Тифозите на Виченца

В продължение на 100-годишната си история нашият Виченца премина през моменти на слава, но и в моменти на трудност. Във всеки случай обаче в добрите и в лошите моменти безусловната подкрепа на феновете никога не е липсвала: тези необикновени червено-бели хора, които са дванадесетият играч на терена.

(Ароне Миола, президент на Виченца от 1999 г. до 2004 г.)

Виченца има много фенове както в Италия, така и в чужбина. През ноември 1975 г. се появяват първите две фенски групи на Виченца: Ultras и I Marines, които се позиционират на Южната трибуна.

В допълнение към тези две групи други организирани тифози са Vigilantes (създадени през 1978 г.), основна и историческа група на Южната трибуна. Тя се разпада на 1 септември 2012 г. след 34 години присъствие. Символът на Vigilantes е глава с качулка, изобразяваща „палач“, с две пресечени секири във фонов режим. Друга историческа група е Fabio Group (създадена на 2 септември 1990 г., денят на смъртта на тифоза от Vigilantes Фабио Куко, на когото е наречена групата Fabio Group). Знамето на Fabio Group има в допълнение към червените и белите цветове и син цвят в знак на почит към феновете на Пескара, с които привържениците на Виченца са свързани. Това е първото побратимяване между ултраси в историята, датиращо от януари 1977 г. До сезон 1997/98 тифозите от Fabio Group пребивават на Южната трибуна; от сезон 1998/99 се преместват на Северната трибуна заедно с Kapovolti (друга група, идваща от юг, съставена предимно от момчета от района на Тиене, която е основана през 1993 г.). Fabio Group и Kapovolti се разпадат през 2004 г. След разпадането на тези две групи (които, както бе споменато, се преместват през 1998 г. на Северната трибуна), на 10 октомври 2004 г. се създава Curva Nord Vicenza (C.N.VI). Заради новите правила за безопасност по стадионите тази група впоследствие се установява на обширната Северна трибуна на стадион „Менти“ срещу сектора за гости. Символ на групата е Знамето на Амстердам, сложено вертикално (изобразяващо трите бели кръста на Св. Андрей на черен фон с буквите C N V I в бял цвят върху червени ленти). Други важни групи от Южната трибуна са: Caneva Berica (група, създадена през 1990 г., като момчетата идват предимно от западната част на Виченца, разпуска се през 2011 г.); Ultras (да не се бърка с първата организирана фенска група на Виченца), появила се през 1993 г. (името на групата всъщност е известно и като Ultras 1993 или Ultras 93, символ на която е гербът на Виченца, групата е дясна); Red White Panthers (стара историческа група, създадена на 3 септември 1978 г., символ на която е главата на черна пантера, която показва зъби); Vecchia Guardia (група с персонаж, който пие бира); крайнолеви групи с образа на Че Гевара и сърп и чук (Boys, Brigata Belfast и Venceremos в допълнение към гореспоменатите Red White Panthers и Vecchia Guardia). Други две исторически групи са Commandos и Kamikaze (и двете създадени през 1976 г.).

виченца1

Южна трибуна Виченца на мач с Каляри през сезон 1976/77, когато все още има партер на „Менти“

Има и много други групи, които се появяват на Южната трибуна на Виченца (с изключение на Ombre…di Vino, чийто символ са две чаши вино, намираща се на Северната трибуна заедно с Fabio Group и Kapovolti). Сред най-известните са: Collettivo,Plotone, Ragazze Panthers, Ragazze Biancorosse, Red White Girls, Nuova Guardia Vicenza, Rebel Girls, Nukleo,Hells Boys, Burx, Sconvolts, Vicenza Superstar, Club Gioventù Biancorossa, Wild Cats, Bronx Biancorosso, Gatti Randagi, Euforia Biancorossa, Fossa Berica, Tartan Army, Berici Alcoolici, Busa dei Gati (създадена през 1992 г., група с емблема котка и в известен смисъл напомня с името си на Fossa dei Leoni на Милан), Skorretti (създадена през 1992 г.), Pessimi Elementi (създадена през 1994 г.), Tega Berica, Maiali Inquinanti, Alcool, Gruppo Nardini Bassano (свързана с групата Caneva Berica, намираща се на Южната трибуна, символът й е герба на град Басано дел Грапа, мястото на произход на групата), T.d.L., N.S.V., B.P.T.VI, Buba’s Group (разпада се през 1996 г.), Gruppo Parterre (намира се на Южната трибуна, когато все още има партери на стадион „Менти“, откъдето е и името на групата), Gatti Bastardi Vicenza, Armata Biancorossa Stanga, Kaos, Warriors, Metal Brigate, Lega Berica, Banda Ragno Vicenza, Central Group, Spiox,Zona Duomo, Gruppo Fantasma и Ribelli.

Сред групите, които все още присъстват, са (всички на Южната трибуна): Old Fans, No T.d.T. (No Tessera del Tifoso), Zona Mucchio, C.S.D., Prime Uve, Lanerossi Vicenza Crew 1902, Ultras Vicenza Thiene, Magnagati Vicenza, SbreGati, Bruti da VedaRe, South Terrace Vicenza, B.S.G. и Disorganizzati.

