните разногласия… Не е лесно за нас да заемем обща позиция, която е подходяща за всички.

В този мач се бяхте позиционирали зад банера „Гранатова съпротива“. Това означава ли, че Horda никога няма да се откаже?

Точно това беше посланието. Съпротива е дума, която често се използва в движението на ултрасите. Това е нашето виждане за народния футбол и срещу ограниченията на правосъдието и полицията. Това е от значение, защото виждаме, че искат да премахнат ултра движението във Франция и дори в Европа. Така че, да, банерът трябваше да заяви, че сме тук и ще останем тук. Нямаме нито средства, нито склонността да влизаме в конфликт с клуба. Ако не сме съгласни с тях, ще продължим да казваме това. Никога няма да идем в седалището на клуба и да правим проблеми, защото това не е нашата перспектива. Не употребяваме термина „Гранатова съпротива“ агресивно, а просто искаме да запазим пламъка, който съществува.

метц4Във форума на Метц наскоро написахте: „Всичко, което се случи ни позволи да отстъпим по много точки, независимо дали вътрешни в групата или по отношение на цялата трибуна“. Какви са тези точки, по които сте отстъпили?

Horda винаги е била известна със своя хаотичен дух. Понякога по гостувания песните не вървят, случва се хореографиите да се провалят. Такава е трибуната. Винаги приемаме всеки да вее знамената и да идва с нас в бара преди мач. За съжаление, осъзнахме, че без минимум авторитет нещата не вървят. Това ни доведе до размисъл. В настоящето трябва да уважаваме повече думата на лидерите на групата. Ако дойдеш във фенския сектор през следващия сезон, трябва да уважаваш Horda. Ако кажат „без пиротехника“, значи без пиротехника.

На ниво трибуна ние бяхме твърде отворени за хората. Видяхме някои хора, които се възползваха от възможността да хвърлят пиротехника по охранителите и да обиждат. Всичко това трябва да се промени за доброто на всички и мисля, че трябва да се случи в сътрудничество с клуба.

В последния мач за сезона направихте голямото си завръщане срещу Гингам.

Искахме да започнем динамично, да направим едно пътуване и да се забавляваме. Не взехме предвид системата за контрамерки, а просто отидохме в Гингам. Полицията не го очакваше. Срещнахме се с ултрасите на Гингам, споделихме нашите виждания за движението и нашите дейности.
Що се отнася до мача, през първото полувреме бяхме активни, но срещата беше слаба. През второто полувреме дадохме стикери на децата до сектора, а те ни дадоха своите знамена на Гингам. Забавлявахме се. На следващия ден продължихме с мач в Кайзерслаутерн и беше добър уикенд.

метц5През август ще отпразнувате 20-тата си годишнина. Замислили ли сте нещо?

Планирали сме вътрешни тържества. Заради 20-тата си годишнина не значи, че ще правим хореография на всяка цена. Ще се опитаме да направим събитие през почивните дни, да наемем помещение и да поканим всеки, който иска да дойде. Надяваме се да можем да организираме нещо на стадиона. В противен случай можем да направим нещо на мач на юношеския или женския отбор.

* Законът от 10 май 2016 г. за укрепване на диалога с поддръжниците и борбата срещу хулиганството е силно критикуван от поддръжниците. През януари 2017 г. Националното сдружение на привържениците (ANS) подаде „две жалби (извънредни) до Държавния съвет и Question prioritaire de constitutionnalité (процедура за контрол на конституционността по вече публикуваните закони – бел. пр.) с надеждата, че Конституционният съвет ще отмени член 1 от този закон“, което е отказано от последния.

Източник: sports.vice.com/fr/article/wjqypz/on-a-discute-avec-un-des-capos-de-la-horda-frenetik-du-fc-metz

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.