Интервю с Щьоби от Martens Army (втора част)

martens army1

Налични са няколко необичайни кавъри при вас. Защо изборът ви се спря точно на Shock Troops и Saints & Sinners? С какво тези песни са важни за теб?

Когато записвах „Skinhead“, аз бях единственият член на групата и за това изборът беше само мой. В това време покрай мен беше моят брат. Той не свиреше в никаква група, но слушаше същата музика като мен и неочаквано поиска да участва в някоя песен. Когато записвах инструментала на тази песен, брат ми нямаше време да запише вокала. Трябваше да пея аз. Песента я включих като бонус към дебютния албум. При избора на този кавър не се ръководих от нищо. Това беше любима песен на брат ми. Както по-късно ми каза фронтменът на Shock Troops, моята версия му харесва дори повече от оригиналната! Повод за гордост.
Таака, Saints & Sinners… Когато сме в студио, винаги записваме допълнителни песни. Този път всички бяхме впечатлени от творчеството на чехите, весела песен, а групата са наши приятели. Затова изборът беше очевиден, но пеехме на немски. Също така имаме и недовършен кавър на Krawallbrüdеr. Работата е там, че не мога да се справя с доста сложното соло в тази композиция и тя „виси“ при нас вече 5 години. Определено трябва да зауча китарното соло и да допиша тази песен. 

Песента „Wir scheißen auf Oire Lügen“ посветена ли е специално на някого или е адресирана към всички фанатични интернет-воини срещу сивата зона? Как мислиш, защо именно в Германия проблемът е толкова остър?

Знаеш ли, преди няколко години в Германия се случи разкол в немското Oi!-движение. Определена група интернет-воини шпионираше Фейсбук и Майспейс страниците на бандите и музикалните деятели. Те стигнаха до извода, че няма никакви бариери между десните, между левите и между обикновените фенове на музиката. Всичкото това получи названието „Grauzone“ (сива зона). Някои от разобличенията бяха правилни, като например снимката на Себи (Stomper 98) заедно с Бранди (Endstufe). Но тяхната грешка се състои в това, че не трябва да слагат етикета „нацист“ на този, който има познати в дясното движение. Именно поради тази причина и Martens Army бяха подложени на нападки от тяхна страна, тъй като нашият бивш барабанист беше добър приятел с вокалиста на Kill Baby Kill. Но знаем със сигурност, че НЕ СМЕ НАЦИСТИ, което значи, че тези хора лъжат за нас и за другите групи. Да си аполитичен скинхед не означава, че ти липсва собствена гледна точка по различни аспекти. Това означава само, че искаме да живеем както искаме, че винаги ще имаме свой възглед по различни теми. Също, че не харесваме екстремистите. „Wir scheißen auf Oire Lügen“ е отговор на всички глупости срещу нас.
Всички знаят за миналото на Германия и ние никога няма да позволим то да се повтори, но в страната съществуват много деятели, които се борят с всичко, което едва-едва има отношение към дясната тема. А това е голяма грешка! Защото те тикат хората в ъгъла, от който не виждат изход. Логиката им е следната: „Аха, ти говориш, че съм десен и лош?! Добре, ще бъда такъв. Защо трябва да оставам аполитичен, ако мен постоянно ме упрекват в привързаност към десните и ме мразят за това? По-добре да отида при десните, където ще правя, каквото си искам“. Благодарение на такава дискриминация на хората се създава ситуация, при която дясното движение се разраства все повече и повече. Имах много стари приятели, които бяха обикновени скинове или дори SHARP-скинове и които се разочароваха от сцената и стигнаха до извода, че е по-добре да слушат десните. Това е доста обидно, така че сега разбираш колко сложно е да си обикновен скинхед в Германия. Най-вече за мен не е важна политическата позиция на човека, а това как се отнася към мен. Ако той е задник (няма значение дали е ляв или десен, бял или черен), значи, че той наистина е такъв. Друг въпрос е, ако той се отнася нормално към мен (няма значение дали е ляв или десен, бял или черен). Такъв човек мога да го нарека свой приятел, но само докато не започне да ме занимава с политиката или със своя екстремизъм. Ако слуша неправилна музика, да се маха. Това е негов избор, а не мой. Аз също нямам нужда от ничий съвети.

Как стоят нещата с пънк/ой!/стрийт движението сега в Германия? Както виждам сцената е разделена на такива, които считат, че субкултурата и политиката са взаимносвързани, на такива, които политиката им е безразлична и на обикновени потребители. Последните, разбира се, са най-много. Какво можеш да кажеш?

Откакто се появи дойчрок сцената, ситуацията стана неразбираема. Всички се разделиха, всички сами за себе си, но слушат всичко подред, а организаторите на големите концерти и фестивали дори обявяват артикулите на кой групи са разрешени на техните мероприятия и на кой не. Заради това има много проблеми при субкултурните лейбъли и групите в тях. Положението не ми харесва. Сцената като такава не съществува повече, защото всеки смята себе си за най-правия, а останалите за идиоти.
Обикновените потребители са най-много, без значение скинове, пънкари или обикновени хора. Всичко това не се случва заради разделението по политически възгледи, а заради неуважението към позицията на другите хора, но забъркването с политическите възгледи все пак съществува. Фокусът е в това, че всички радикали стоят на своето си, имат собствени концерти и не искат и да чуят за каквито и да било политически неориентирани групи.

Вие сте се нарекли скинхед банда, но забелязах, че се погаждате спокойно и с дойчрок колективи. Въобще как тези две сцени съществуват днес в Германия? Има ли единство или всеки е сам за себе си?

