Интервю с Indar Baskonia (Баскония, Страна на баските)

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f– Разкажете ни за вашия клуб (история, постижения, настояща ситуация и т.н.).

– Подкрепяме Баскония, исторически европейски баскетболен отбор от Витория-Гастейс (столицата на Страната на баските). Въпреки че корените на отбора са скромни, ние се състезаваме срещу отбори от първо ниво, като резултат от спортните успехи, което прогресивно води и до по-голям бюджет. Най-запомнящите се трофеи са 3 испански лиги, 6 купи и 4 национални суперкупи.
На европейско ниво сме играли във финалната четворка на Евролигата шест пъти, като през 1996 г. печелим титлата в мач срещу ПАОК.

– За много ултраси градът е нещо специално. Какво можете да ни кажете за вашия град?

В последните години в рамките на ултра движението се говори на глобално ниво за нашия град. Трябва да се подчертае, че в такъв малък град с около 250 000 жители има две консолидирани ултра групи, по една за всеки спорт (футбол и баскетбол). Историята на града ни е много стара, като страстта на хората тук да защитават града и нашите клубове е поразителна.
Гастейс винаги е бил смятан за баскетболен град. Освен този град, малко други градове могат да се похвалят, че споделят богата баскетболна традиция.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f9– Разкажете ни повече за Indar Baskonia? Как се зароди идеята за създаването на групата? Какви хора са членове на групата ви? Какво означава вашето име?

– Били сме все още непознат отбор, когато няколко млади фанатици на Баскония решават да създадат нова фенска група. Резултат от това е създаването на Indar Baskonia през 1986 г. Групата се появява с ясното влияние от страна на известните италиански групи. Намерението е било да се подражава на този фенски стил; скандирания, хореографии, знамена и т.н.

Името идва от тези влияния. По това време, а дори и днес, можете да видите знамена по италианските трибуни с фрази като „Forza …“ по отношение на техния отбор. На баски език „Indar“ означава „сила“, така че е решено името на групата да бъде „INDAR BASKONIA“.

– Вие ли сте единствената група, която подкрепя Баскония?

– Да, ние сме единствената организирана група, която подкрепя Баскония.

– Какво можете да ни кажете за баскетболните ултраси в испанския баскетбол? Има ли голямо противопоставяне?

– С изключение на големите отбори или тези с дълга баскетболна традиция, има няколко ултра групи в Испания. Движението е относително далеч що се отнася до балканската и италианската сцени.

От гледна точка на противопоставянето, има здрави съперничества продиктувани от спортни обстоятелства или заради исторически съревнования между градовете.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f17– Имате ли някакви приятелства? Кои са враговете ви?

– Да, официално сме побратимени (gemellaggio) с Fossa del Leoni на Фортитудо Болоня и с Impresentables на Естудиантес от Мадрид. На местно ниво имаме добри отношения с други ултра групи в баскетбола и футбола, но винаги в рамките на антифашизма.

Основното ни историческо съперничество е срещу Реал Мадрид. Те ни мразят, ние също. Това е нещо взаимно и предизвиква вълнение сред нас. Мачът срещу Реал Мадрид е винаги специален, тук не говорим за баскетбол, а това е просто въпрос на чест.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f7– Ходите ли по гостувания? Кои са най-запомнящите ви гостувания?

– Като фенска група един от основните ни приоритети е да следваме отбора си, където и да играе. Опитваме се да правим колкото се може повече пътувания. Въпреки това, става все по-трудно поради репресиите, сложната програма и далечните разстояния. Тази година с новия формат на Евролигата играем до 3 мача на седмица и доброто ни представяне по гостуванията се превърна в предизвикателство. Знаете… това са последиците от модерния баскетбол.

Независимо от това, нашият манталитет и страст към Баскония ни карат да пътуваме до всяко едно кътче на Европа и Испания. Няма испанска зала, в която групата да не е била, а на европейско ниво сме били в много градове като Рим, Болоня, Милано, Сиена, Истанбул, Москва, Каунас, Бамберг, Берлин, Лимож, Париж, Атина, Прага и Вилнюс, редом с останалите.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f1– Какви прояви подготвяте за мачовете си?

– Хореографиите и оцветяването на трибуната са някои от проявите, които подготвяме. Дори и в лоши времена, тези прояви са приоритет в работата на групата, показвайки нашия ангажимент към този начин на живот.

Най-новата и известна проява беше хореографията, която направихме по случай 30-тата годишнина на групата. Изискваше много работа, но се гордеем с нея.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f8– Вашата група вдъхновена ли е от други сцени? Как можете да опишете стила си?

