Интервю с Wilde Horde (Кьолн, Германия)

кьолн– Разкажете ни за историята на ултра движението в Кьолн и по-специално за Wilde Horde.

– Преди да бъде създадена WILDE HORDE, имаше друга група в Кьолн, която разполагаше с доста ултра манталитет – “Ultras C.C.A.A.”, която е създадена през 1994 г. Те бяха, с известно изключение, първата група в страната, която използваше знамена и транспаранти и въведе тифото по трибуните на Кьолн. Създателите на WH96 първо бяха в тази група, но в края на 1996 г., по-точно през декември, те не се съгласиха с пътя, по който върви групата. Членовете на “Ultras C.C.A.A.” се бяха насочили към футбола и събитията във Великобритания и някои по-млади момчета не намираха голям ултра начин на живот. Те се отделиха и основаха нова група – Wilde Horde. WH96 започна бавно. След една година съществуване групата имаше около 30 членове, броят на членовете се покачи бавно. Първите знамена, транспаранти и тифота бяха показани от групата през първите две години. Тъй като групата следваше нов манталитет и идеали, момчетата се преместиха от правостоящите места на Южната трибуна по-нагоре в „Сектор 24“, което е първото официално място на Wilde Horde на стария Мюнгерсдорфер Щадион. При първото изпадане в историята на нашия клуб във Втора Бундеслига през лятото на 1998 г. групата имаше около 50 членове. От тогава Кьолн игра два сезона във Втора Бундеслига. Това, което беше лошо за клуба, беше добро за WH96 и за останалите привърженици, които посещаваха всички мачове.

Тъй като мачовете във Втора Бундеслига се играеха в петъците, съботите и понеделниците или дори в средата на седмицата, само привържениците, които са винаги и навсякъде ходеха по гостуванията. Всеки може да си представи, че не е лесно да отидеш на мач в Котбус на разстояние 600 км. в понеделник заради училището, университета или работата. Така изпадането във Втора Бундеслига беше добро за групата и останалите фенове, които бяха винаги тук, защото фенската сцена на Кьолн се стабилизира и беше като семейство в тези първи две години във Втората Бундеслига. Когато Кьолн отново влезе в Бундеслигата през 2000 г., Wilde Horde имаше около 120 членове и се подготвяше за Първа Бундеслига. Структурата на групата стана ясна и всичко вървеше. Бяха направени първите добри тифота. Тъй като Кьолн е голям клуб с голяма традиция и история, ние винаги ходим по гостувания с много фенове. Wilde Horde си проправи пътя, за да е групата сега това, което е. Междувременно имахме най-известната и най-голяма група в Кьолн, която е най-много уважавана в страната, като най-добрата организирана ултра група в Германия. Нашите дейности включват организиране на автобуси за гостуванията, имаме щанд на домакинските мачове, където продаваме нашите шалове, дрехи, стикери и билети за гостуванията. Също така разполагаме със собствено списание, наречено “Mentalita Kölsch” (вече има 9 броя), което се списва от нашите членове. Освен това организираме редовно всяка година дарителска кампания за Коледа, която се казва “Horde Karitativ”. Парите и нещата, които събираме са за децата на Кьолн, които имат социални проблеми.

Всъщност ние държим около 350 абонаментни карти за Мюнгерсдорфер Щадион (всички членове в отделни зони на стадиона), 200 от тях са в нашия сектор, “Block S3” на Южната трибуна. Основните цели са все още да организираме най-добрата подкрепа и тифота за нашия отбор. Имаме „капота“, които се намират пред публиката на Южната трибуна, за да стимулират цялата Южна трибуна да подкрепя нашия отбор Кьолн. Както виждате, WH96 е доста активна за своя клуб и своя град. В момента имаме около 500 членове! През декември 2006 г. имахме 10-годишно парти с около 500 гости и направихме две големи тифота за нашата 10-та годишнина на домакинския си мач същия месец срещу Кайзерслаутерн. 10 години са много време, но ние сме мотивирани да продължаваме. И кой знае? Надяваме се да видим Кьолн да играе в Европа някой ден. Това мечтае всеки в Кьолн. Ако някой е заинтересован, нека посети нашия сайт: www.wh96.de

кьолн1– Името Wilde Horde е много специално. Какво означава и защо го избрахте?

