Транспарант на Ultrà Sankt Pauli предизвика вълнения

%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%83%d0%bb%d0%b83Един ден преди годишнината от бомбардировките над Дрезден в края на Втората световна война по време на вчерашния мач срещу Динамо Дрезден Ultrà Sankt Pauli показаха транспарант с надпис „Вече вашите баби и дядовци горяха за Дрезден – Срещу мита за немските жертви!“.

Санкт Паули се извини за транспаранта с изявление. То беше подкрепено и от говорителя на официалния фен клуб на Санкт Паули. „Въпреки че Санкт Паули се дистанцира ясно от тезата за мита за жертвите, която се пропагандира в миналото най-вече от националисти и десни популисти, и изрично приветства и поощрява критичния подход към историята на Германия, думите на транспаранта, на който се подиграват жертвите на въздушните рейдове над Дрезден, преминават всякаква граница. Санкт Паули иска да се извини за поведението на своите фенове на Динамо Дрезден, неговите привърженици и на всички жертви на нападенията от преди 72 години. След консултиране с говорителя на официалния фен клуб на Санкт Паули (FCSR), той се присъедини към това изявление. Тоналността на първата част от транспаранта с нейното съдържание и избор на думи не може да се подкрепи от FCSR“, се казва в изявлението на Санкт Паули по повод транспаранта.

„Подиграването с жертвите на войната и насилието не само преминава всички граници на вкуса и свободата на изразяване, но и е недопустимо и подкопава нашите хуманитарни ценности, които намират израз в спорта. В интерес на социалното приемане на футбола и на миролюбивите фенове е от важно значение подобни гафове – независимо на кой стадион са те и кои са виновните – да не се случват повече никога. Изрично приветстваме факта, че отговорните лица за Санкт Паули се свързаха с нас веднага след мача и се извиниха в личен разговор, както и с извинително изявление“, каза търговският мениджър на Динамо Дрезден относно транспаранта.

Днес преди 72 години започват бомбардировките над Дрезден, извършени от силите на съюзниците. Загиват до 25 000 души (според данни те са и стотици хиляди – бел. пр.). В дяснорадикалните и историко-ревизионистките кръгове бомбардировките над Дрезден нееднократно се използват за пропагандни цели и с думи като „Бомбардировъчен Холокост“ се смекчават престъпленията на националсоциализма.

%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bdПреди вчерашния мач от втора дивизия феновете на Санкт Паули показаха хореографии на Южната и Северната трибуни. Мотото на хореографията на Южната трибуна гласеше „Класова борба“, а на Северната трибуна беше издигнато голямо знаме с емблемата на Санкт Паули. Друг транспарант от Южната трибуна гласеше: „Вижте, там, където все още орете нивите с коне, те ви канят на маршове и факелни шествия!“, а в гостуващия сектор феновете на Динамо Дрезден написаха транспарант по повод загубата на знамената на приятелите на Ultrà Sankt Pauli от Filmstadt Inferno „Всеки един от нашите приятели чука всеки един от вашите приятели“.

Източник: Faszination Fankurve

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.