– Ако трябва да бъда честен, нашият стил винаги е бил нещо различно от останалите. „Хинча“ движението в Страната на баските винаги е следвало независима линия на действие в сравнение с „ултрасите“ и „хулиганите“. Очевидно е, както бе посочено по-горе, че имаме италианско и дори балканско влияние, но винаги с наш собствен стил, с който се гордеем дълбоко.

Ние сме „хинчас“ на Баскония. Това е.

– Какво правите, когато няма баскетболни мачове? Имате ли помещение, където да се събирате?

– В повечето случаи е трудно за нас да отделим групата от ежедневния живот. Искам да кажа, че ние сме едно голямо семейство и нашето приятелство се простира отвъд отбора. Можете да ни видите да пием заедно през седмицата или дори на политически и социални акции.

– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба?

– През цялата ни история сме имали добри и лоши моменти с клуба. В момента сме в добри отношения.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f11– Какви са политическите ви възгледи?

– От своето създаване Indar Baskonia има политико-социален компонент в своето ДНК. Отказваме да мислим, че, когато влезем в залата трябва да забравим за социалната реалност на нашия народ и нашата класа.
Ние сме открити антифашисти и твърдо отстояваме независимостта на нашата нация, Страната на баските, от потискащата испанска държава. Тази политическа позиция ни даде повече врагове, отколкото приятели, особено на ниво репресии, но не възнамеряваме да я променим. Няма място за расизъм, фашизъм, сексизъм и хомофобия на трибуната ни, нито в нашия град, нито в нашата страна.

– Взимате ли участие в някакви социални дейности? Видяхме, че имате твърда позиция по отношение на израелско-палестинския конфликт, съдейки по вашите снимки.

– Да, както казах и преди, това е един от основните елементи на групата. Indar Baskonia е работила с множество социални и политически сдружения в различни аспекти: събиране на храна и дрехи, кампании за бойкот срещу Израел и Турция, акции в полза на използването и популяризирането на баския език, както и народни и антирасистки баскетболни турнири, за да се покажат на хората истинските ценности на този спорт.

В допълнение, също организираме акции и кампании срещу модерния баскетбол (Евролига МАФИЯ), претендирайки за истинския народен характер на този красив спорт.

Кампаниите срещу Макаби Тел Авив имаха най-силен медиен отзвук. Ние осъждаме в продължение на 20 години геноцида извършван от ционизма над палестинците и искаме Макаби да бъде отстранен от европейските състезания.

– Имате ли свое собствено фенско списание? Рисувате ли графити?

– Да, разбира се. Казва се „Baskoniaren Lurraldean“ и се издава от 20 години. Що се отнася до графитите, тъкмо направихме нов в залата. Идеята е да продължим да я рисуваме.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f13– Правите ли фенски артикули?

– Да, всъщност това е един от основните ни източници за финансиране. Отдаваме голямо значение на артикулите.

– Какво е положението по отношение на закона и репресиите? Имате ли подобни проблеми?

– Положението по отношение на репресиите в Еускал Херия е доста сериозно, още повече като се счита съществуването на неправомерните закони. Може да бъдеш глобен между 6 000 и 30 000 евро само заради това, че носиш политическо знаме на трибуната. Това се отрази на групата, но ще продължим с манталитета, който ни характеризира повече от 30 години. Санкциите не могат да ни спрат.
HINTXA IZATEA EZ DA DELITUA.

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f12– Групата ви посещава ли други спортове?

– Не, само баскетбол.

– Какво мислите за баскетболната фенска сцена в Европа?

– Изглежда, че в последните години фенската сцена се разраства, което е много позитивно, взимайки предвид, че е доста трудно да се конкурираш с медийната сила на футбола. Има много интересни групи с голям потенциал.

– Знаете ли нещо за българските и балканските фенове като цяло?

– За съжаление, тук няма много информация за българската сцена, а това което пристига не изглежда много хубаво. Ето защо сме особено развълнувани от това интервю. Изпитваме специално уважение към тези, които защитават тези идеали, дори в неблагоприятни условия.
¡Hasta la victoria siempre!

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f16– Какви са бъдещите ви планове?

– Смятаме да продължим с традицията и манталитета, които ни позволи да сме сега тук, 30 години по-късно. Осъзнаваме, че времената се менят и трябват промени, но винаги уважаваме основните ценности на групата.

– Последни думи.

– Искам да изразя благодарност за възможността да дадем това интервю и да ви поздравя за блога. Вършите интересна и необходима работа.
Поздрави на всички антифашистки по света, които четат тези редове!

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.