Самоуправляемият футбол в Ираклион

тиганитис

Крит е най-големият от гръцките острови и поради това има доста внушително либертарно движение. Ираклион е четвъртият град в страната по брой на населението след Атина, Солун и Патра. Основната маса активисти се намира в регионалната столица Ираклион, въпреки че и в други големи градове като Хания и Ретимно функционират скуотове и редовно се провеждат антифашистки демонстрации.

Обикновено на островите хората живеят по-затворено и е по-широко разпространена ксенофобията, но тук по ред причини няма националистически настроения. На Крит през 1960-те години са живеели много хипита, които са бягали от САЩ, за да не ги изпратят да воюват във Виетнам. Дори в наши дни много свързват острова именно с движението на хипитата, на улиците могат да се срещнат съответни сувенири и рисунки. На острова практически няма присъствие на ултрадесни. Поне в големите градове навсякъде преобладават антифашистите. По принцип в Гърция националистите имат сила обикновено в провинцията, а техните лозунги и символи могат да се видят отстрани по пътищата. В големите населени места това няма никакъв смисъл, тъй като почти всички рисуващи графити са антифа.

Що се отнася до футбола, то сред критските отбори абсолютна доминация има фенското движение на ОФИ. Почти навсякъде могат да се видят техни графити и стикери. От отборите на острова могат да се видят фенове на Ерготелис Ираклион и ФК Хания. Също така на Крит се намира доста силен фен клуб на Панатинайкос. Те са особено силни в източната част на острова (Агиос Николаос, Сития, Йерапетра). Традиционно навсякъде има фен клубове и на Олимпиакос.

В Гърция провинциалният футбол по принцип се развива слабо, а на островите още повече. Да се държи отбор е доста скъпо, защото за почти всички мачове трябва да се плава с ферибот или да се лети със самолет. Крит като най-голям остров разполага с инфраструктура, докато останалите острови не могат да се похвалят с това. Относително силни островни отбори са също и Халкида (остров Евбея има мост, свързващ го с континента), АЕЛ Калони (Лесбос), Керкира (Корфу), Диагорас Родос, Закинтос, Панфирайкос (Санторини).

Футболен клуб Тиганитис е създаден през лятото на 2015 г., следвайки другите успешни проекти на самоуправляемите отбори. Името на отбора ни посочва времето на окупацията на Крит. През 1940-те години критският пастир Михалис Вренцос помага на въстаниците в планината Ида. Един от местните жители го предава на немските войски и той заедно с 392 антифашисти са убити. Когато приключва войната предателят е намерен в Атина и е изпратен на съд в Ираклион. Тогава братът на Михалис, също известен като Тиганитис, е призован да даде показания. Планирайки да отмъсти за брат си, той минава покрай охраната с нож. Когато е извикан, той нанася на предателя два удара с нож в гърдите и след това дава ножа на съдията. По-късно в съда в Хания той е оправдан и прекарва остатъка от живота си в село Аноя.

В този момент в Гърция функционират следните либертарни отбори: Астерас Екзархия (Атина), Проодфтики Тумба (Солун), Автономия Омада (Патра), Либертас (Волос), Маринос Антипас (Лариса), Апифарос (Янина), Рикси (Левадия), Анаподос (Халкида), Ливас (Ретимно), Вангилица Кусианца (Кардица). Тези колективи формират вид мрежа и взаимодействат тясно помежду си. На остров Крит има два отбора и те са в по-близък контакт помежду си, защото е доста скъпо да пътуват до континента.

Клубът напълно се самофинансира без никаква спонсорска подкрепа. Паричните средства се получават чрез продажбата на артикули (шалове, тениски, членски карти), а също и организирането на вечеринки. Основните разходи са свързани с наемането на терена, около 400 евро на месец. Всички решения се взимат на общо събрание, провеждащо се веднъж седмично. Събранията се провеждат в един от социалните центрове на Ираклион. Футболът се разглежда като средство за обединяване на хората, а към съперниците на терена се отнасят като към другари в съвместната игра. По трибуните се създава семейна атмосфера, така че по мачове може да се ходи с деца, т.е. с такова явление като футболното хулиганство тук предпочитат да не се свързват.

Тиганитис участва в трета дивизия на местното първенство на Ираклион. В по-долните лиги на Гърция играят основно аматьорски отбори и практически отсъства корупцията. Задачата да се печелят трофеи като такива не е налице. Отборът играе в официалния шампионат с цел по-ефективно разпространяване на идеите и усъвършенстване на играчите. През изминалия сезон отборът зае девето място от четиринадесет отбора.

Тиганитис обединява феновете на двата големи клуба в Ираклион: Alternatives (Ерготелис) и Gate 4 (ОФИ). На Крит няма клубно противопоставяне. Ерготелис е по-семеен клуб. За ОФИ основните противници са атинските отбори и ПАС Янина. Официално феновете на ОФИ са аполитични, на техния стадион не се появява политическа символика. Групата Antinazi OFI опъва своето знаме на мачовете на Тиганитис.

През септември 2016 г. успях да гледам приятелски мач на Тиганитис. Мачът трябваше да се проведе в село Аноя на два часа от Ираклион. За там тръгнаха около петдесет човека с нает автобус. Крит е предимно планински остров, а пътят до селото е изключително висок. Аноя се намира на височина 740 метра на склон в планината Ида. По време на Втората световна война тук е бил един от центровете на съпротивата срещу нацистите. През 1944 г. селото е напълно разрушено. Сега там могат да се видят паметници, посветени на тези събития. Местният отбор дружи с Тиганитис, а сред футболистите има и антифашисти.

Стадионът се намира в живописно местенце и е добре оборудван. В близост се намира пасище за кози и по време на мач те могат да влязат на терена. На мача бяха дошли много местни жители. Имаше и възрастни хора, и малки деца, а лидерите на отбора се опитваха да общуват с всички, т.е. Тиганитис се стреми не да се затвори в субкултурата, а точно обратното – влиза в контакт с широките маси.

На трибуната бяха опънати няколко знамена. В този мач подкрепата на отбора беше основно в седнало положение посредством скандирания и песни. В официалните мачове те се опитват да подготвят и хореографии. Отборът е все още млад и търси своя стил. В бъдеще се планира да се създадат още повече артикули за феновете и стикери.

В резултат на мача Тиганитис отстъпиха на Аноя. През първото полувреме те получиха три безответни гола, а през второто полувреме успяха да отбележат гол. Попитах един играч какви са причините за този резултат, а той обясни, че ден преди мача са пили много бира. След мача футболистите на двата отбора отидоха в таверната и след веселбата тръгнаха за Ираклион.

Източник: Left Side Terraces

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.