Антифашистки футболен фестивал в Янина

турнир янинаМежду 26 и 28 юни в Янина се проведе турнирът „Antifa Football Festival“ за самоуправляващи се гръцки футболни клубове. Мероприятието се провежда всяка година. Това е третото му издание. Този път в него взеха участие шест отбора: Астерас Екзархия, Продефтики Тумба, Автономен футболен клуб от Патра, Либерта Волос, Апифархос Янина, Маринос Антипас Лариса. До този момент турнири са се провеждали във Волос и Патра, но сега домакини са Апифархос.

В първия ден се направи общо събрание и вечеринка. Събранието се проведе в парка в самия център на Янина до езерото. На мястото беше опънато голямо знаме, както и още едно знаме пред общинската администрация. Из целия град бяха разлепени плакати. Нямаше никакви опити за борба срещу тази агитация, което показва почти пълното отсъствие на каквото и да било дясно движение в града.

Първи на турнира пристигнаха момчетата от Патра, с които тръгнахме да се разхождаме: посетихме паметника на жертвите на Холокоста в Янина, византийския музей, замъка и джамията Фетие. Автономен клуб Патра до голяма степен е проект на фенската група Navajo Antifa, който се появява, когато заради действията на президента на ФК Панахайки, феновете решават да бойкотират всички мачове. Както разказват момчетата, техният фен клуб е атакуван от боунхедс, макар че по принцип Патра е един от най-антифашистките градове в Гърция, където нацистите практически никакви ги няма.

По-късно дойде тимът от Лариса. Маринос Антипос е нов отбор, който все още не участва в никакви първенства, а играе само приятелски мачове. Наречен е в чест на гръцкия социалист, който агитира фермерите от Тесалия да се борят за своите права. Убит е от наемен убиец, нает от собствениците на земите. В турнира се представиха лошо, но това е съвсем естествено. Въпреки това, има още какво да научат. Лариса е добър терен за развитието на такива проекти. Участниците във фестивала стигнаха до Янина с лични автомобили и с наети автобуси. Организаторите на турнира бяха осигурили много лед и кенове бира. Според оценките на организаторите за целия фестивал са консумирани 2310 литра от хмелната напитка. Един човек от Лариса каза, че в Гърция пият абсолютно всички анархисти, тъй като в гръцкото общество на почит е тихият и спокоен семеен живот, а те не искат да се приравняват с него. Той разви теорията, че в Русия straight egde също е протест, защото в руското обществото пиенето е мейнстрийм. Фестивалите в Гърция не може да не минат и без барбекю. Имаше голяма маса с дистро, където имаше тениски и значки на всички участващи отбори, както и официални артикули на мероприятието. Отделно имаше и много леви книги и списания. Дори се виждаха някои издания за революцията от 1917 г. в Русия.

При случай, че полицията пристигне, в храстите се намираше торба с дървени палки, но през цялото време на фестивала тя не напомни за своето съществуване. Нощна Янина е още по-оживено място, отколкото през деня. Дори в 3-4 часа през нощта в таверните в центъра на града седят хора и звучи музика, така че феновете тук не се отличават от общата маса.

За пристигналите са приготвени три градски скуота, а също и апартаменти на местни активисти. Двата малки едноетажни скуота Acta et verba и Sahini 3 се намират до стадиона Зосимадес. По-големият скуот Антивиоси се намира по пътя към автобусната спирка. Преди това той е бил изоставена болница. Това е двуетажна сграда, където има всички удобства за живеене. Тук основно се изнасят концерти и се провеждат събрания на местни активисти. Полицията вече е прогонила скуота веднъж, но той е окупиран отново. През нощта скуотът беше препълнен и диваните не достигаха. Повечето от участниците във фестивала бяха доста пияни и не се интересуваха от такива дреболии.

За втория ден беше планиран груповият етап на футболния турнир. Той се проведе на терена на Апифархос във Велисарио, който се намира в покрайнините на Янина. Там има всичката необходима инфраструктура, включително съблекални и баня. Теренът се използва не само от Апифархос, но и от ФК Велисарио. По периметъра бяха окачени знамена. Също беше подготвено и голямо знаме с надпис „United We Stand“ и емблемите на участващите отбори, което беше закачено зад вратата. Всеки от клубовете разполагаше със своя маса с дистро. Феновете използваха активно пиротехника и димки във всички мачове, а на трибуната се виждаше и огромна мека играчка във вид на змия и гребла за гребане. Привържениците на Астерас бяха малко, но пък темпераментни. Според общото впечатление това беше най-забавният отбор. Един колоритен персонаж от тях каза, че е професор в университета в Янина и ходи в Атина да гледа мачовете. След това отбеляза, че преди е ходил на курсове по руски език и започна да пее Катюша. За разлика от другите отбори Астерас има определена популярност в Гърция и дори някакъв култов статут. Първоначално той е бил професионален отбор, но по-късно се превръща в самоуправляващ се.

Присъстваха хора от фенските движения на АЕК, Панатинайкос, ПАОК, но поради естеството на турнира не можеха да повдигат въпрос за противопоставянето между тях. Повечето от феновете бяха от местния отбор ПАС Янина, част от които се занимават с проекта Апифархос. Един от тях дойде с мотор с каска на италианския клуб Аталанта. Той каза, че три пъти е бил в Бергамо на мач. Заслужава да се отбележи, че по-голямата част от феновете на Маринос Антипос са също членове на фен клуб Monsters (Лариса), а сред привържениците на Либерта присъстват не малко членове на фенската група Malavetas (Олимпиакос Волос). Олимпиакос Волос и Лариса са най-големите врагове (тесалийското дерби) и техните мачове са съпроводени с безредици. Въпреки това, на фестивала отношенията им бяха приятелски и феновете представяха само самоуправляващите клубове. Също така сред феновете на Продефтики Тумба има привърженици на ПАОК, Арис и Ираклис, но в този проект всички са обединени срещу фашизма.

