Клептън ФК: Източен Лондон е червено-бял (интервю с Clapton Ultras)

Като се има предвид наследството на клуба, как така Клептън е аматьорски футболен клуб, докато отборите от същия район днес са гиганти на международно ниво? Възнамерявате ли да се състезавате в професионалните дивизии или като цяло това не е целта ви?

Клептън винаги е бил доста горд от своя аматьорски статут. Всички останали традиционни клубове в нашия район станаха или професионални и патентовани клубове, или професионални и обединени клубове. Клубове като Лейтън, Лейтънстоун, Илфорд, Баркинг, Уолтъмстоу Авеню имаха богата история като нашата, но вече не съществуват в своята оригинална форма. Но ние все още сме тук.

Що се отнася до нас, нашият главен изпълнителен директор обеща, че ще бъдем в Конференцията (пето ниво на английския футбол и най-вече професионално) до пет години – все пак това ми се струва като фантазия. Според много фенове допълнителните суми за билетите и пътуванията, както и ограниченията свързани с професионалния футбол, не са добре дошли. Смятаме, че трябва да носим аматьорския си статут с гордост – да бъдем горди от това, че футболистите излизат на терена, защото обичат футбола, а не, защото се борят да получат пари за това.

Кои исторически постижения на клуба можете да подчертаете?

1878 г. – клубът е създаден като ФК Даунс;

1887 г. – клубът се премества на сегашния си стадион – Олд Спотид Дог във Форест Гейт;

1890 г. Клептън ФК се превръща в първия английски отбор, който играе в континентална Европа и побеждава Белгия с 8-1;

1905 г. – учредители на Истмиън лига;

1907 г. – печели една от петте ни аматьорски Купи на Футболната асоциация;

1925 г. – достига до третия кръг за Купата на Футболната асоциация за единствен път, побеждавайки Норич преди да загуби от Суиндън;

1957 г. – равенство с Куинс Парк Рейнджърс във втория кръг за Купата на Футболната асоциация, губейки на реванша пред 14 000 фенове на Лофтъс Роуд;

Щом сте толкова популярен клуб във вашия квартал, значи можем да си представим, че имате значителна фенска база. Каква е средната посещаемост? Повече ли е от тази на останалите клубове в дивизията ви? Ако е така, защо смятате, че е така сполучливо?

Този сезон средната ни посещаемост е 300 човека. В нашата дивизия нито един друг отбор няма по-голяма средна посещаемост от 100 човека. В страната има клубове на нашето ниво – ФК Херефорд, Норт Шийлдс, – които са много по-големи.

Ние предлагаме нов тип футбол както на стадиона, така и извън него. Връзката ни с общността и лоялната, цветна и шумна подкрепа към отбора са основните неща, които ни правят популярни. Хората, които обикновено се чувстват нежелани и отчуждени от модерния футбол виждат в Clapton Ultras място, където могат да се насладят на футбола с единомишленици.

Все повече и повече привърженици чуват за нас, искат да се свържат и да разберат повече. Основната причина, поради която виждаме все повече хора на стадиона е фактът, че ние не правим нищо, за да държим хората настрана от нас, както се случва обикновено във футбола.

Клубът и/или ултрасите участват ли в някакви дейности извън стадиона?

Като цяло, клубът не.

Що се отнася до ултрасите, ние се занимаваме с правата на имигрантите редом с организации като Anti-Raids Network; организирахме събирания на помощи за мигрантите в Кале и Дюнкерк. Също така подкрепяме местните хранителни банки и организации като „Нюхамско действие срещу домашното насилие“; нюхамската фенска ЛГБТК+ група, наречена „Ashton-Mansfield“ и организацията „Футбол без граници“ – младежка организация, която използва футбола, за да се свърже с младите хора в Лондон. Нашата цел е да изградим по-здрави отношения с тези групи, за да може подкрепата ни да бъде нещо повече от събиране на дарения по мачовете.

Подкрепяме и местните антифашистки организации – даваме финансова подкрепа и се включваме в техните мобилизации.

Също така организираме срещу дискриминацията годишен турнир по футбол на малки вратички за местните отбори и футболни фенове.

На индивидуално ниво участваме в различни радикални, леви инициативи, които са свързани с осигуряването на подслон, расизма, сексизма, хомофобията и т.н.

Не само във Великобритания, но и в Европа постоянно се появяват клубове, които са собственост на феновете. Като вземем предвид стила на Клептън и оставим различията настрана, на ум ни идват имената на ФК Юнайтед ъф Манчестър, Стокпорт и Уимбълдън. Можем ли да кажем, че имате някакви прилики с тях? Искате ли да следвате подобен път?

Исторически в своята аматьорска традиция Клептън е бил собственост както на феновете, така и на играчите. Възнамеряваме да се върнем към това. В момента има група, наречена „Истинският Клептън ФК“, която се опитва да оспори законността на текущата собственост и да възроди стария модел.

Да поговорим за Clapton Ultras. Къде и кога се зароди идеята за създаването на такава многобройна фенска група за мачове на аматьорско ниво? Преди това били ли сте фенове на Клептън?

Не, ултрас пионерите бяха група от приятели, които не можеха да си позволят да гледат професионален футбол и искаха да намерят отбор, който да гледат заедно. По това време Клептън имаше много малко редовни привърженици – посещаемостта беше 15-20 човека.

