БФК Динамо – Хеми Лайпциг: победа за виненочервените, мрачни мисли и пътуване от Лойч

бфк динамоОткъде да знае човек, че бавно, но сигурно се превръща в стара футболна чанта? Бавно, но сигурно остарява. Футболна чанта, която разказва за старите времена, които са по-стари от датата на раждане на младите ултраси по трибуните. Много просто: ако постоянното биене на барабана и непрекъснатото пеене започват да му лазят по нервите. Ако човек излиза от настроението, защото подкрепата е изцяло или поне частично независима от играта. Бум, бум, бум, напред! Бум, бум, бум, Хеми! Бум, бум, бум, Ултрас! Това е само един пример и наистина може да се свърже с някои активни фенове. С бързи крачки отидох вчера следобед на Ян Шпортпарк. За съжаление, успоредната ми работа трябваше да се върши в продължение на три часа от човек на доверие. Така се качих в градската железница и тръгнах направо за мача от Регионаллига между БФК Динамо и Хеми Лайпциг. В продължение на няколко години очаквах с нетърпение да видя това отново.  Господи, какви само бяха онези ожесточени срещи през 1990-те години! И със сигурност и по-рано, но аз говоря само за ерата, на която съм бил лично свидетел. Вчерашното събитие беше отбелязано в календара ми с удебелен шрифт. Изпитах силни коремни болки, когато работата ме възпрепятстваше. Търсих решение и намерих. А накрая? Това чувство можех да го потисна.

хеми лайпцигЗвучи силно, но е вярно. Накрая остана само личното преживяване: това е всичко. Трудните часове минаха. В гостуващия сектор представянето беше добро. Заслужава уважение това да се видят 1200 фенове на гостуване в четвърта лига! Беше организиран специален влак, който да вози всички с общи интереси – не е зле. А след това: някак си подкрепа по определената схема ХУ. От първата до последната минута. Що се отнася до вкъщи: хм, как да се каже? Много от хората са наистина възрастни и по-спокойни. Подкрепата просто я няма много. Ядрото около Ultras BFC и Fraktion H е твърде малко, за да се направи нещо голямо на трибуната. Още по-забележителното е, че в сравнение с миналите легендарни срещи едва има някаква емоция и напрегнатост. Няма какво повече да се каже след толкова много години. Преди 20 години половината сектор щеше да се качи на оградата и при всяко грубо нарушение да се влиза на терена. Вчера срещата протече доста по-спокойно. Почти нищо не се усещаше от експлозивността между (Източен) Берлин и Саксония.

бфк динамоПо отношение на Саксония: беше забележителен един транспарант в сектора за гости. „Лойч не играе за Саксония!“. Какво да кажем за това? Да го е срам ли човек, че е от саксонски град? Ако е така, въпросът трябва да бъде приключен веднага. Преместване на отбора? Накъде? В Тюрингия? В Саксония-Анхалт? Или в златния Запад? Или още по-добре: отделяне от Саксония! Да се създаде ли народна република „Лойчер Форст“!? Какво друго да се каже? Само за миналото на ГДР? Също не става. За лайпцигския квартал Лойч? Той също е в Саксония? Или само за собствената ултра култура? Просто празнувайте, празнувайте себе си. Готово! Напред, ултраси!

хеми лайпцигПровокиране на обществото. Провокиране на Германския футболен съюз. Театър с полицията. Проблеми с властите. Отворени въпроси за собствената идентичност. Какво се цели изобщо чрез футбола? Какво е същността? Спортното, което е над парите?! Или мястото, свободата за всяка собствена трибуна?! Ако обаче всичко е без промяна и трябва да се върви заедно с него, тогава това обезкуражава „старите“, а понякога и „новите“. Често съм си задавал този въпрос. Дали е защото в средата на своите 40 наистина съм се превърнал в една стара чанта? Един типичен конфликт между поколенията? С други думи: ако бях 20-годишен дали бих приел случилото се вчера? Трудно е да се каже. Обичах хаосът в секторите. Реалната (почувстваната) свобода. Когато един бягаше, друг псуваше, пееше или просто ликуваше. Важното е, че скандиранията и песните бяха заради емоцията. В зависимост от ситуацията в мача емоцията експлодираше внезапно, беше свирепа, идваше омраза, радостта избухваше безпрепятствено.