– Да, така е. Името на нашата група е най-необичайно от старите немски групи. Тъй като по това време всеки използваше имена като “Brigade”, “Commando” или “Ultras”, ние искахме да имаме специално име, което се различава от стереотипните имена, използвани от някои други групи. Не е нещо особено откриването на това име. Някои от основателите са пиели заедно бира една вечер и така се появява името “Wilde Horde”! Името е точно на място, за да изрази мотивацията на новото ултра поколение в Кьолн.

– В района на Рейнланд има много отбори. Също областта Рур не е далеч. Какво е влиянието върху ежедневния живот и каква е връзката ви с тези отбори?

– Зависи. Първо, имаме трите големи съперници Фортуна Дюселдорф, Байер Леверкузен и Борусия Мюнхенгладбах. За по-старото поколение от фенове на Кьолн Мюнхенгладбах може би ще бъде най-омразния от тези три клуба, тъй като през 1970-те и 1980-те години Кьолн и Мюнхенгладбах имаха много добри и успешни отбори. За по-младото поколение като нас Байер Леверкузен е най-омразен, защото те играят доста добър футбол в последните десет години, откакто съществува нашата група и момчетата около нас ходят по мачове на Кьолн. Тук трябва да се помисли върху контраста, който имат клубовете по между си: от една страна е Кьолн, голям клуб, голям град, много фенове, голям стадион, но играещ лош футбол в последните 15 години, от другата страна е Байер Леверкузен, малък индустриален клуб, малък град, единствено интересното е компанията Байер, но играещ добър футбол и редовно участва в европейските турнири. Мисля, че феновете на Кьолн завиждат малко на Леверкузен по отношение на тяхното развитие. Беше трудно за един фен на Кьолн да гледа как Леверкузен играеше финал на Шампионска лига през май 2002 г., докато ние изпадахме във Втора Бундеслига за втори път, но сме горди от това, което сме. Не искаме да играем в Шампионска лига само заради парите на компанията и заради възможностите на служителите на клуба ни, а искаме да виждаме истински футбол. С Дюселдорф не сме играли от доста време (последният мач е през април 1999 г.). Съперничеството с Дюселдорф е в историята повече заради градовете и различията в манталитета на хората от двата града.

То дори започва с различните марки бира: ние имаме Кьолш, а те имат тяхната Алтбийр. Мисля, че всяко съперничество по отношение на тези три клуба е различно и специално по форма, но мачовете срещу тези три клуба са доста специални за феновете и ултрасите на Кьолн! За разлика съперничеството ни с Алемания Аахен не е толкова интензивно за нас. Няма реално влияние върху ежедневието отвъд футболните дни, защото от една страна Кьолн е голям град (един милион жители) и обикновено няма много хора от Кьолн, които ходят в Мьонхенгладбах, Аахен, Дюселдорф или Леверкузен, за да работят или учат. От друга страна Кьолн е град с голям университет. Има членове на други групи, които идват тук. Откакто уличното изкуство стана по-популярно в немското движение, избухна стикер война. Ние държим града си чист от символите на другите групи, но през повечето време съперничеството „живее“ в дните с мачове. Що се отнася до клубовете от областта Рур, има няколко специални опоненти като Шалке 04, Борусия Дортмунд, Бохум, Рот Вайс Есен и няколко други. Някои от тези клубове имат много фенове и голяма клубна история, така че винаги е интересно да играем срещу тези отбори. Много фенове на Кьолн, например, обичат да ходят по гостувания в Бохум, защото те имат един от най-хубавите стадиони в Германия за гостуващи фенове. Общо взето, доста интересно е, че около 10-12 клуба в Първа и Втора Бундеслига са доста близко по между си, докато другите отбори са разпространени на север, изток и юг в страната. Има още няколко ултра групи в Кьолн от Фортуна Кьолн и от хокейния клуб Кьолнер Хайе, но почти нямаме никакви допирни точки с тях.

кьолн3 (1)– Моля, разкажете ни за другите ви врагове и специалното отношение/положение с ултрасите от Източна Германия.

