Интервю с Red Ultras (Абърдийн, Шотландия)

абърдийнЗдравей, Стивън. Моля, представи се.

Здравейте, казвам се Стивън и създадох групата през 1999 г., като я ръководя до ден днешен.

Разкажи ни малко повече за историята на Red Ultras. 

Red Ultras са създадени през 1999 г. с мнозинството членове, идващи от фен клуба Westhill Reds. Много от учредителите се вдъхновяват от цветните подкрепи на другите страни, чиито отбори са идвали в Шотландия или от европейските гостувания на Абърдийн. С цел внасяне на по-голяма атмосфера и цвят в Абърдийн, Red Ultras скоро се превръщат в една от водещите фенски групи във Великобритания.

Групата бързо се обръща към АФК и получава разрешение да даде най-доброто от себе си на Питодри. Създадено е оригинално знаме на Red Ultras, което все още се появява редовно на домакинства и по гостувания в Шотландия. Групата се изправя пред тежката задача да оказва подкрепа, дори когато заради здравия и ограничаващ контрол от страна на полицията и стюардите знамето ни не може да се покаже в някои случаи. През сезон 2000 знамето на Red Ultras беше конфискувано два пъти на Хампдън от полицията в Стратклайд. Групата прекара трудни времена в опъването на знамето на много мачове, където стюардите и полицията имат лош поглед върху ултрасите. Чрез постоянството на основните членове и помощта на АФК групата процъфтя и скоро започна да се разраства. Все повече членове се присъединяваха и се правеха повече представяния у дома и по гостувания.

„Доновете“ се завърнаха в Европа през 2002 г., когато в жребия отборът се падна с Херта Берлин. За да се възползват от възможността, много ултраси пътуваха до Германия, което доведе до едно от най-добрите представяния на групата. Появиха се редица знамена и беше запалена пиротехника сред цветната и шумна подкрепа на Абърдийн към играчите. „Доновете“ загубиха, но всички си прекараха страхотно в Берлин. Ултрасите започнаха революция, която се разрастваше с течение на времето.

Групата започна да расте и да процъфтява през следващите сезони. За стогодишнината на „доновете“ през 2003 г. групата беше начело на всички завладяващи фенски групи във Великобритания. Появи се огромна хореография на Тайнкасъл при откриването на сезона, след което Абърдийн отбележи стогодишнината си със специален парад и забавен ден на Питодри. Ултрасите бяха на парада с много знамена и транспаранти. Те също така показаха една от първите големи хореографии на трибуна Ричард Доналд, която се превърна в дом на ултрасите на Питодри. Групата се позиционира на Сектор Y на Питодри. Освен страхотна хореография, на всеки домакински мач се появяваха транспаранти и знамена.

Скоро се създаде знамето Red Army, което е по дължина на трибуна Ричард Доналд и е предназначено да седи между двете нива на стадиона. То е най-голямото постоянно знаме във Великобритания и се появява в повечето домакински мачове на Питодри. Благодарение на даренията от феновете на Абърдийн и големите усилия на членовете ни, през сезон 2003/2004 беше направена тениската Red Army 12, която се появи за първи път на домакинството ни срещу Дънди Юнайтед. Едно от най-големите футболни знамена във Великобритания скоро се превърна в основна част от много хореографии се появяваше много пъти на стадиона.

През 2004 г. ултрас движението на Абърдийн наистина започна да е на голяма висота, когато клубът се пое от новия мениджър Джими Калдърууд. Първият мач за сезона беше белязан от голяма хореография с шумна и цветна домакинска подкрепа. „Доновете“ направиха страхотен старт за сезона след като направиха равенства у дома срещу Рейнджърс и като гости на Хартс, както и победа над Дънфърмлин също като гости. Ултрасите отбелязаха това начало с невероятна хореография срещу Рейнджърс и след това последва великолепна хореография на Ийст Енд Парк.

Red Ultras скоро започнаха да правят внушителни гостувания, като почти навсякъде от Алмъндвейл до Айброкс се носеха двупръчкови знамена и банери. Броят на членовете се увеличаваше и групата започна да прави много повече шум. Абърдийн отново се изправи срещу Рейнджърс за Купата на общността и ултрасите постигнаха нещо специално под прожекторите с комбинарана хореография с ленти. Друга хореография беше представена срещу Рейнджърс, която включваше цялата долна тераса на стадиона. Между терасите се появи друго знаме с размерите на знамето на Red Army. Правеха се много домакински хореографии и все повече и повече знамена се показваха от ултрасите на горната тераса на стадиона. Беше направена една конкретна хореография от ултрасите във връзка със странното преживяване да си гостуващ фен на домакинския си стадион. Мачът беше срещу Инвърнес, които споделяха Питодри с АФК.

Тъй като „доновете“ вървяха към Европа в края на сезона, ултрасите продължаваха да увеличават присъствието си и да правят великолепни хореографии срещу Селтик, Хартс и срещу Инвърнес като гости. Без съмнение беше постигната до този момент най-добрата хореография отново срещу Рейнджърс на Питодри. Футболистите бяха посрещнати от великолепна червено-бяла хореография на цялата трибуна, заобиколена от новото знаме с Таз, който стана новото лого на ултрасите. Абърдийн пропусна да играе в Европа този сезон заради головата разлика, но RU със сигурност бяха белязани като група във възход във Великобритания.