Приятелства и съперничества

Ултрасите на Виченца имат силно приятелство с тифозите на Пескара: това е първото побратимяване в историята между феновете на два клуба и започва на 9 януари 1977 г. Феновете на Виченца са в приятелство с Равена, Кремонезе, Удинесе и Реджиана; имат приятелство с Метц, Рода и Месина (последното се дължи на побратимяването между Месина и Пескара). В миналите години има четири прекъснати приятелства (пет, ако броим приятелството, което беше с феновете на Тревизо) с Дженоа (прекъснатото приятелство с генуезци се дължи на повторното участие на Виченца в Серия Б през 2005 г. заради мач с Дженоа, играещи с футболисти, които нямат право да играят), Милан, Комо и Пиза.

Най-ожесточеното съперничество е с Елас Верона. Други основни исторически съперничества, изложени на риск от инциденти, са с Наполи, Болоня, Аталанта, Бреша, Челси, Триестина, Венеция, СПАЛ, Ювентус, Милан и Интер. Връзката с Падова е еднопосочна: няма интерес към негодуване срещу „бианкоскудатите“, докато в обратна посока има усещане за съперничество.

виченцаVigilantes са създадени през 1978 г. и оттогава са основната и историческа група на Южната трибуна.
Паоло Кантеле, наречен „Панчо“, е неин създател заедно с други момчета. Той се превръща в лидер на групата и диктува нейния манталитет: аполитичността и нулевото финансиране от страна на клуба са стълбовете, върху които се основана ултрас движението в град Виченца. Стилът на подкрепата им е „италианският стил“, с барабани и мегафони, които придружават скандиранията и плясканията на червено-бялата „стена“ на Южната трибуна на „Ромео Менти“; футболната реалност във Виченца през тези години е доста красива: отборът играе в Серия А и включва в състава си водещи играчи като Паоло Роси; силата на отбора и подкрепата на Vigilantes означават, че стадионът във Виченца се превръща в истински „капан“ за грандовете.
През следващите години групата се консолидира, въпреки че представянето на отбора не е вълнуващо; през 1981 г. Ланероси дори изпадат в Серия Ц1, но безграничната страст на Vigilantes продължава да гори и да присъстват на всички стадиони в Италия. Тези години Серия Ц държи групата обединена, група от „малцина, но качествени“, която е решила да бъде уважавана както у дома, така и навън. Най-важното действие на Vigilantes се прави в Емполи на 29 ноември 1992 г., след като мачът е загубен от венетите; привържениците от Венето, около 2000, започват да се връщат в автобусите, когато няколко полицаи от полицейското управление в Емполи започват да ги принуждават да се качват по-бързо в превозните средства; Vigilantes не бързат и така започва контраофанзива: около 100 фенове от Виченца с ръце, камъни, бутилки се изправят срещу полицаите, които дори отговарят с 12 изстрела във въздуха. Историята има правни последици, които завършват с оправдателни присъди.
Други важни действия са извършени от Vigilantes през 1995 г. на домакинския мач срещу Падова; Vigilantes реагират на идващите падуанци към сектора на Виченца, стигайки се до истински сблъсък между ултрасите на трибуните на „Менти“, в края на който се стига до оплаквания и сигнали.
Най-силните съперничества на Vigilantes са тези с Верона, Падова, Чезена, Наполи, Салернитана и Авелино. С наполетаните се стига до случка през 2001 г. в края на мача на „Менти“, спечелен от Виченца: двама неаполитани са ранени. Най-силното побратимяване е това с Пескара, датиращо от 1977 г. Групата се разпада на 1 септември 2012 г. след 34 години активност. Според тяхното заявление „днешният футбол вече не е от значение за нас, защото за съжаление (или за щастие!) ние сме с носталгичен манталитет, който няма нищо общо с днешния свят. Все по-силните репресии, абсурдните забрани и несправедливите закони, които унищожават достъпа до този красив свят, който трябва да бъде светът на футбола, затрудняват живота. Стискането на зъби не е за всеки, но това е, което се опитвахме да правим досега.
За съжаление сега новите поколения на смяна са малко, бизнесът прави футболната среда гнила и покварява народния интерес и манталитета на онези, които остават. Това е доста далеч от това, което винаги ни е отличавало: безусловната любов към червено-белите цветове. Поради изброените причини решихме със свито сърце да се оттеглим и да сложим край на реалността, която придружава Ланероси Виченца 34 години. Вече няма да има историческото знаме „Vigilantes“, което да се опъва на Южната трибуна на „Менти“ и на безбройните италиански и чуждестранни стадиони, на които винаги сме следвали отбора.“
Завършваме с един любопитен факт: лидерът на групата, гореспоменатият „Панчо“, е жертва на необичайно нараняване в Емполи през 2012 г. по време на плейоф на изпадащите за Серия Ц: той пада по време на ликуването за първия гол и е откаран в болницата без знание. Те го откарват в Б, а се събужда в Ц… за щастие нищо сериозно!!!
Vigilantes се разпадат, но присъствието на трибуната не е засегнато; свидетелство за това са действията, предприети от 2012 г. във Виченца срещу някои противници; спомняме си неотдавнашните схватки с Чезена и Авелино, а също и подобните инциденти срещу тифозите на СПАЛ.

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.