– Като изключим съперниците ни до нашия град и в нашия регион, ултрасите от Франкфурт наистина не са ни най-добри приятели. Мисля, че това съперничество между двете групи е заради някои сблъсъци между тях и защото те са в действителност две от най-добрите, ако не и двете най-добри ултра групи в Германия, докато Франкфурт определено са малко по-добри от нас. Тяхната домакинска подкрепа е невероятна от няколко години насам. По въпроса за количеството и качеството, тези две групи са със сигурност най-добрите в Германия. Има също и няколко по-малки групи, които са също много добре организирани и уважавани. Отношението с ултрасите от Източна Германия е доста странно: откакто играхме с повече отбори от Източна Германия през сезон 2004/2005 (Ерцгебирге Ауе, Динамо Дрезден, Рот Вайс Ерфурт, Енерги Котбус), конфликтът Изток-Запад се премести и във футбола. От обединението на Германия хората от Западна Германия малко се смеят на хората от източната част.

Те са живеели при комунизма около 40 години и едва сега стигат нивото, на което са хората в Западна Германия. Има много повече безработица и доста повече социални проблеми в източната част на Германия и мисля, че това социално различие се вижда и във футбола. Много отбори, които са играли в Европа преди падането на стената, сега играят в германската трета и четвърта дивизия, но имат доста фенове и дългогодишна фенска традиция. Клубове като Магдебург, Локомотив и Хеми Лайпциг, Унион Берлин, БФК Динамо и Кемницер ФК, за да спомена някои от тях, пострадаха от обединението на Германия, тъй като липсата на пари причини и причинява много проблеми на тези клубове. Стилът на източногерманските ултраси е по-близък до Полша и Източна Европа, докато западногерманските ултраси се опират на примери от Франция и Италия. Мисля, че “Ossis”, както ги наричаме ние, са по-насилствени. Факт, вероятно заради социалните проблеми в тази част от страната. Мисля, че всеки стил си има своите поддръжници и противници. Има няколко добри групи в Източна Германия, като тези от Ханза Рощок, Динамо Дрезден и Хеми Лайпциг. В крайна сметка е трудно да се сравнят тези стилове с ултра начина на живот!

– Wilde Horde има приятелство със Supras Auteuil Paris. Можете ли да обясните как започва това приятелство и как се разраства. Моля, разкажете ни и за другите ви приятелства и контакти.

– Така е, имаме доста интензивно приятелство със Supras Auteuil от ПСЖ, Франция. Това приятелство е вече 4 години и сме много горди да наричаме такава интересна, силна и опитна група като Supras наши приятели. Приятелството започна през октомври/ноември 2002 г., когато кола с членове на WILDE HORDE отиде на домакински мач на Пари Сен Жермен. Двама от тях бяха поканени от Tigris на мач срещу Олимпик Марсилия на “Virage Auteuil”. Тук се запознахме. През това време имаше наистина добро приятелство с групите в Париж. Ние гледахме няколко мача със Supras и един ден бяхме поканени в техния клуб. От първия ден се намерихме много симпатични и така приятелството продължи. В последните четири години това приятелство се разрастваше чрез визитите по мачове, футболните турнири и партитата, където хора от всяка група ходеха както в Париж, така и в Кьолн. Междувременно двама от нашите членове проведоха част от обучението си в Париж и останаха там за около половин година. Така контактът между двете групи беше много близък понякога. Само можеш да се учиш от такива отношения и приятелства, тъй като тези контакти помагат да се подобрят много дребни детайли в групата по отношение на организацията, стила или просто живота на групата. Можем да научим много неща от Supras, като същевременно те могат да научат нещо от нас. Връхна точка на това приятелство определено бяха двата рождени дни, тъй като Supras празнуваха своя 15-ти рожден ден през октомври 2006 г., а ние празнувахме нашата 10-та годишнина през декември 2006 г. Това приятелство определено е много силно и е придружено от голямо уважение и от двете групи. Освен това имаме някои контакти с ултрасите на Байерн Мюнхен, по-точно групата “Munichmaniacs” и части от “Schickeria”, тъй като “Munichmaniacs” са почти членове на “Schickeria” (основната група на Байерн Мюнхен). Тези контакти обаче са само лични и се поддържат единствено от част от двете страни, докато цялата ни група е с нашите приятели от Париж.