Да, свирим с тях и не изпитваме никакви угризения на съвестта. Ние сме група и постоянно искаме да изнасяме концерти. Ако хората обичат да ни слушат, то какъв е проблемът? Ако организаторите на някои големи Ой!-Пънк фестивали не искат и да чуят за нас, то ние ще свирим там където ни поканят (например, на дойчрок фестивали). Публиката така или иначе знае, че ние сме скинхед банда, защо да го крием? Нашето послание е достатъчно просто: ако някой иска да разбере повече за нашата култура, добре е дошъл в нашия лагер! Кой знае, може именно след нашите песни някой да стане един от нас и да живее като нас. След това ще съберем армия от скинхедс и ще управляваме страната (шега). Отстрани е много сложно да се вникне в същността на скинхед и дойчрок сцените в Германия. На дойчрок концертите със сигурност ще срещнеш скинове (просто защото слушат такава музика или защото в техния регион не се провеждат често концерти). На свой ред и на скинхед мероприятията се наблюдават фенове на дойчрока. Както впрочем и пънкари, и метълисти, и дори хипита (понякога). Никой не се притеснява особено от това.

Къде е тази тънка граница, когато избирате с кого да споделите сцената и с кого не?

Хората, които идват на нашите концерти знаят, че ние сме аполитична група. Затова сме и обичани. Ако в залата се намират нацисти или комунисти без характерни знаци, ние не можем да направим нищо с тях, докато не заявят открито позицията си, а ако направят това на всеослушание, то веднага ще се приберат вкъщи.
Кого не очакваме на концертите си: 1. Зигхалстващите. 2. Провокаторите. 3. Тези, които прекалено много парадират с лявата тема и се опитват да докажат на всички, че ние сме нацисти. Всички три групи хора преди са присъствали на наши концерти, но ние сме ги изритвали, така че ето къде е нашата ясна граница.
Сцената винаги я делим с тези групи, които ги познаваме лично. Ако ни поканят да свирим с неизвестни за нас колективи, то следва да научим повече информация за тях. Не е необходимо веднага да отмениш своя концерт, докато не разбереш ситуацията и лично не общуваш с групата. В мнозинството си те са начинаещи банди, които искат да свирят с нас, в това число и за собствена промоция. Като цяло не си спомням нито една „тъмна“ група, с която сме свирили преди.

Как живееш в Германия? Как стоят нещата с полицията, нацистите и бежанците?

Всичко си ми е добре. Имам хубава работа в армията, приятелката ми също има хубава работа. Роднините ни обичат и ние тях. Много приятели, всичко е тип-топ. Ние живеем в малко село в Източна Германия, като нашата репетиционна база се намира в съседното селище. Всичко е тихо и спокойно. Полицията е спокойна, нацистите са съобразителни и не ни безпокоят по никакъв начин. Има бежанци, но те се разхождат заедно и ги виждам рядко, а държавата, както и преди, е корумпирана.

Съдейки по вашата песен „Unser Bundnis“, вие определено знаете много повече за нашата страна, отколкото всички предишни интервюирани банди. Е, кажи, откъде са тези познания? Увличаш ли се от историята? Пробвал ли си водка или борш?

Ходих на училище в Германия, когато тя беше разделена на Източна и Западна. Тъй като живеех в окупирания от руснаците изток, то при избора на втори чужд език между латински, френски и руски, аз попитах за съвет майка ми. Тя ми отговори: „Сине, учи по-добре руски, винаги можеш да отидеш на изток и да изкарваш там добри пари“. Така започнах да уча руски език.
За сегашната ситуация мога да кажа, че Европейският съюз твърде много критикува действията на Русия и иска да настърви Европа срещу вас. Това не го подкрепям. Знам, че Путин прави много грешки, но нашето правителство прави още по-големи, възнамерявайки да направи Русия свой враг по заповед на САЩ. Затова направихме съвместен сплит с Shaved Heads, за да покажем, че не сме врагове. С този сплит доказваме, че скинхед културата няма граници и съм уверен, че много ще разберат това послание. В миналото германците са направили много лошо на руснаците, както и обратното, но всичко това е в миналото и ние сме щастливи, че имаме такива приятели в Русия, като Алиса и Андрей (поздрави за тях). С удоволствие ще свирим за вас в скоро време.
Знам нещо за историята на Русия, имате много богата култура. Много искам да ви посетя и да получа нови впечатления от забележителностите ви, например Кремъл и метрото. Обичам всички тези туристически места. Борш и руска водка не съм пробвал, но съм чувал, че от нея може да ослепееш, но пък съм готов да пробвам.

Къде другаде сте свирили освен в Европа? Какво подготвяте за московския концерт?

Не сме ходили далеч. Имаше предложения от Колумбия и Филипините, но за полетите трябваше сами да си платим, а ние нямаме тези пари. Най-далечното гостуване беше в Прешов (Словакия), на границата с Украйна. Там никой не говореше английски или немски и беше трудно да намерим контакт с публиката.
Наборът от песни ще бъде огромен, ще изсвирим песни от всеки албум. За първи път ще изсвирим на живо две наши песни от сплита ни с Shaved Heads. Специален концерт ще бъде благодарение на Тим Щайнфорт от Discharger, който ще замени нашият постоянен китарист Тадеус. Той няма да успее да дойде поради липсата на време. Благодарение на тази смяна е възможно да изсвирим няколко кавъри на Discharger. Ще видим.

Последно?

Благодаря за проявения интерес. Извинявам се за твърде дългото чакане за интервюто. Просто моята дъщеричка ми отнема твърде много време в този момент.

Източник: vk.com/deutsche_oibands

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.