Оптимизмът беше висок в петия сезон от създаването на RU и ултрасите се изправиха срещу по-голяма съпротива от страна на полицията, а планираната масова хореография срещу Рейнджърс беше отменена заради страх да не би играчите да бъдат наранени от „хартиени ракети“. Това не спря групата, която направи друга страхотна хореография с няколко двупръчкови знамена, на които се изобразяваше песента на Абърдийн „Stand Free“. В скоро време тениската Red Army 12 влезе в комплект с къси панталони Red Army 12 на домакинския мач срещу Фолкърк. RU поддържаха доста цветно присъствие по гостуванията с хореографии с ленти и знамена, като гостуванията срещу Дънфърмлин и Инвърнес. Беше направена невероятна хореография на Питодри срещу Хартс, която спомогна за поддържането на успешната революция на RU.

Благодарение на огромните усилия на всички ултраси бяха събрани над 6000 найлонови знамена, които в крайна сметка доведоха да великолепната хореография срещу Селтик на Питодри. Друга хубава хореография беше направена, когато „доновете“ бяха отстранени от Хартс за Купата на Шотландия и за пореден сезон останаха с празни ръце. Може би най-добрата хореография, която някога е правена от британска група, беше направена отново благодарение на огромните усилия на членовете на групата ни. 3000 червени и бели знамена бяха разпределени в секторите в горната част на стадиона, а на долното ниво бяха разпределени червени и бели карти. Между двете нива девет огромни знамена образуваха химна на „доновете“ „STAND FREE“, което спомогна за вдъхновяването на отбора за втората му домакинска победа срещу Рейнджърс за един сезон. Хореографията беше придружена от песента „Run like hell“ на Пинк Флойд. Сезонът приключи с отлични хореографии срещу Селтик и Рейнджърс. RU отново добавиха към галерията си невероятните си хореографии, които направиха групата най-успешната фенска група във Великобритания.

абърдийн1Какво е значението на името Red Ultras? 

RED, защото Абърдийн играе с червени екипи, а ULTRAS заради манталитета, който искаме да внесем на стадиона.

Кои са ваши съперници? Имате ли ултра група, с която сте приятели? Как се разрасна приятелството ви?

Нашите съперници са останалите шотландски групи, но не е нищо застрашително като цяло. Ние искаме да превъзхождаме всяка група по трибуните с големи хореографии и знамена. Също така сме щастливи да обявим приятелството си с групата на Боавища Panteras Negras. Основната причина за тази връзка е, че и двата клуба са създадени през 1903 г. и че член на PN работеше в Гранитния град и посети групата ни за стогодишнината на тима на Питодри. През май 2006 г. седем членове на Red Ultras посетиха дербито на Опорто с Panteras Negras и определено този уикенд приятелството ни беше затвърдено.

абърдийн2Моля, кажи нещо за основната сцена на твоя отбор и вашите контакти с останалите фенове и хулигани.

Прякорът на привържениците на Абърдийн е „Червената армия“. Ние съставляваме малък процент от тях. През изминалия сезон имахме 110 членове с 50 хардкор фенове, които посещават всеки мач. Дори ако само 3-4 членове посетят мач, където и да било, независимо дали приятелски мач преди сезона в чужбина или другаде, знамето на групата ни е винаги там. Останалите фенове сега също се влагат много в подкрепата, но не винаги е така. Наричани сме фашисти неведнъж, защото феновете не разбираха кои сме ние, но сега очакват с нетърпение действията ни. Фирмата на Абърдийн ASC ни уважава и ни се възхищава, така че всичко спрямо нашата група е добре.

Имате ли добри отношения с клуба си?

Разбираме се много добре с клуба, защото в противен случай не бихме могли да направим нищо. Те осъзнават какъв позитивизъм внасяме на стадиона и често използват наши снимки от действията ни за програмите за мачовете, както и в магазина на клуба и в брошурите за билетната информация.

абърдийн3Моля, разкажи повече за организацията на Red Ultras (като например, гостуванията и т.н.).

Групата винаги пътува като група по гостувания и винаги стои плътно заедно. Посещавали сме доста стадиони и сме правили по-цветни акции от домакинските групи, което ни прави наистина горди.

Вашата група и сцена вдъхновени ли са от политиката или от други страни, като например Италия?

Политиката и религията нямат място във футбола. Точка по въпроса.

Какви са бъдещите ви планове? Как искате да разпространявате ултра манталитета?

Имаме много планове и доста подготовка за новия сезон. Трябва да продължим да се справяме по-добре, отколкото преди, така че това означава по-големи проекти. Това е предизвикателство, защото останалите групи във Великобритания се подобряват. Вероятно феновете ще се присъединят към нас, виждайки какво правим.

Какво е мнението ти за ултра движението в Европа. Коя сцена според теб е най-добрата и коя има добро развитие?

За мен италианската сцена е най-добрата в Европа, а аржентинците са най-добрите в Южна Америка, но и двете скоро няма да имат свободата, с която са разполагали. Скандинавските страни изглеждат доста добри също, но смятам, че Великобритания ще стане наистина силна през следващите години. Свикнали сме на полицейския контрол, така че знаем колко далеч можем да стигнем и какво можем да постигнем. Тъкмо се връщам от Португалия и нещата са много строги там. Строгият полицейско контрол се разпространява навсякъде в Европа.

Благодарим за интервюто. Ultras-Tifo ви пожелават успех в бъдеще.

(Интервюто е взето през юли 2006 г.)

Източник: ultras-tifo.net

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.