кьолн3 (2)– Има ли други ултра групи в Кьолн и какво е отношението ви към тях?

– В нашия клуб има още една истинска ултра група, която се казва “Boyz Köln”. Те са създадени през 2001 г. и са доста млади. Средната им възраст е около 18 години. Трябва да са около 50 момчета в момента, но се подобряват много и се надяваме, че ще вървят по добър и позитивен път. Отношенията ни с тях са много добри. Посетихме тяхното парти по повод 5-тата им годишнина. Те също присъстваха на нашето голямо парти за 10-тата ни годишнина с почти цялата си група. Вече сме организирали заедно гостувания с автобус. Имат добър потенциал. Те са млади и бъдещето ще покаже по кой път точно ще поемат. Също има и няколко други групи в града. Има две групи от Фортуна Кьолн: “Eagles” (една от първите групи в Германия) и “Schäng Gäng”, както и две групи на хокейния местен клуб: “Inferno De La Nord” и “Kölsch Kaos”, но както споменах по-рано, ние нямаме никакви допирни точки с тях.

– Моля, кажете нещо за общата сцена на Кьолн и вашето отношение към останалите фенове?

– Общата сцена в Кьолн е доста голяма. Клубът наброява около 1100 официални фен клуба, докато в същото време няма или са почти малко неофициалните фен клубове и групи. Това е съвсем реално число, което показва колко хора следват Кьолн. Във Втора Бундеслига средно около 44 000 души идват на всеки домакински мач. Това е изключително за отбор от Втора Бундеслига и не е изключение само за този сезон: имаме такава средна посещаемост от около 6 години. Освен двете „ултра групи“ Wilde Horde и Boyz ще назова по имена и други добри групи: Rheinmacht, Troika Köln, RE7-Crew, Cologne Power East Belgium, Köln-Süd, FC-Forum, High Society Pulheim, Bad GodesberG, Cologne Patriots, ABSCHAUM и Cologne-Billy Goats.

Но има толкова много фен клубове, така че може да съм пропуснал някой. Отношенията ни с тях са страхотни. Организирали сме заедно няколко пътувания с автобус и заради Сдружението на феновете на клуба, което е създадено в началото на миналата година, отношенията станаха по-близки и общата насока е: само заедно е възможно да променим нещата за нас и да се подобрим! Всички се уважават по между си. Дори ако има конфликти, можеш да говориш с всеки с уважение и да разрешиш критичните ситуации. Освен това имаме голяма организация на феновете, наречена “Fan-Projekt”, която има около 5300 членове. Тази организация е по-скоро официална организация, ръководена от клуба на Кьолн. Те организират билетите за гостуванията или се грижат за феновете с увреждания на домакинските мачове, например. Те също така поставят официален председател на всички привърженици. Отношението с тази организация е позитивна, но критична в някои случаи.

кьолн4– Какво ще кажете за хулиганското движение в Кьолн и Германия като цяло? Става ли по-малко?

– Хулиганското движение в Кьолн имаше голяма традиция в края на 1970-те, 1980-те и 1990-те години. Кьолн винаги е имал доста насилствени фенове и е много уважаван в цялата страна заради своята публика. Този тип фенско движение стана доста спокойно, откакто беше решено, че Германия ще организира Световното първенство през 2006 г., но мисля, че хулиганството „умря“ малко в цялата страна заради високия натиск от страна на полицията и тежките наказания за лошо поведение. В сравнение с края на 1990-те години сега да получиш забрана да ходиш на стадиона става много по-бързо в Германия и законите са тежки за футболните фенове, които предизвикват проблеми на и около стадиона.

Но при някои интересни мачове като тези срещу Мюнхенгладбах, Дюселдорф, Леверкузен или другите регионални съперници като Шалке, много момчета се мобилизират. Ако Кьолн играе отново в Европа, бих казал, че много стари момчета ще се върнат и хулиганската сцена ще се съживи отново. Също както ултра и активната сцена, хулиганската сцена на Кьолн е много голяма и има много групи, които са отделно. Сложно е да се разбере тяхната организация. Някои познати групи са: Streetfighters, Northside Boyz и Südstadt Boyz. Мисля, че хулиганското движение е по-активно в източната част на Германия, тъй като клубовете там играят на по-ниско ниво и социалното развитие и проблеми са различни в сравнение със Западна Германия.

