Първият антифашист на Ред Стар

ред старКакто всяка година, колективът Red Star Bauer почете паметта на Рино Дела Негра. Почит към един играч, отдаден на съпротивата и застрелян от германците, чиято памет се носи през годините и олицетворява ценностите, защитавани от феновете.

VICE и Ред Стар се обединиха, за да следят сезона на зелено-белите от Сент Уен на и извън терена, заедно с играчите, персонала, феновете и всички, които са свързани с този исторически френски футболен клуб. Днес ще стане дума за футболиста от съпротивата, чиято памет все още присъства на Бауер.

„Ред Стар не е просто футбол. Това е историята, която стои зад него“, казва 22-годишният Габи, гледайки тренировка на отбора отстрани на терена на стадион Бауер. В богатата история на клуба от Сент Уен има човек, чиято памет бе почетена в неделя, 25 февруари, в салона Жул Риме в обкръжението на жителите на Сент Уен. Това е Рино Дела Негра, футболист на отбора през сезон 1942/43, но също така и преди всичко той се съпротивлява в Francs-tireurs et partisans de la Main d’œuvre immigrée (FTP-MOI), ръководена от Мисак Манушян. Италианското дясно крило е убито от нацистите на 21 февруари 1944 г. на 21 години.

Трибуната също почита паметта на Рино Дела Негра на всеки мач на Ред Стар.

Членовете на колектив Red Star Bauer организираха събитието в хладната зимна неделя. Присъстваха и привърженици на клуба и антифашистки симпатизанти. Макс По, 82-годишен, седеше на стол. „Открих Ред Стар през 1960 г. и през всичките тези години следвам отбора“, казва той. Привързаността му надхвърля годините на организираната подкрепа: „Аз самият съм ветеран. Сражавах се в Алжир и Мароко“. Не е една и съща война, но ужасите са подобни. Две поколения по-малък, Лукас, 22 години, е член на колектива Red Star Bauer: „Аз съм тук заради ценностите, които представлява тима. Мога да се идентифицирам с Рино Дела Негра, защото съм имигрант“. Майката на Лукас, Диана, продължава: „Баща ми беше републиканец в Мадрид и днес продължаваме да поддържаме традицията“. Традиция, която продължава на стадион Бауер на всеки домакински мач на Ред Стар. Трибуната пее песен в чест на члена на съпротивата, с която феновете споделят общите ценности.

ред стар1

82-годишният Макс По следва Ред Стар от 60 години

Всеки се настани и започнаха речите. Президентът на колектива Red Star Bauer Винсент Шуте-Мезенс припомни, че Рино не е единственият от Ред Стар, който пада убит от куршумите. Има и други имена. „Жулиен Вербрух през 1916 г., Рене Феньолер през 1916 г., Жак Мерес през 1940 г. …“. Журналистът и писател Микаел Корея, автор на книгата „Народната история на футбола“, държа реч. Той изследва спорта в Германия по време на нацисткия режим. Хитлер не харесва толкова много футбола, тъй като е раздразнен от загубите на германския отбор по това време. Съпротивата също „отказва да направи нацистки поздрав по време на спортните събития“.

Бащата на Рино е зидар и се мести да работи по строежи. Така Рино Дела Негра пристига на 3 години в Аржантьой, Вал д’Оаз. В квартал Мазагран, където се заселва семейството му, вече има много италиански антифашисти. От 14 годишна възраст работи в завода Chausson d’Asnières. Той също е добър във футбола и така Ред Стар го приема в редиците си. Клубът вече разполага с изявени играчи и футболистът от съпротивата няма честта да играе за първия отбор.

ред стар2

Винсент Шуте-Мезенс разказва за Рино Дела Негра и всички загинали бойци, салона Жул Риме на стадион Бауер

Рино е призован на принудителен труд в Германия. Той отказва и влиза в съпротивата в групата на Манушян, която извършва 92 нападения за шест месеца. Рино участва в убийството на германския генерал Фон Апт на 7 юни 1943 г. и атакува централата на италианската фашистка партия на 10 юни, но на 12 ноември 1943 г. нападението срещу германски брониран автомобил, пътят Ла Файет-Париж, се обърква. Рино Дела Негра е ранен и вкаран в затвора Шерш-Миди.  Той е застрелян в Мон Валериен на 21 февруари 1943 г. Сестра му идва да разпознае тялото му. Тя разбира ужаса от мъченията, които  той изтърпява.

Колективът и привържениците напуснаха сградата на клуба, носейки венци с цветя. Те държаха знаме с образа на Рино Дела Негра и поставяха букетите си един след друг под плочата му на стената на бюрото за продажба на билети на стадион Бауер. Трима певци започнаха да пеят партизанска песен. Една жена повдигна въпроса. Вятърът минаваше през дрехите и пронизваше тялото. 65-годишният Франсоа, страничен наблюдател, припомни, че „тази борба е все още актуална. Има възраждане на ксенофобията и отхвърлянето на другите“. Съдбата на бежанците, разположени на няколкостотин метра, в Порт дьо Клиганкур, напомня това.

ред стар3

Венци с цветя бяха поставени на входа на стадиона под паметната плоча, поставена през 2004 г., която напомня, че Рино Дела Негра се е борил срещу нацистите

ред стар4

Всяка година се прави паметно събитие

Източник: vice.com/fr/article/3k7j43/le-premier-antifa-du-red-star?utm_source=vicefrfb

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.