бфк динамоБФК Динамо беше известен с тези атмосферни избухвания. Какви само брутални ликувания при гол имаше. Виненочервените източноберлинчани никога не са били известни с непрекъснатото пеене, а по-скоро с емоционалните и мощни ликувания. Дори и при трите гола срещу Хеми Лайпциг вчера звученето не е както преди години. Кой скачаше на оградата от радост или скачаше като един Румпелщилцхен? Разбира се, че имаше радост и отекваше „Свинете от Хеми – вън“, а след головете се пееше „Scheiß Union…“, като част от добре репетиран джингъл (защо да не се каже и така?). Самият факт, че междувременно нещо даваше заряд е наистина страхотно. За БФК Динамо! Ще призная с удоволствие, че в предишните мачове не бях забелязал такова нещо, но вчера обаче нещо ми липсваше.

бфк динамо1Сега тук не са написани много нови неща. Вчера обаче се получи нещо като ключов мач. БФК срещу Хеми. Лично не изпитах нещо кой знае какво. Какво само беше пътуването до Лойч през есента на 1994 г. Сещам се за налагащите полицейски палки, изпразнените пожарогасители, летящите камъни, един мощен вик „Снимай!“, лойчския юмрук в лицето ми при резултат 1:5 – тези емоции ми липсват все повече. Тази анархия по трибуните. Днес всичко е регулирано – отвън и отвътре. Всичко се говори и обсъжда. Всичко се поставя под въпрос. Но добре, аз също не правя нищо друго. Аз – старата футболна чанта.

бфк динамо2Въпреки че бях силно разочарован, в действителност вчерашният следобед не беше чак толкова лош. И все пак трябва да се обърне внимание на едно нещо. Бих – така да го кажем – си заложил задника, че един ден, когато БФК и Хеми се срещнат отново – без значение в коя лига – ще се съберат най-малко 5000 футболни фенове. Вчера на Ян Шпортпарк имаше 3215 зрители. От тях се приспадат приблизително 1200-те гостуващи фенове. Може би всички точки, които бяха споменати по-горе, действаха за възпрепятстването на напълването на стадиона. Какво трябваше да направя? Някои от хората на стадиона се отказаха да гледат. На почивката един добър мой приятел напусна стадиона. Това не беше заради играта. Това просто е една цялостна загуба, която може би няма да се възстанови толкова бързо.

хеми лайпцигНо сега за вчерашните факти. 800 лойчани изминаха разстоянието до столицата със специален влак, споменат по-горе, плюс около 500 други бяло-зелени фенове, които бяха пътували сами. В седмата минута се стигна до тежко нарушение и Даниел Хайнце трябваше да изпълни дузпа. Вратарят на БФК Бернхард Хендъл – по известен като „Кралчето“ – спаси топката с една ръка. В първия половин час гостите от Лойч играеха бърз футбол, но впоследствие берлинчани все повече и повече взимаха нещата в свои ръце.

хеми лайпциг1Преди почивката се стигна и до кръв след един сблъсък, при който тениската на капитана на Хеми Щефан Карау беше оцветена в червено и трябваше да бъде сменена. Той продължи да играе с превръзка. Уважение! По подобен начин беше и няколко километра по-нататък на колодрума по време на Европейското първенство по колоездене на закрито, когато при падане колоездачите се изправиха и отново продължиха.

бфк динамоПървото попадение за деня дойде най-накрая в 38-та минута. Добре играещият Джоуи Брайтфелд преодоля вратаря на Хеми Юлиен Латендрес-Левеск и отбеляза за 1:0 за БФК Динамо. След почивката гостите отново заиграха добре, но развръзката се случи в 55-тата и 62-та минута. Първо беше Щайнборн, който съумя да вкара топката в мрежата, а седем минути по-късно Давид Дзаферино Малембана успя да вкара от разстояние пряк свободен удар. 3:0 за берлинчани – нещата приключиха. Успоредно с последните два гола активното ядро на виненочервените привърженици се погрижи за хореографията. Изобилие от хартиени ленти летеше във въздуха. Сред множеството над знамето на FH имаше парче плат, на който черно на бяло пишеше „Свинете от Хеми – вън!“. Спомени и мисли навеждат обратно на горещата есен на 1994 г. Малко по-късно се върнах на работното си място, като изминалия мач го чувствах малко нереално. Това ли беше? БФК срещу Хеми…

бфк динамо1

Марко Бертрам

Източник: turus.net

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.