Историята на футболен клуб Агротикос Астерас и фен клуб Green Ghetto

агротикос астерасКлуб Агротикос Астерас е основан в град Солун, по-специално в западния му район Неос Куклудзас, от някои от коренните жители на Палау Харманкьой (сега се нарича Евосмос) и много бежанци от Мала Азия, които живеят тук през 1922 г.

Бежанците в размер на 266 семейства мигрират основно от Измир (гръцко име – Смирна), но най-вече много хора са от Куклудзас (тази дума се превежда като „ароматен“, „евосмос“ на гръцки“). Това е прекрасен курорт в покрайнините на Измир, на 5 км от града в посока югоизток. Сега той се нарича Алтъндаг. Също така 10 семейства идват от областта Понт и 2 семейства от Източна Тракия. Четири години след тяхната миграция (1926 г.) районът е преименуван на Неос Куклудзас.

Уставът на „Прогресивна културно-спортна и младежка общност Агротикос Астерас“ е разработен от група младежи в Неос Куклудзас на 25 ноември 1929 г.

Според устава идеята за създаването на клуба принадлежи на офицера Димитриос Контикакис, който е роден в Ханя през 1892 г., но се преселва в нашия район след като се жени за бежанката Константи Ментенополу.

Агротикос Астерас1В съответствие с този устав (51 точки), целта на клуба е „напредък, формиране и развитие на спортни инициативи, както и организиране на свободното време на младите хора.“

След фактическото създаване е подадено заявление за официалното признаване на общността, което съдът удовлетворява на 10 януари 1930 г. Трябва също да се отбележи, че името Агротикос Астерас (в превод от гръцки Селска Звезда) се дължи на участието в проекта на селски семейства и жители на селскостопанския район. Подобно значение е вложено и в емблемата на отбора, на която е изобразена звезда и житни класове. Избрани са бяло-зелени цветове за отбора. През първите две десетилетия от съществуването си клубът участва в неофициални мачове, които са организирани от други отбори от близките населени места в пределите на Солун. Може би това се дължи на пълната липса на всякакво споменаване на клуба в местната преса през 1930-те и 1940-те години.

Както се очаква, дейността на отбора е замразена по време на немската окупация. Теренът в южната част на квартала, който е наша собственост от 1931 г., служи за поставяне на дълговременни огневи съоръжения и укрепване на зенитно-ракетните войски на окупаторите.

агротикос астерас2През 1950 г. клубът е възстановен. В същото време са направени значителни промени в устава (1954 г.), който не е променян от създаването на отбора. Агротикос Астерас участва дълги години в местните шампионати. През сезон 1956/57 печели в категория делта и привлича много млади хора от Евосмос.

Основните постижения на Агротикос Астерас идват много години по-късно, когато през 1978 г. отборът става шампион в категория бета на местния шампионат. В Евосмос Агротикос Астерас побеждава с 1-0 отборът на Анагениси Яница. В началото на 1980-те години Агротикос Астерас се превръща в сериозен отбор. Играе във втората лига на Гърция, заема места в горната част на класирането и претендира за влизане в елита. Тогава разполага с много фенове в Солун, които не само гледат мачовете му в Евосмос, но ходят и по гостувания. Янис и Йоргос Гусиос, Гифтакис, Фармакис, Колонис, Цантекидис, Зароянис са едни от най-известните играчи на този отбор.

През 1990-те години Агротикос Астерас в течение на 7 години участва в трета лига на Гърция. През 2001 г. отново се завръща в тази лига след кратък престой в четвърта лига. През 2006 г. клубът отива във втора лига, в която участва 6 години подред. Там показва отлична игра и приключва сезоните на по-горни места. Най-доброто постижение на отбора в този период е доброто представяне на отбора за Купата на Гърция през 2005/06. Побеждаваме в турнира Визас Мегарон (6-2), Кастория (3-1), ПАОК (1-1 в редовното време, 5-4 при дузпите), Ерготелис (2-0), Етникос Астерас (5-1) и на полуфинала губим от АЕК, въпреки че на домакинския мач побеждаваме с 1-0.

Фен клуб Green Ghetto

Агротикос Астерас7Фен клуб Green Ghetto на Агротикос Астерас се появява в края на 2009 г. В рамките на сравнително кратък период получава известност във фенската среда и става синоним на фразата „support you local team“.

През лятото на 2009 г. се появява причина за създаването на Green Ghetto след като фенското движение на Агротикос Астерас е разформировано след закриването на фен клуб Stachyoforoi. Името на новото обединение е избрано съгласно цветовете на отбора (Green) и отделянето от фенските движения на другите отбори (Ghetto).

агротикос астерас3През сезон 2011/12 всички домакински мачове на Агротикос Астерас се провеждат при празни трибуни заради неспособността на ръководството на клуба да отпечата билети, но въпреки това Green Ghetto винаги са били на своето място, скандирайки и подкрепяйки отбора от покривите на съседните сгради.

През лятото на 2012 г. Агротикос Астерас е обявен в несъстоятелност и е изпратен да играе в четвърта дивизия на Гърция. Green Ghetto следват отбора на всички официални и приятелски мачове. Подкрепят играчите със своите песни и представяния на всеки стадион. Агротикос Астерас става шампион на трета дивизия и влиза във втора лига. През следващия сезон Green Ghetto не се променят: подкрепят отбора на всеки стадион, за да може отборът да се изкачи в гръцкия футбол.

Агротикос Астерас4Green Ghetto има общо 50 официални членове. Това е малък размер, ако се вземе предвид размера на квартал Евосмос. Членовете на Green Ghetto все пак се гордеят, че са успели да създадат обединение, което е само за фенове на Агротикос Астерас, и в което няма фенове на другите местни отбори. Има редица фенски общности на отборите на това ниво, които успяват да бъдат независими и не питат за помощ от страна на феновете на другите големи отбори. Една такава общност е Green Ghetto.

Членовете на Green Ghetto казват, че искат да стават по-силни и бавно да привлекат млади хора, които в бъдеще да поемат ръководството на обединението. Green Ghetto за четири кратки години успяват да направят име на фенското движение на Агротикос Астерас и полагат солидна основа за светлото бъдеще на своето фенско движение.

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.