Пиза-Лукезе (25.02.2018): един различен мач

пизаДруго дерби от Тоскана, едно от онези многото дербита, които са предложени в Серия Ц Група А, но за разлика от другите мачове, може би слабо изразени, днес това определено е червена точка за старото съперничество между феновете на двата отбора, което може би се е увеличило.

Не съм тук, за да навлизам в миналото, където и двете страни са си разменяли обидни транспаранти, тежки скандирания, които са били спрямо двете страни и сблъсъци лице в лице. Всичко това говори, че това дерби е едно от най-нажежените в целия регион. Това е добре известно на двете полицейски управления в Пиза. Беше пълно с полиция веднага щом феновете от Лука стъпиха на гарата Сан Росоре в Пиза. В очакване на червено-черните ултраси бяха подредени голям брой мъже, подпомогнати от обичайните средства, микробуси, както и някои средства на армията. Очевидно трафикът беше парализиран, но тифозите на Лукезе нямаха разрешение за шествие. Въпреки това напълниха четири градски автобуса, които ги закараха директно пред гостуващия сектор. Полицията беше предприела добри мерки за този мач, но поне на този етап всичко изглеждаше спокойно.

пиза1Беше студен ден с малки снежинки, които падаха понякога на терена, но въпреки това „Арена Гарибалди“ предложи добра гледка към пълната Северна трибуна, която имаше много малко празни места. Като се има предвид, че времето не е съвсем лятно, трибуната, за разлика от други случаи, е доста пълна, като и в сектора за гости имаше доста хора.

В момента, когато отборите влязоха на терена, червено-черните ултраси вдигнаха високо своите шалове, заобиколени от един флаг и две панорамни знамена, които се вееха дълго време по време на мача.

Трибуната на домакините направи своята хореография след като футболистите излязоха на терена: в центъра се издигаше знаме с арменски кръст, заобиколено от много червени знамена, докато беше опънат дълъг транспарант с думите “Ultras Pisa Curva Nord Maurizio Alberti”. Самата хореография беше повече от добра, но тя не свърши тук. Първото знаме в средата се замени с друго и в същото време червените знамена се свалиха, за да се вдигнат черно-сини. Хореографията получи заслужени аплодисменти от целия стадион, разбира се, с изключение на гостуващия сектор. Нивото на трудност определено е високо, но изпълнението е перфектно.

Северната трибуна, която започна вихрено, хореографията включваше целия сектор, искаше сектора да бъде чут, така че пеенето стана силно и решително, включвайки доста хора. Присъстваха много други панорамни знамена, почти всички групи и по-малки групи имаха по едно. Визуално изглеждаха добре, сливайки се със знамената от хореографията. През първото полувреме феновете на домакините не пропуснаха традиционните послания, написани върху транспаранти, засягайки текущото състояние на стадиона: на трибуната се появиха транспарантите „След толкова много красиви думи… трябва да се събудите“ и „Колко време трябва да чакаме градския съвет?“.

В гостуващия сектор, междувременно, феновете на Лукезе определено не мълчаха и действаха упорито с много ръкопляскания и скандирания, които понякога се чуваха до Северната трибуна. Голяма част от гостите бяха младежи, на които им вървеше пеенето. Знамената често се вееха. Групата остана компактна и имаше явен ангажимент да подкрепя отбора.

На полувремето феновете на домакините не останаха със скръстени ръце и опънаха други транспаранти. Първите, които се появиха, са два: „Съчувствие на 55000-те бедни учители“ и „Учителите имат право на терен“. Малко преди началото на второто полувреме трибуната се изправи срещу смъртта на работното място, тъй като през седмицата работник падна от скеле на фирма в покрайнините на града: „14/2 стига смърт на работното място. Съболезнования за семейство Коломбини“.

пиза2Второто полувреме враждебността продължи както на игралното поле, така и по трибуните: феновете на Лукезе отново се върнаха, за да бъдат като едно цяло, а „пизани“ можеха да покажат на какво са способни.

На 23 февруари, петък, в Пиза се проведе митинг на Матео Салвини от „Северната лига“, като беше проведена и контрадемонстрация, завършваща с кръв, бой с палки и обичайните арести. В тази връзка Rangers опънаха транспарант по този повод: „Манганели и полицията. Това е вашата демокрация“.

След като Лукезе излезе напред в резултата, секторът за гости избухна в радост. Това е добър момент да се балансира положението, домакините не оставяха знамената си, а гостите „натиснаха педала на газта“. Дербито също е възможност да се направи връзка с неотдавнашното минало и по традиция на Северната трибуна се показа транспаранта „Позорният Лукезе“, към който последва скандирането „О, Лукезе, скапано лайно“. „Росонерите“ отговаряха подобаващо със скандирания.

Срещата завърши с малко изненадваща победа за Лукезе. Червено-черните ултраси празнуваха трите точки и подиграваха съперниците си няколко пъти.

Източник: sportpeople.net

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.