– Какво е мнението ви за насилието? Вие насилствена група ли сте?

– Насилието не е най-важната част за нашата група. За нас е по-важно да останем критични към прогреса на клуба, да подкрепяме нашия отбор колкото се може по-добре и да сме отговорни във връзка с нашите цветове и трибуни, както у дома, така и на гостуване. Преди имаше някои сблъсъци с други ултра групи. Ако сме атакувани, не се колебаем да се бием, но ние не сме насилствена група и насилието не е първи приоритет за нас, но така или иначе понякога е от значение за групата ни.

кьолн5– Кьолн е много специален град в Германия, хората в града имат свой собствен диалект, карнавал, манталитет и т.н. Доколко този фактор влияе върху Wilde Horde?

– Манталитетът на Кьолн е много специален за града. Обикновено има по-големи части от страната или окръзи, които имат свой собствен манталитет, а не само един град. Тук има много хора, които са много горди от всичко, което се отнася до техния град. Влиянието върху групата ни е интензивно. Ние се гордеем, че представяме цветовете и нашия град. Почти всяко тифо има нещо общо с града ни. Жалко е, че трябва да признаем, че градът е единствената ни гордост в момента, тъй като отборът е зле. За да види пулсиращия живот на Кьолн, мога да посъветвам всеки читател на това интервю да дойде в Кьолн на карнавала, който винаги се провежда в средата на февруари и трае шест дни. Градът полудява по това време на годината! Кьолн е доста мултикултурен и има висок брой имигранти от всички части на света. Мисля, че хората в Кьолн са доста особени със своя манталитет и същото важи за нашата група и цялата сцена.

– Какви са отношенията ви с клуба?

– Отношенията ни са добри. Имаме добро приятелство с официалния председател на феновете. По четири или пет пъти в годината се провеждат срещи. Въпреки че сме истински фенове, а не само „клиенти“, ние критикуваме много неща засягащи всички теми между феновете и клуба. Заради някои инциденти по гостувания, клубът персонализира всички билети за нашите фенове. Това означава, че всеки, който иска да си вземе билет за гостуване, трябва да даде своите лични данни като например име, адрес и дата на раждане. Много фенове не са съгласни с това и това е причината да се създаде обединеното Сдружение на феновете на клуба. Надяваме се да получим по-добро отношение по повод нашите искания и желания от страна на клуба, когато работим заедно.

кьолн6– Модерният футбол се развива все повече и повече. Как е повлияна сцената от това развитие и какво прави WH срещу това?

– Като всеки в Германия и Европа, който наистина обича футбола и не го възприема само като кино, ние не сме радостни по повод модерния футбол. Тъй като Германия като цяло има доста голяма активна сцена (много фенове ходят по гостувания, футболът отдавна е номер едно тук), има много фенски организации, които им пука за тези проблеми. Инициативи като “Pro Fans” и “B.A.F.F.” бяха създадени, за да се борят срещу расизма, времето на мачовете и всички проблеми, които влияят върху групите и активните фенове. Бяха организирани две демонстрации срещу модерния футбол и за традиционната футболна култура от всички групи и фенове в цялата страна. Някои групи са доста загрижени. Проблемите станаха по-сериозни, когато Германия беше избрана да бъде домакин на Световното първенство миналото лято. Ние сме разтревожени за това как вървят нещата с модерния футбол и е много важно за нас като група да се противопоставим.

– Особеност на модерния футбол са нарастващите репресии от страна на правителството. Може би можете да дадете примери за репресии в Кьолн (напр. колко забрани има Кьолн) и къде са проблемите с репресиите в Германия (забрани за посещаване на стадиона, забранени хореографии и т.н.)?