Няма съмнение какви са вашите идеи: антифашизъм и антирасизъм. Андалусийската „Арбонайда“ и знамето на Интернационалните бригади привлякоха нашето внимание. Само групата ли следва тази линия или това е и на клубно ниво? Какво е положението на групата в клубната структура?

Това е позиция само на групата. Клубът се опитваше да се представи като политически неутрален и преди време излизаше с изявления да не показваме политически знамена. Въпреки това, нямаше практически стъпки, които да спрат феновете да не веят антифашистки знамена.

Предвид това, собственикът на клуба до голяма степен симпатизира на нашите позиции (влизал е в битка с неонацисткия Национален фронт в Битката в Люишам https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Lewisham).

По отношение на положението на групата в клуба, то ще кажем, че тя няма много думата сред ръководителите му, но разполага с неофициална власт – ние сме единствената фенска група на Клептън.

С тази идеология и фашистката репутация на много от английските фирми, възникнаха проблеми и претърпяхте няколко нападения, като обичайните за подобни клубове като Сеарес и Сиудад де Мурсия в Испания и Ардита в Рим. Това някакъв изолиран случай ли е или има истинска омразна кампания срещу народните отбори и групи?

Това е най-вече изолиран случай за нас. Като очевидна и видима лява група ние трябва да бъдем засегнати, но най-вече от опортюнистичните атаки от страна на фашистки групи, отколкото от някаква продължителна кампания срещу нас.

Ултра стилът е малко по-различен, наблюдавайки случващото се на острова, като може би Кристъл Палас от Лондон е едно от изключенията. Каква е причината? Смятате ли, че навсякъде по английските трибуни стилът става повсеместен?

Фенските движения имат по-малко правомощия в Англия, отколкото в континентална Европа. Полицейският контрол, билетните ограничения и наредбите по стадионите убиват групи още преди да са започнали да функционират. Седем малки групи на по-големи клубове – подобно на антифашистката Brigada 1874 на Астън Вила – са имали начални трудности и проблеми със стюардите и полицията.

Като споменахме това, „европейският стил“ е нещо, което много британски привърженици биха искали да приемат.

В нашия случай ултра стилът е по-приемлив поради няколко причини: по-малко ограничения, разнообразна аудитория, която понякога иска да се отдалечи от класическата „хулиганска“ идея и от фенското влияние на другите страни (Испания, Полша, Италия).

В наши дни изглежда, като че ли хулиганството е тясно свързано с кежуал сцената. Искаме да знаем мнението ви по този въпрос. Чувствате ли се свързани с някое от тези движения?

Никой от нас не се свързва с някое хулиганско движение, въпреки че някои от нашите фенове се идентифицират с модата на така нареченото кежуал движение. Опитваме се да стане ясно на нашите фенове, както и на всички останали, че ние не сме хулиганска група.

Поддържате ли контакти с други английски или чуждестранни фенове? Чувствате ли се добре дошли по гостувания?

В по-голямата си част, да. Ние сме добре дошли по гостувания (от лондонските клубове много повече, отколкото в провинциалните отбори в Есекс). На някои гостувания хората бяха подозрителни към нас, но в крайна сметка спечелихме симпатиите им.

В Англия, а също и много от нашите фенове, подкрепят други отбори, така че имаме много фенове в цялата страна, които ни симпатизират. Имаме добри отношения с други аматьорски отбори, като например антифашистките фенове на ФК Уайтхоук.

От гледна точка на приятелствата, ние се стремим да изградим връзки с малките антифашистки клубове в Европа. Много от тях се зараждат в момента, въпреки че някои от феновете ни наскоро посетиха МФК 1871 г. в Париж. Също така имаме добри отношения с феновете на Ротер Щерн Лайпциг.

Скоро ще се срещнем с привържениците на БК Фрем от Копенхаген. Наскоро бяхме поканени за Антирасисткия турнир на Санкт Паули в Хамбург.

Поддържаме контакти с ултрасите на Райо Валекано, като се посещаваме взаимно.

Ще проведем втория ни годишен турнир „Proudly East London“ – насочен към насърчаване на многообразието в Източен Лондон, който е традиционна мултикултурна среда. Искаме да надграждаме, да създаваме нови мрежи и да продължаваме работата сред общността.

Какво очаквате от Клептън ФК в бъдеще? Имате ли някаква специална цел, като например отборът да играе в чужбина?

Една от целите ни е влизане в Истмиън лига, където прекарваме повече от сто години в историята ни.

Искаме да продължим да се свързваме с други антифашистки отбори в Европа – надяваме се, че ще можем скоро да изиграем приятелски мач някъде (вероятно Лайпциг).

Бихме искали да играем за Купата на Футболната асоциация или за ФА Вейз къп (национално състезание за отбори на нашето ниво – финалът се играе на Уембли), или евентуално да спечелим Лондон Синиър къп.

инфо: http://claptonfc.com
Facebook: https://www.facebook.com/ClaptonUltras
Tumblr: http://claptonultras.tumblr.com

Източник: alabinbonban.wordpress.com/2016/02/08/clapton-fc-east-london-is-red-white-interview-with-clapton-ultras/

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s