Що се отнася до резултатите от мачовете, които съгласно заявените цели на фестивала не са най-важното, седят по следния начин: Астерас Екзархия – Маринос Антипас (5:0), Продефтики Тумба – Автономен клуб Патра (0:0), Астерас Екзархия – Либерта (0:0). След турнира с автобус отидохме обратно на центъра. По време на пътуването по радиото говореше лидера на Златна зора Николаос Михалолякос и всеки можеше да каже какво мисли за него. След 10 минути пристигнахме на мястото, където вече беше готова сцената.

На фестивала присъстваше представител на фен клуб Gate 13 Янина. Той живее в Атина, но заради работата си се е преместил в Янина. На предфестивалната вечеринка той имаше спречкване с фенове на Олимпиакос, които бяха изгонени заради нарушаване на правилата на мероприятието. Той също говори за паметното му пътуване до Москва на мача с Динамо, където в Макдоналдс са им скочили десни фенове. Впрочем в Атина те взеха знаме с имперския флаг от Динамо и отговорът им не е изненада. С неговия мотор отидохме до бара им, който се оказа затворен. Той подари своите стикери и зелена тениска с героя от гръцката съпротива Арис Велухиотис. Местниятт фен клуба на Gate 13 е един от най-силните и дори има свой аматьорски отбор в местния шампионат на Епир. В същото време имат голяма вражда с феновете на ПАС Янина.

Вечерта беше показан документалният филм „Αυτοοργάνωσέ το“ за гръцките самоуправляващи се клубове и проекта Антифа Лига Атина. Филмът е подготвен от екипа на либертарния новинарски сайт Blackuroi.gr. Направен е доста качествено, но за съжаление е достъпен само на гръцки език (можете да го видите по-долу). След като гледаха филма феновете запалиха факли и се качиха на крепостната стена със знаме. Изглеждаше доста впечатляващо. След това беше планиран концерта. На него участваха основно групи от Атина (Bandage, 7odds) и Солун (Ασσόδυο, Bat Signal), както и македонската банда от Скопие Bernays Propaganda. Основно свириха пънк рок. През нощта беше запалена не малко пиротехника, а хората се забавляваха до ранни зори.

В последния трети ден на фестивала се проведоха останалите мачове от груповия етап и финала. Много жители на квартала проявиха интерес към турнира. Даже пенсионери активно разпитваха за подробности относно мероприятието и изразиха своето одобрение. Някои от тях си купиха артикули на участващите отбори. Тийнейджърите пълниха джобовете си със стикери. Можеше да се види, че мероприятието не е организирано за свои хора, а целта му е да агитира местните жители.

Резултатите от мачовете са следните: Апифархос – Продефтики Тумба (0:2), Апифархос – Автономен клуб Патра (2:4), Маринос Антипас – Либерта (0:2). По време на един от мачовете участник в турнира паркира колата си пред едната врата, което доведе до възторг сред публиката. Феновете на Продефтики Тумба бяха опънали знаме с реклама на гръцка банка, което бяха гърбили през нощта от центъра на Янина. До финала в крайна сметка достигнаха Астерас Екзархия и Автономния клуб от Патра, като трофеят беше спечелен от атинския отбор (3-1). Играчите на Астерас взеха купата и я дадоха на отбора от Патра. В края на турнира се изля проливен дъжд. Всички се втурнаха към автобусите и потеглиха за градовете си.

Antifa Football Festival се провежда най-вече за укрепване на отношенията между либертарните клубове в Гърция и за обсъждане на бъдещото развитие на това направление в спорта. Освен това има постоянно увеличение на броя на участниците. През последната година са се появили два нови клуба в Янина и Лариса. В бъдеще има всички предпоставки за възникването и на други либертарни клубове в страната. За разлика от различните фенски обединения на професионалните отбори тук участниците ясно заявяват, че са обединени от една обща цел. Това не са просто различни фенски групи, а едно монолитно движение за изграждане на нова спортна общност. В допълнение към тези шест отбора в цял ​​Гърция се провеждат и местни антифашистки футболни турнири. Хората са разочаровани от позора на гръцкия професионален футбол и създават алтернатива на аматьорско ниво. Тези турнири дават огромна практическа стойност, а обединението им в една мрежа върху принципа на солидарността прави възможно формирането на друга спортна култура. За антифашистите от ОНД, където крайнодесните са окупирали напълно стадионите на професионалните отбори с мълчаливото съгласие на клубните ръководства, тази стратегия също е актуална.

янина турнир янина турнир1 янина турнир2 янина турнир3 янина турнир4 янина турнир5 янина турнир6 янина турнир7 янина турнир8 янина турнир9 янина турнир10 янина турнир11 янина турнир12янина турнир13 янина турнир14 янина турнир15 янина турнир16 янина турнир17 янина турнир18 янина турнир19 янина турнир20 янина турнир21 янина турнир22 янина турнир23 янина турнир24 янина турнир25 янина турнир26 янина турнир27янина турнир28

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.