Интервю с Frente Blanquiazul (КД Тенерифе, Канарски острови)

%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%b57– Разкажете ни за вашия клуб (история, постижения, настояща ситуация и т.н.).

– Клуб Депортиво Тенерифе е основан в началото на ХХ век, въпреки че 1922 г. се счита за официална дата на създаването му, като той е приемник на други отбори с други имена. Играем 13 сезона в Примера дивисион, като сме на 28-мо място в историческото класиране на този шампионат (Историческо класиране на Примера дивисион в Испания – бел. прев.), имаме две пети места в нея и достигаме до полуфиналите на несъществуващата вече Купа на УЕФА. В момента сме в Сегунда дивисион.

– За много ултраси градът е нещо специално. Какво можете да ни кажете за вашия град?

Санта Крус де Тенерифе е създаден през 1494 г., след като островът е завладян от европейски нашественици. Преди това територията на днешния град е била населена и се е наричала „Añazo“ от древните канарци. По-късно се превръща в град на бедните хора, които работят на морето, така че жителите му са известни като „чичарерос“ във връзка с един от най-често срещаните видове улов. Заедно с Ла Лагуна, което представлява метрополията на острова, надвишава 400 000 жители.

Градът е напълно свързан с отбора, толкова много, че отборът е един вид щит на Санта Крус. Също така КД Тенерифе представлява и островът, който поддържа неговото име, цветове и емблема.

%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%b51– Разкажете ни повече за Frente Blanquiazul? Какви хора са членове на групата ви? Какво означава вашето име?

– В момента Frente Blanquiazul се състои от около 200 членове, въпреки че в Примера дивисион достигна 350. Повечето от „френтистите“ идват от големите градове на острова, от техните квартали, въпреки че винаги сме имали силна подкрепа от север и от юг.

Името идва от думата „Фронт“, която се използва често от политическите и фенските движения през 1980-те години, когато започва възходът на нашата група. „Blanquiazul“ очевидно се отнася до цветовете на екипа на отбора.

– Вие ли сте единствената фирма на стадиона?

– Днес ние сме единствената активна радикална група. На стадиона има и други групи, които създават оживление, наричат се „пеняс“, но те са доста по-умерени.

%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%b5– Имате ли някакви приятелства? Кои са враговете ви?

– Единствените официални приятелства на Frente Blanquiazul бяха със Celtarras (Селта Виго) и Peña Mújika (Реал Сосиадад), въпреки че съществуват добри връзки с антифашистите като цяло. В момента групата, с която имаме повече контакти е Iraultza (Депортиво Алавес). Лоши отношения имаме с фашистите и испанолистите.

– Ходите ли по гостувания? Кои са най-запомнящите ви гостувания?

– Поради разстоянието, което ни отделя от Европа (1000 км.), освен на Канарските острови, винаги трябва да пътуваме със самолет и това отнема няколко дни. Поради тази причина обикновено правим по едно или две официални гостувания в Испания по време на сезона, въпреки че много членове на групата пътуват на индивидуално ниво, с компания или се организира част от феновете на „бяло-сините“.

Пътували сме до голяма част от основните стадиони в шампионата, въпреки че най-масовите гостувания са най-вече на съседния остров Гран Канария.

%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%b52– Какви прояви подготвяте за мачовете си?

– През нашите 30 години сме направили всякакви типове тифота: пиротехника, знамена от плат, пластмаса, картон, хартия, конфети и т.н. Винаги според възможностите, ресурсите и вкусовете на епохата.

– Използвате ли пиротехника? Позволена ли е?

– Разбира се, обичаме пиротехниката и я използваме всеки път, когато е възможно. Въпреки това, днес законите са много строги в това отношение и е много трудно да се използва в официални мачове поради изричната забрана.

– Вашата група вдъхновена ли е от други сцени? Как можете да опишете стила си?

– Ние се считаме за „Алсадос“, името, което е дадено на героите „гуанчес“, които са се борили срещу европейското нашествие, и на антифашистките борци, които са действали срещу фашисткия преврат на Франко. По този начин се опитваме да използваме това име по отношение на собствения си стил.

Основните влияния идват от Испания на групово ниво и от Южна Америка на ниво подкрепа, особено Аржентина. Междувременно, важни части от Frente винаги са имали специално предпочитание към английския и италианския стил.

– Какво правите, когато няма футболни мачове? Имате ли помещение, където да се събирате?

– В течение на години Frente Blanquiazul разполагаше със собствено помещение в една тясна уличка, където се събирахме за партита. В момента имаме много барове и подобни места, където обикновено се събират членовете на групата, или пък се събираме у дома пред телевизора.

%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%b54– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба?

– Доста варират, като зависи от ръководството, което е начело на клуба. В момента са добри.

– Какви са политическите ви възгледи? Местни сепаратисти ли сте?

– Идеологията на Frente се обобщава в „Tinerfeñismo, Canariedad y Antifacismo“, така да се каже, любов и защита на нашия остров, нашата култура, канарския народ и нашите национални права, докато в същото време отхвърляме директно фашизма във всичките му форми. Може да се каже, че всеки член има своето собствено направление тенденция, уважавайки трите принципа споменати по-горе, които ние считаме за „свещени“.

"Едно знаме, седем острова, една нация"

„Едно знаме, седем острова, една нация“

– Взимате ли участие в някакви социални дейности?

– Осъществяваме всякакви типове политически и социални дейности: акции за Деня на националното знаме на Канарите, всякакви беседи, включително срещу расизма и хомофобията, събиране за Коледа на играчки за семейства и т.н. В допълнение, много членове на Frente взимат участие във всякакви политически, социални, културни и спортни организации.

– Имате ли свое собствено фенско списание? Рисувате ли графити?

– Фенското ни списание се казва „La Cultura de los bares“, което е създадено през 1998 г., въпреки че преди него съществуват и други. В момента е изцяло цветно, като скоро ще излезе брой 35.

По време на нашето тридесетилетно съществуване сме рисували много графити, както за групата, така и футболни, политически, социални и т.н.

%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%b56– Какво е положението по отношение на закона и репресиите? Имате ли подобни проблеми?

– След убийството на фен на Депортиво Ла Коруня от фашистите от Frente Atlético, законите доста се затегнаха по всякакъв възможен начин. Има всякакви забрани, строг контрол върху дейността и някои прекомерни наказания за нещо, което не отговаря на изискванията.

– Групата ви използва ли насилие? Има ли хулигани сред вас?

– Не се имаме за насилствена група, въпреки че сме били замесени във всякакви инциденти подобно на всички други фенове.

%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%b53– Какво мислите за европейската сцена?

– Смятаме, че варира значително между страните в зависимост най-вече от първенството и законите, които съществуват във всеки отделен случай. Стиловете, които познаваме днес, считаме, че през предишните десетилетия са били доста по-добри, отколкото днес.

– Знаете ли нещо за българската фенска сцена?

– Знаем много малко за българската фенска сцена, както и за страните от Източна Европа като цяло.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Да завършим празненствата по случай тридесетата годишнина на групата, да пътуваме по гостувания, за да поддържаме отбора и да го подкрепяме на пълни обороти, за да се върнем в Примера дивисион.

– Последни думи.

– Благодарим за проявения интерес за това интервю, надявайки се скоро да се срещнем на Канарските острови или в България.

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.