Интервю с представител на фенската група Red Rebels (Неа Саламина, Кипър)

неа саламина

Кипър отдавна е пречка между Гърция и Турция, което оказва голямо влияние върху обществените настроения. Кипърският фанатизъм е известен по целия свят най-вече с противопоставянето на АПОЕЛ и Омония, които се отнасят съответно към дясното и лявото политическо направление. На острова обаче има и малки местни отбори. Неа Саламина не е твърде известен клуб, но въпреки това има отличителна и интересна фенска база.

– Разкажете за своя град и неговите футболни традиции. Доколкото знам клубът не играе в своя град.

– В настоящия момент временно се намираме в Ларнака, тъй като не можем да се върнем във Фамагуста (гръцко име – Амохостос). В Ларнака има фен клубове на повечето големи кипърски отбори. Футболните традиции тук са преди всичко пиротехническите шоута и събиранията във фен клуба преди и след мачовете. Всички заедно пием и поддържаме нашия отбор. Родният ни град Фамагуста е също известен като градът-призрак, незаконно окупиран от турската армия от 1974 г. В момента се провеждат политически преговори относно разрешаването на проблема, но все още не водят до никъде и това предизвиква безпокойство. Официален стадион на Неа Саламина е GCE, който се намира в буферната зона. Неа Саламина винаги е бил и ще бъде на фронта в борбата за правото на хората да се върнат в своите домове във Фамагуста и на цялото окупирана част от острова.

– Разкажете историята на вашия клуб. Какви постижения има?

– Постижения? Зависи от това какво разбирате под постижения. Ако имате предвид титли, то нашият отбор е спечелил само една Купа на Кипър (1989/90) и една Суперкупа (1990), но ние не сме фенове на Неа Саламина заради това. Ние подкрепяме отбора заради гордостта. Ние сме първият ляв тим в Кипър. Той е създаден на 7 март 1948 г. Името си получава от античния град Саламин в Кипър. Нашите предшественици, първите спортисти, са имали мъжеството да се изправят в битка за това, в което вярват. Въпреки че са ги заплашвали с убийство, те все пак са вървели напред и са създали клуба. 70 години по-късно клуб Неа Саламина е все още силен. Нашето постижение се състои в нашата история. Ние революционизирахме футбола за хората с леви възгледи в нашата страна.

неа саламина1– Какви са политическите възгледи на вашите членове? Какво е мнението ви за гръко-турския конфликт в Кипър?

– Имаме леви и антифашистки възгледи. Принадлежим към работническата класа от Фамагуста. Проблемите в Кипър се появиха вследствие на британския и американския империализъм. Гръцките кипърци и турските кипърци много години са живели в хармония и всички те са станали жертви на турското нахлуване през 1974 г. Проблемът трябва да бъде решен в рамките на ООН въз основа на федерална държава с две общини.

– Разкажете за историята на вашата фенска група.

– По-рано феновете на Неа Саламина бяха организирани в Red Club. Фен клубът Red Rebels беше създаден през 2011 г. и обърна внимание на по-социалния аспект в подкрепата към отбора. След прекратяването на дейността на Red Club, Red Rebels представлява клуба в социален и спортен план.

неа саламина2– Откъде взимате пари за хореографии, знамена и т.н.?

– Групата съществува основно със средства, които са събрани от продажбата на абонаменти. Освен това Red Rebels произвежда свои артикули, средствата от продажбата на които отиват за общи нужди.

– Има ли отбори, с които сте в приятелски или враждебни отношения?

– Нямаме приятелски отношения с никого. Отборът ни е единственото, за което мислим и в продължение на 90 минути нищо повече няма значение. Това е просто друга фенска група, която е настроена срещу нас. Няма значение какви цветове имат: зелени, сини или черни. Ако не са с нас, то значи са против нас.

– Има ли фенове на Неа Саламина в други градове в Кипър?

– Тъй като феновете на клуба се превърнаха в принудени бежанци, те се разпръснаха в цялата територия на острова. Ето защо имаме приятели във всеки град. Към този момент имаме два фен клуба. Един в Ларнака и един в свободната част на Фамагуста (Паралимни) и с всяка година ставаме все повече.

неа саламина3– Има ли сред вашите фенове хора от други националности?

– Разбира се, има такива хора. Сирийци, палестинци, румънци, англичани, поляци, руснаци и много други националности. Ние сме доста открита група и приемаме хора независимо от тяхната етническа принадлежност. Приемаме по-големи от 14 год., но при нас няма жени.

неа саламина6– Разкажете ни за кипърската фенска сцена като цяло. С какво се различавате от гръцките и турските движения? Какво е известно за ултрасите от северната част на острова?