– Лудост е как полицията и служителите на Германския футболен съюз и Съюза на лигата създават драми! Понякога се чувстваш по-наблюдаван като футболен фен, отколкото като престъпник. Един пример е, че на домакинските мачове можем да правим каквото си поискаме: тифота, знамена, транспаранти, няма никакви проблеми. Когато се стигне до гостуванията, нещата са обратно: почти нищо не е разрешено. Хората, които са отговорни за охраната винаги имат извинения, които изобщо нямат смисъл. Нашата група, подобно на всяка по-голяма група в Германия, страда от забрани за посещаване. Имаме около 5 в момента. Не е много в сравнение с другите сцени и групи. Проблемът е, че винаги засягат хора, които са доста ангажирани в групата.

Така че групата е едва засегната от забраните. На мнение сме, че забраната за някой да посещава стадиона не е правилното решение на проблема. Ти дори правиш проблемите по-големи, ако изкараш някой от неговата социална среда или субкултура. Забраните за посещение рядко са за насилствено поведение. Често малките неща водят до глупава забрана. Тази тема ще бъде важна през следващите месеци, тъй като някои сцени искат промяна на условията за забрана. Ние смятаме, че всички фенове заедно могат да променят нещо. Ще видим какво ще се случи до лятото. Тъжната истина е, че след Световното първенство нищо не се промени.

кьолн7– Разкажете ни малко повече за организацията и структурата на Wilde Horde (като гостувания, секции и т.н.).

– Имаме ръководен комитет, състоящ се от седем души. Създадохме и консултативен съвет (девет души), който подкрепя и контролира ръководния комитет във всички основни задачи на групата. Разполагаме със седем секции. Значението на тези секции е да групират членовете в определени райони извън нашия град. Тъй като имаме около 500 членове, много от тях са разпръснати в целия регион. В момента работим усърдно върху структурата на групата, за да подобрим някои детайли и да облекчим достъпа за нови членове и заинтересовани лица, но е още твърде рано да кажем нещо определено.

– Вашата група и фенска сцена повлияни ли са от политиката?

– Някои групи имат повече алтернативна лява връзка, други по-скоро следват десни тенденции, но наистина няма истински идеали зад тези значения. Логично е, че никой не забравя политическата си позиция, когато гледа 90 минути футбол. Въпреки това, казваме с гордост: без политика по нашите трибуни – 100% за нашата сцена и нашия клуб! Всъщност Кьолн е неполитически във футбола. Политиката може да има негативно влияние върху сцената. За нас футболът трябва да бъде винаги на преден план.

– Какви са бъдещите ви планове? Как искате да разширите ултра манталитета?

– Нашите планове за бъдещето са нашите цели: да останем критични към модерния футбол и да правим всичко, което е по силите ни, за да решим проблемите. Да обединим нашата трибуна и всички привърженици. Да разпространим ултра манталитета в нашата сцена. Да останем критични към нещата, които се случват около нашия клуб и определено да изживеем по-добри дни с клуба ни, надяваме се в Европа…

– Какво е мнението ви за ултра движението в Европа? Коя сцена е най-добрата според вас и коя има добро развитие?

Европа: един континет – много манталитети – но всеки се вдъхновява по свой начин. Мисля, че футболът е обичан и Европа живее с него за разлика от останалия свят. Южна Европа, например страни като Гърция, Италия и Източна Европа определено живеят с ултра начина на живот по-екстремно в сравнение със страна като Германия. Но не забравяйте, че ултра движението в Германия е доста младо. Първите групи се появиха в средата на 1990-те години, време когато в Италия и останалата част от Южна Европа съществуват вече почти 30 години. Немската сцена има огромен потенциал и е интересно да знаем къде ще бъдем след десет или петнадесет години. Тъй като следваме Франция заради нашето приятелство с момчетата от Supras Auteuil, бихме искали да кажем, че Франция е много интересна сцена. Групите и трибуните в Марсилия, Сент Етиен и Париж са доста впечатляващи!

– Може би бихте искали да кажете на читателите едно изречение за финал.

– Футболът е живот – останалото са просто детайли! Никога не забравяйте откъде идвате и винаги бъдете бунтуващи се и се борете!

– Благодарности на WH. Пожелаваме ви всичко най-хубаво за в бъдеще. Беше чест за нас да направим това интервю. 

(Интервюто е взето през януари 2007 г.)

Източник: ultras-tifo.net

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.