Интервю с Frente Rojiblanco (КД Асуага)

асуага– Разкажете ни за вашия клуб (история, постижения, настояща ситуация и т.н.).

– В момента Асуага играе в Терсера дивисион (четвърта испанска дивизия) и това е нашето „топ“ постижение. Ние не сме клуб с много трофеи. Всъщност, имаме само два важни трофея в нашата 100-годишна история (да, ще празнуваме 100 години, откакто футболът се появява в нашия град). Отборът ни губеше от големите отбори в региона ни, но в последните години нещата се променят. Получихме промоции за две дивизии в последните седем години и се върнахме в нашата настояща категория, в която в момента сме един от „топ отборите“ в класирането.

Опитваме се да завършим сезона в топ 4, за да играем за промоция в 2ªB (испанската трета дивизия). Никога не сме играли за това. В действителност, най-добрата ни позиция е едно шесто място, така че сме много развълнувани от тази възможност. Това ще бъде първият път, в който нашият отбор ще играе извън региона, така че… очакваме нови хоризонти!

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b0– За много ултраси градът е нещо специално. Какво можете да ни кажете за вашия град?

– Първо, не говорим за голям град. Ние живеем в малко градче в югозападната част на Испания. Нашият регион, Екстрамадура, е един от най-бедните региони в Европа, като това оказва влияние и върху нашето ежедневие. Населението на Асуага е около 8000-9000 жители. Вероятно си мислите, че това е доста малко градче, и сте прави. Но също така е и най-големият град в югоизточната част на Екстрамадура.

Това е много интересно място с много история по улиците. Има много истории и разкази за нашата крепост, нашата енорийска църква (втората по-големина в региона) и много интересни места за посещаване. Ние също така имаме невероятно наследство от миналото: мина, Ореднът на Сантяго и много други. Наистина ви препоръчваме да ни посетите, ако пътувате наблизо.

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b01– Разкажете ни повече за Frente Rojiblanco? Как се зароди идеята за създаването на групата? Какви хора са членове на групата ви?

– Започнахме дейността си през 2009 г. През тази година отборът ни беше в последната дивизия и получихме промоция след фантастичен сезон. След това имахме няколко трудни години, но запазихме вярата си и започнахме бавно, но сигурно да се разрастваме. Най-добрите ни моменти са през сезон 2013/14, точно след нашата последна промоция. Сега отново се разрастваме.

Много е трудно за нас да оцеляваме всекидневно. Повечето от членовете ни са студенти и напускат града, за да отидат в университета. Всеки ден е ново изпитание за нашето оцеляване, но вече имаме зад гърба си осем сезона, така че сега смятаме, че сме консолидирана група (що се отнася до нашите специфични обстоятелства).

асуага2– Вие ли сте единствената фирма на стадиона?

– Да, нашето знаме е единственото, което може да се види на стадиона ни. Това е малък и скромен отбор, така че е много трудно да се намерят хора, които искат да го подкрепят. Бихме искали да виждаме повече знамена (например, от нормални фенски групи), но в момента ние сме единствените, които се фокусират върху шумната подкрепа в Асуага.

– Имате ли някакви приятелства? Кои са враговете ви?

– Ние сме в братство с Frente Azul, група създадена през 1998 г., подкрепяща КД Зафра, който е друг отбор от нашата дивизия. Това е силно приятелство и почти всяка неделя има техни хора на нашата трибуна и хора от Асуага при тях. Също така имаме добро приятелство с хора от други антифа групи, но нищо официално.

Предпочитаме да използваме „съперник“ вместо „враг“. Най-големият ни съперник е Лерена, друг „голям град“ в нашия район. Те са една дивизия под нас, така че сега нещата не са толкова нажежени, но последният път, когато се срещнахме в съревнование мачът беше прекъснат на почивката. Лерена имаше фенска група по това време, но сега те не обръщат внимание на подкрепата, така че дербито ще бъде скучно.

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b07– Ходите ли по гостувания и как?

– Домакинските мачове не са достатъчни за нас така че… защо да не излезем и извън града? Опитваме се да ходим на ВСЕКИ мач в Асуага: за първенството, приятелски… но не е възможно винаги. Знаете, че имаме различно положение заради особеностите ни. Между другото, присъстваме на голяма част от мачовете, у дома или навън. По гостувания пътуваме с кола или с автобус, зависи от броя на хората, които пътуват.

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b02– Какви прояви подготвяте за мачовете си?

– Ние не сме голяма група, така че е невъзможно за нас да правим големи хореографии (няма достатъчно пари, нито хора за това хахаха!), но наистина искаме да изненадваме нашите играчи с тифота, нови знамена и много хореографии, които можете да видите на прикачените снимки.

– Използвате ли пиротехника? Позволена ли е?