– Повечето фенски общности се организираха през последните 20 години. Не всички отбори от висшата лига имат активни фенове. Честно казано, ние не знаем нищо за ултрасите от окупираната част на Кипър. Футболът там е на много ниско ниво и повечето хора предпочитат да подкрепят турските отбори, а не тези, които се намират в техния регион. Според нас разликата е в това, че в Кипър особено левите ултраси са по-социално отговорни. Ние се борим със социалната несправедливост по стадионите и по улиците.

– Колко активни са десните и левите политически движения? Как реагирахте на убийството на Павлос Фисас в Атина?

– Като група нямахме възможност да направим много. Имахме транспаранти, които опънахме на трибуната, а също и графити извън стадиона. Също така някои наши членове участваха в съответни демонстрации. С нацистите никога не сме имали проблеми, но оставаме бдителни. Сблъсъци с десните тук се случват много рядко. Левите, анархистите и комунистите при нас са около 30%. Това не е много и тяхната активност е ограничена, но движението се развива. Провеждат се демонстрации с много участници. Политиката на острова е сложна във връзка с окупацията и в много отношения е насочена към воденето на преговори.

неа саламина4– Какви са вашите отношения с ръководството на клуба и играчите?

– Опитваме се да помагаме на клуба във всичко. Изпращаме членове на Red Rebels в качеството им на доброволци за подкрепа на всяка дейност на Неа Саламина. Ако при нас възникнат разногласия по повод функционирането на клуба, ръководството трябва да води диалог с нас. Що се отнася до футболистите, то ние смятаме, че те ще се отнасят с уважение към отбора и в знак на признателност ние ще оказваме подкрепа във всяка ситуация.

– Имате ли проблеми с полицията? Съществуват ли в Кипър закони, ограничаващи дейността на феновете?

– Полицията е пристрастена към левите фенове и е изпълнена с предразсъдъци. Миналата година полицията арестува само феновете на три отбора: Неа Саламина, Омония, AЕЛ Лимасол. В този момент правителството се опитва да приеме закон, който ще затрудни доста фенската подкрепа. Той е свързан с фенските карти. Това предизвика огромно неодобрение. Ултрасите на всеки клуб протестираха срещу тази обща заплаха.

– Колко често ходите по гостувания?

– Посещаваме всеки мач. У дома или на гостуване. Тъй като Кипър е малък остров, винаги можем да отидем на гостуване. Пътуваме с кола. Срещаме се във фен клуба и ходим заедно.

неа саламина5– Има ли в Кипър инициативи срещу съвременния футбол? Участвате ли в протести? Подкрепяте ли националния отбор?

– Протести срещу фенските карти се проведоха навсякъде в Кипър. Участвахме в съвместна демонстрация на всички ултраси на острова, която се проведе в Никозия. Бяхме част от демонстрация, която се проведе по време на мач на националния отбор, а също така проведохме и собствена акция в Ларнака. Направихме шествие от фен клуба, крещейки лозунги срещу фенските карти и спряхме до полицейския участък, където продължихме да пеем песни. Подкрепяме националния отбор на Кипър, но не присъстваме на мачовете като фенска група.

– Разкажете за вашия стадион. Каква е цената на билета и може ли да се влезе безплатно?

– Стадионът е изграден през 1991 г. от доброволци с доброволни дарения. Намира се в Ларнака и се казва Амохостос Епистрофи, което означава Връщане във Фамагуста. Едно от условията за присъединяване към Red Rebels е да си закупите абонамент. Струва около 150 евро, а билетът за един мач е 15 евро. Red Rebels не позволява на никого да влиза безплатно. Не искаме да нанасяме вреда на клуба си. Той се нуждае от този доход.

– Как се отнасяте към употребата на алкохол и прочие?

– Против трезвия футбол. Всеки може да го тълкува, както си иска.

– Имате ли свое помещение? Рисувате ли графити? Подкрепяте ли отбори в други видове спорт?

– Имаме два фен клуба. Те са украсени от графити. Там държим знамената си и провеждаме събрания. Неа Саламина също има и волейболен отбор. Често посещаваме неговите мачове.

– Фенската сцена на коя страна ви харесва най-много?

– Следим много фенове от Русия. Ние все още не сме достигнали това ниво. Честно казано, вашата ултрас сцена е единствената, която ни харесва.

– Вашите бъдещи планове.

– Искаме да продължим да се развиваме и да подкрепяме своя отбор, каквото ще да става.

– Няколко думи в завършек.

– “Nα ξέρεις θα γυρίσουμε πιστοί στην άνοιξή σου”. Това е текст на песен, която знае всеки фен на Неа Саламина. Това е песен за Фамагуста и се превежда „знайте ние ще се върнем към корените си“.

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.