Интервю с Ultrà Sankt Pauli

санкт Паули– Кога започна всичко и какви бяха първите планове за фен клуба?

– Групата Ultrà Sankt Pauli (USP) беше създадена през 2002 г. с цел да бъде основната организирана ултрас група на Санкт Паули. Тя се формира от фен клуб Carpe Diem и от още няколко по-малки фен клубове. Carpe Diem беше един от малкото фен клубове, които се считаха за ултраси и бяха вдъхновени от италианския ултрас модел. USP трябваше да организира всички онези, които искаха голяма група от организирани фенове и ултраси, всички тези лица и малки групи, които искаха обединение, за да постигат по-големи неща, да бъдат по-силни, да показват по-големи хореографии, да пътуват с повече хора и така нататък. На този етап групата се фокусираше върху донасянето на големи знамена и банери на стадиона и правеше първите си стъпки в организираната подкрепа в „Gegengerade“ – най-известната част на стадиона по това време. “Gegengerade” е мястото, където алтернативната и лява фенска култура се появяват през 1980-те години и USP със сигурност се характеризира с ценностите и идеите на това време. През 2002 г. ние искахме да бъдем група от фанатизирани и страстни фенове с ясно изразена политическа позиция. Антифашизмът и левите политически идеи винаги са били важна част от идентичността на групата. Санкт Паули и неговата фенска сцена се развиваха по начин, с който ние не бяхме съгласни. След влизането в първа лига през 1990-те години този алтернативен подход присъстваше все по-малко на стадиона. Разбрахме, че много хора злоупотребяват с нашия отбор със своета тълкуване за „веселба“ и подкрепата към тима ставаше все по-лоша – дори нелепа от време на време. Не ставаше въпрос за различни стилове на подкрепа, а за мачовете, на които никой не пееше повече от няколко минути за цял мач. Така че това беше труден път за нас, но ние приехме предизвикателството и въпреки че преживяхме много горчиви моменти, ние направихме първите си стъпки и ставахме все по-голяма група. Особено по-младото поколение около нас очакваше подобна група.

санкт паули– Колко хора има в USP? Можете ли да ни кажете за начина, по който се организира фен клуба?

Броят се увеличава или намалява в различните години. Имаме система с отворено членство. Това означава, че в повечето случаи всеки, който иска, може да се присъедини към нашия фен клуб. Искаме Ultrà да бъде отворена група за всеки, защото смятаме, че може по различни начини да се приложи на практика този начин на живот, а отворената система отваря пътя на творчеството. Но, разбира се, членовете трябва да споделят и да се идентифицират с основните ценности на нашата група. В най-добрия случай това означава, че те имат отношение към футбола и поведение, което укрепва ценности като антифашистката позиция, например. Имаме около 200-250 членове плюс огромен брой хора, които ни симпатизират. В ядрото на групата има малък брой от хора, които ежедневно са ангажирани с групата, организират всичко и оставят своя отпечатък върху характера й. Освен че провеждаме редовни събрания, всяка сряда се събираме и говорим за важни неща, свързани със Санкт Паули и групата ни. Събираме се в нашия клуб, който е едно от най-важните неща за нас. Необходимо е да се спомене, че за важните въпроси взимаме решения заедно без определена йерархия, а посредством демократична основа, където опитът и доверието са по-важни от неща като ръководещия орган и т.н.

санкт паули1– Какви са отношенията ви с ръководството и играчите?

Ерата след Корни Литман изглежда сравнително нова за нас. След като той се отказа от поста си като президент отношенията станаха по-добри. В действителност, ние искаме да останем независими от клуба, но от друга страна е важно феновете и ултрасите да имат право на глас. Има един интересен пример как клубът подкрепи феновете през тази година. След инцидентите на закрития турнир клубът осъди категорично полицейската бруталност и подкрепи феновете. Това беше голяма изненада, защото по принцип няма да намерите подкрепа, когато футболните фенове са в полезрението на държавата, полицията или медиите, но това не означава, че сега сме най-добри приятели. Все още има много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени и след кампанията Jolly Rouge миналия сезон все още има много искри в отношенията между феновете и клуба. Въпреки това работим всекидневно по въпроса. Имаме представители в така наречения “Ständiger Fanausschuss”. Това е нещо като съвет от различни групи, които могат да обсъждат своите притеснения с представители на клуба, но не е много силен. Хубавото е, че имаме лични контакти с много хора, които работят за клуба. Имаме добри отношения със служителя по сигурността, който е бивш член на активната фенска сцена на Санкт Паули през 80-те и 90-те години, Свен Брукс, и има много хора, които одобряват нещата, които правим. Ситуацията е ОК.

Играчът, който е най-близо до нас, е Бенедикт Пликет, разбира се. Трябва да сте чували за него. 🙂 Бих казал, че в сравнение с други клубове нашите играчи са много по-близо до феновете. Може би зависи от района… Имате възможност да ги видите много пъти.

санкт паули2– Имате ли някакви отношения или някакъв вид сътрудничество с останалите фен клубове, било то местни или в чужбина?