– Пиротехниката не е позволена по испанските трибуни, но има по-малък контрол в долните дивизии, така че понякога можем да правим пирошоута с факли и димки. Направихме голямо пирошоу на тренировката, когато отпразнувахме своята пета годишнина.

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b09– Вашата група вдъхновена ли е от други сцени? Как можете да опишете стила си?

– Повлияни сме от много сцени. Нямаме предпочитания, но се опитваме да вземем интересните неща от всяка една. Харесваме аржентинските песни, италианския стил… Не сме създали нищо, но не сме като останалите.

– Какво правите, когато няма футболни мачове? Имате ли помещение, където да се събирате?

– Да, разполагаме с „фен клуб“ от четири години. Това е малко, но удобно място, което разработваме през годините. Прекарваме по почти 24 часа там и служи като място за срещи на младите хора до нас. В неделя се отваря преди мач и след него. Отворен е през целия уикенд, както и от понеделник до петък. Би било вярно да се каже, че той е нашият втори дом.

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b05– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба?

– Зависи. Те имат своя гледна точка как да се управлява клубът, ние имаме своята. Понякога се съгласяваме и можем да работим заедно, понякога спорим. Това ръководство пое контрола преди две години. Първоначално ни попитаха за помощ и ние я приехме, но преди година започнахме бойкот, когато подписаха с играч, който порицаваше отбора ни в миналото. В момента възстановяваме отношенията си, за да организираме хубаво празненство за 100-годишнината си.

– Какви са политическите ви възгледи?

– Просто е: ние сме антифашисти и антирасисти. Ако имаш проблеми с хора, които са различни от теб, не идвай на нашата трибуна или в нашия фен клуб. Не си добре дошъл. Това са принципите ни… съжаляваме, но нямаме други. На трибуната ни има хора, които подкрепят минаването към испанска република, има комунисти, анархисти… също и хора, които не се интересуват от политика, но никога няма да видите фашист или расист.

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b03– Взимате ли участие в някакви социални дейности?

– Разбира се. Опитваме се да организираме социални дейности на всеки един или два месеца, но също взимаме участие и в мероприятия, които са организирани от други колективи. Участвахме в събирането на храна, също и в събирането на дрехи за Донбас, конференции за феминизма, войната в Украйна и много други. Всяка година организираме и антифашистко събиране, включвайки три антифа групи от нашия регион.

– Имате ли свое собствено фенско списание? Рисувате ли графити?

– Фенското ни списание се нарича „Descontrolaos“. Това означава „неконтролируем“. Издава се всеки месец и има около 20-24 страници. Можете да откриете много теми в него: новини за отбора ни, интервюта с играчите или с други групи, новини от трибуните, политически възгледи, музикални предпочитания… Смятаме, че е наистина добър културен материал!

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b06– Какво е положението по отношение на закона и репресиите? Имате ли подобни проблеми?

– Както може би знаете, законът в Испания е много репресивен. Може да бъдеш глобен с 3000 евро и 6 месеца забрана за посещаване на стадионите за обиждане на играч или 60 000 евро и пет години забрана за посещаване на стадионите за побои или пиро. В долните дивизии е различно, защото полицията има по-малко информация за закона, но понякога имаме проблеми основно заради пиротехниката.

– Групата ви използва ли насилие? Има ли хулигани сред вас?

– Хулиганската сцена в Испания не съществува освен в два-три града. В останалата част от страната има само ултраси. И да, ние се считаме за ултра група.

асуага4– Как можете да опишете испанската ултра сцена по отношение на политиката? Има ли определена доминация по трибуните?

– Сцената ни е белязана от дълбоко социално разделение. Испания е разделена между хората, които смятат, че настоящата ни система е продължение (с някои разлики) на диктатурата на Франко и хората, които не мислят по този начин. Освен това, има много независими движения в Галисия, Страната на баските, Каталуния…

В този контекст е невъзможно да се мисли, че няма политическо влияние по трибуните. Има групи, които забраняват да се показват политически знамена. Добре, тяхна си е групата и те решават. Но тези групи са пълни най-вече с десни хора. Също така има и леви, разбира се, които са пълна противоположност.

– Какво мислите за европейската сцена?

– Не предпочитаме да съдим никого, а да се концентрираме върху себе си. Харесваме едни неща от другите групи и сцени, други не харесваме, но уважаваме свободата на всяка група да върви по своя собствен път.

асуага6– Знаете ли нещо за българската фенска сцена?

– Всъщност, не много. Понякога можем да видим снимки и видеа в социалните медии, но не е лесно да влезем в контакт с вашата сцена.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Бихме искали да продължим да се разрастваме. Бавно, по правилния начин, както правим сега.

%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%b3%d0%b011– Последни думи.

– Благодарности за интервюто и поздравления за блога. Да живеят антифашистките ултраси по света!

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.