Скинове от Италия, част 3: днес и утре

А по отношение на „Banda Bassotti“ – били ли са те конкретно скин група или просто ска пънк формация?

Някои членове на ВВ бяха скинхедс още от началото на 1980-те години, както и някои другари от тяхното крю. Минаха годините и момчетата станаха все по-политизирани. Някъде около 1985 г. започнаха да се причисляват към „червените скинове“. Първите им неща, започвайки от тяхната първа компилация през 1992 г. и стигайки до вторият им албум „Avanzo de Cantiere“ през 1995 г., съдържат достатъчно препратки към скинхед културата.

banda-bassotti

Banda Bassotti

След известно време ВВ привлякоха все по-многобройна и разнородна аудитория – бойци, студенти и така нататък. Те дори направиха уникален звук, добавяйки към основния инструментал тръби и някои южноамерикански музикални елементи, докато по-рано те се намираха под влиянието на Oi!, ска и комбат рока. Те отхвърлиха позоваванията към скин културата и се фокусираха върху политиката. От друга страна никога не са загърбвали старите си съратници, така че в редиците на техните фенове има много скинове. Останалите стари фенове, в това число и аз, загубиха интерес към тях след „Avanzo de Cantiere“.

Нека да поговорим за италианските скинхедс, живеещи в наши дни. Британската сцена остарява. Що се отнася до Италия, там има ли много млади скинове?

Първо трябва да кажа, че въпреки че съм въвлечен в скинхед кръговете, далеч не съм толкова активен. Като млад постоянно пътувах из Италия на всевъзможни концерти и срещи за разлика от днес, така че моето мнение може да бъде ограничено.
Струва ми се, че имаме доста младежи, много от които посещават малко концерти, особено ако там няма така наречените „големи“ групи. Много от тях не са активисти, а банални „потребители“, въпреки че има достатъчно противоречиви сигнали. Например, вярно е, че много Oi! и скинхед групи се създават от 30-40-годишни чичовци, но също се възраждат и скинхед списанията, редактори на които са в повечето случаи млади скинове.
Също има и добра диджейска работа – основно реге, ска, рокстеди, както и соул и музика за модове. Основната маса диджеи е от старото поколение. Мисля, че трябва да изчакаме и да видим какъв ще бъде отговорът на младите. Необходимо е да отбележа, че и другите сцени, в частност хардкора, се сблъскват със същите проблеми, така че проблемът е по-широк.

clapton

Стикер на италианския скинхед контингент на ФК Клептън в Източен Лондон, около 2015 г.

Най-вероятно, защото по-младите италиански скинхедс сега са в Лондон, ха-ха! Те са основно добри момчета, като мнозинството от тях се отнася към фенската маса на ФК Клептън…

Да, много млади италианци заминаха за Лондон, за да търсят работа, защото тя все по-трудно се намира тук. Освен това, както казах по-рано, Лондон е един вид Мека за италианските скинхедс, така че мисля, че всеки младеж, който се е свързал със скин културата е доста по-мотивиран да се махне от тук и да отиде на друго място.

Преди няколко години срещнах по-стар италианец, държащ репетиционно студио в Уайт Сити, Западен Лондон. Той ми каза, че е бил барабанист в италианската Oi! банда в средата на 1980-те години с името „Dirty Joe“. Търсех информация за тях, но е много малко. Ти знаеш ли ги?

Да, знам ги. Те са от Венеция и според мен имаха само едно демо, въпреки че тяхна песен се появи в компилацията „Killed by Italian Skinhead“ през 1998 г. Хубаво е да се види, че все още участва в музиката по някакъв начин. Нямам си и на идея с какво се занимават останалите членове на групата.

dirty_joy_live_in_mestre_ve

Dirty Joy на живо във Венеция, 1985 г.

Да се върнем към днешната италианска сцена. Какъв е половият баланс?

Днес много повече момичета участват в живота на сцената и те са доста по-активни, отколкото техните предшественички през 1990-те и началото на 2000-те години. Дори и в тези дни е имало изключения, но женското присъствие е било доста малко и незабележимо. Ето защо реших да взема интервюта от няколко скин момичета за моята книга.

Срещал ли си много снобизъм или снобизъм между Oi!-скиновете и традиционните скинове?

В Италия никога не е имало тясно съприкосновение между тези групи, освен в отделни случаи. От средата на 1980-те години и по-късно имаше доста скинове, участващи в мод и скуот сцената, посещаващи същевременно Oi! и пънк концерти. Една от причините някои момчета да престанат да подкрепят „основната“ сцена, напълно или частично, е нейната прекомерна политизация. Някои начини за практикуване на политиката отдръпват хората вместо обратното.
Много скинхедс, които слушат Oi! също слушат и музиката на черните и обратното. Доколкото си спомням така е било винаги. На концерти можете да видите хора и от двата лагера доста стандартно облечени – тениска и кубинки или маратонки, – както и „хлапета“, които са по-навътре в нещата. Също така има шанс да срещнете абсолютно същите хора и на ска концерти.
Ето защо не можем да говорим за някакво разделение на сцената, дори ако едни са по-близо до пънка, а други са по-традиционни. Аз винаги съм правил компромис между двете и в отношението си към тях, и в музикалния вкус, докато моите дрехи през годините нееднократно се променяха. Никога не съм изглеждал като „плешив пънкар“, ха-ха! Мисля, че този смесен подход е характерна черта на италианската скинхед сцена.

cock_sparrer_milan_94

Концерт на Cock Sparrer в Милано, 1994 г.

Може би е необичайно, но много италиански скинове пушат трева.

Мисля, че широкото използване на марихуана и трева сред италианските скинхедс говори за това, че този наркотик е бил доста популярен сред местната работническа класа като цяло. Според мен това е даже по-класово явление, отколкото субкултурно. През 1980-те е имало много проблеми с употребата на кокаин сред ниските класи, скинхедс също са пострадали. Някъде от 2000 г. кокаинът стана по-евтин и това вече не е наркотик за богатите, а се използва широко сред работническата класа. В това отношение различните скинхед групи не са изключение. Аз лично мисля, че в последните години тревата и хашиша са по-малко популярни сред младежите като цяло и аналогично за скинхедс.
От друга страна някои наркотици са разпространени в други групи, но не са разпространени (или почти не са разпространени) сред скинхедс. С това имам предвид всевъзможните психоделични наркотици, толкова обичани от хипарите и рейвърите. Във всеки случай много скинове въобще не употребяват наркотици и ситуацията с веществата може да се променя от град в град и от банда към банда.

И накрая, какво се случва с италианските групи сега?

Сега има много малко Oi! групи. Някои е по-уместно да се нарекат комбат рокери, отколкото Oi! и обикновено свирят стрийтпънк, техните текстове са доста боеви, съдържат много лозунги и като цяло имат малко общо с традиционните теми. Нямам нищо против тях, но не ми харесва подобен подход, освен ако не са редки таланти, например, аз съм фен на милитант групите „Redskins“ и „Crisis“.
Това, което бих искал да видя е повече Oi! групи, по възможност с небанално звучене и текстове.

1982-roma-skins

Скинове в Рим, 1982 г.

Източник: creaseslikeknives.wordpress.com/italia-skins-part-3/

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.