Съществува широк спектър от контакти и приятелства с други фенски групи и ултраси от сцената на Санкт Паули, които също така са разпръснати из целия свят. Отношенията към фен клубове на Санкт Паули не само се фокусират върху споделянето на идеи и събирането заедно, за да говорим за въпроси, отнасящи се до футболен клуб Санкт Паули, нещо повече, има голяма привързаност между хората, които ходят в основните места, където се събират феновете на Санкт Паули, като например Fanladen, Jolly Roger и другите места в Sankt Pauli Kosmos. Много събития, като годишния Antira Tournament, са организирани посредством работата между няколко фен клуба. Свързаността между групите в Südkurve и останалите части на стадиона е добра. Ние дори имаме членове на други фен клубове. Дори ако понякога правят каквото им скимне, те подкрепят това, което правим и споделят нашите идеи. Какво можем да кажем за нашите контакти: имаме нещо като специален поглед върху тях. Във футбола можете да намерите много съперничества. За нас като цяло всеки е добре дошъл с изключение на фашистите и другата подобна измет. Зависи от това колко хората обичат отбора, какви са вижданията и целите им. Ние сме толерантни към останалите. Това обяснява защо Санкт Паули и Ultrà Sankt Pauli имат много приятели по целия свят и това прави отбора специален. Ние не споделяме (и не ни пука), когато другите ултраси казват, че да имаш две или повече приятелства е чиста проституция. Зависи от хората, а не от клуба. Имаме и много врагове.

BL: FC St. Pauli - 1. FC Nuernberg– Когато разбрахте за съществуването на организирани привърженици на Санкт Паули в Гърция, какво беше първото нещо, което ви дойде на ум?

Историята на Санкт Паули и феновете от Гърция и тяхното „специално“ отношение изглежда да имат силни и исторически корени. На първо място, където и да отидете в Гърция, било то в Атина или Солун, хората са много заинтересовани от нашия клуб и дори подкрепят Санкт Паули. На повечето гръцки стадиони или по време на политически демонстрации можете да видите хора, които носят дрехи и артикули на Санкт Паули. Има огромен брой алтернативни хора, анархисти, основно леви хора, които знаят Санкт Паули и възприемат алтернативните ценности на феновете на отбора като символ за своя начин на живот. Може да се види определен интерес към случващото се в нашия отбор, но също трябва да се каже, че има много негативни процеси и събития, които се случват в нашата действителност и те са далеч от това, което хората мислят за нас. Санкт Паули може би не е повече символ на съпротива, какъвто е бил в миналото и борбата срещу симптомите на това, което хората наричат модерен футбол, също се изпарява. Борбата за свободни пространства в капиталистическата система е нещо, с което трябва да се справяме всеки ден. В миналото тази борба беше по-агресивна и бунтарска, отколкото е днес. Но времената се менят и трябва да се намерят други решения, за да успеем в това начинание. Така че може би виждаме, че в Гърция съществува по-романтична, мечтателна представа в сравнение с това, което всъщност представлява реалността.

От друга страна, ще видите много хора, които наистина споделят идеите на този начин на живот и политическото им съзнание е наистина удивително. Има много хора, които знаят доста за Санкт Паули и неговите фенове. И разбира се, за фен клубовете на Санкт Паули. Исторически първите отношения между USP и Гърция са посредством контактите с фен клуба на Санкт Паули в Атина. Сега съществуват голям брой фен клубове и отделни лица, които виждат Санкт Паули като своя „втори“ отбор освен местния, който подкрепят.

Трябва да знаете, че ние не познаваме само хора в Гърция, които са организирани във фен клубовете на Санкт Паули, но имаме контакти с фенове и ултраси на гръцки отбори. Трябва да споменем контактите с някои фенове от Original 21 (АЕК Атина). Особено с клубовете от Перистери и Екзархия.

Когато на ум ни дойде думата Гърция, обикновени мислим за: откачени хора, много веселба, подобен възглед за света, приятели, незабравими пътувания, нещо, което може да се открие, нещо, за което си чувал, но не си виждал, и „malakas“. 🙂

санкт паули4– Има ли някакви проекти, по които работите в момента?

Зависи от това какъв вид проект имате предвид. Винаги работим по проекти. Точно сега работим върху две хореографии за предстоящите домакинства на Бохум и Брауншвайг. Проектите през януари, когато имахме кратка зимна пауза, бяха демонстрацията срещу десните нацистки структури (това е голям политически въпрос в Германия сега) и посещението на нашите приятели в Терни. Отидохме там с автобус с 50 души и прекарахме невероятен уикенд с победа с 1-0 в последната минута срещу Лумедзане. „Росоверди“ може би ще влязат в Серия Б тази година, което е невероятно, ако се случи.

– Имаме информация, че този февруари USP ще празнува своята десета годишнина – можете ли да ни дадете повече подробности?

– Не се тревожете, и вие сте поканени. 🙂 Плановете ще бъдат направени, но точно сега не можем да кажем никакви подробности. Това ще бъде едно незабравимо празненство, но все още не знаем какви ще планираме. 🙂

– Имате ли някакво послание към феновете на Санкт Паули в Гърция?

– Посетете ни или ние ще ви посетим. 🙂 Forza Sankt Pauli!

санкт паули5Източник: fcspsouthendscum.wordpress.com

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.