Интервю с представител на фенската група Dolphins Gruppo 05 (ФК Панамбракикос)

панамбракикосФенските общности в Гърция съществуват не само в големите градове, но и в по-малките населени места из цялата страна. Повечето хора се стремят да подкрепят добре известните отбори, но понякога се появяват и ултрас групи в клубовете от регионалните дивизии. Панамбракикос е от курортното селище Бука в Западна Гърция, където футболът съществува само на аматьорско ниво. Въпреки това, местните жители са основали много добра фенска група. Някои от тези момчета се съгласиха да отговорят на нашите въпроси и да ни дадат обща представа за това, с което се занимават.

– Разкажете за мястото, в което живеете. Какви футболни традиции има във вашия регион?

– Нашето село Бука е известно в околностите с това, че през лятото от тук може да се наблюдава изгревът на слънцето. То се намира на брега на Артския (Амбракийски) залив. Много хора идват тук заради плажовете, морските дарове и морския бриз, който духа през лятото. Селото ни не е нито голямо, нито малко. През зимата тук живеят около 200-300 човека, а през лятото жителите се увеличават до 600.
Футболните традиции в селото ни са също като в останалите гръцки села. В нома Етолоакарнания съществуват множество местни клубове, като някои от тях се намират недалеч от селото. Разбира се ние подкрепяме отбора си Панамбракикос по-активно за разлика от подкрепата в другите села. Там не се наблюдава никаква подкрепа, но пък различията между местните отбори не са все още големи.

– Разкажете за историята на вашия клуб.

– Футболен клуб Панамбракикос е създаден през 1983 г. Решението за създаване на клуба е взето на общо събрание от някои жители на селото. През тези години отборът е бил изправен пред много предизвикателства, защото опитът е бил малко и така след пет години клубът прекратява съществуването си. След много години през 2005 г. клубът е сформиран отново. Много жители на селото отново провеждат събрание и решават да възстановят клуба. През 2005 г. президентските функции се поемат от Илиас Цикритас. Той заедно с други хора въпреки трудностите и проблемите съумява да създаде Панамбракикос и още същата година отборът започва да участва в местното първенство. След осем години клубът отново е в беда и негов президент става Маркос Фурланис. В момента отборът показва добър футбол. През сезон 2014/15 Панамбракикос става победител в категория С на местния шампионат. Във всички мачове клубът побеждава. Няма нито едно равенство и нито едно поражение. Това е рекорд за тази категория.

– Какви са политическите възгледи на феновете на Панамбракикос?

– В последните години политическите ни възгледи са доста ясно изразени. Подкрепяме принципите на солидарност, взаимно уважение, самооргиназация, свобода и всичко останало, което може да направи обществото и света по-добри. Решенията взимаме на преки демократични събрания. Не участваме в парламентарни избори. Според нас е доста трудно обществото да се промени посредством парламентарни избори. Така че ние се опитваме да се справим сами с обществените проблеми. В нашата група има хора, които подкрепят леви парламентарни партии, други се наричат анархисти, а трети не се интересуват от политика. Но за всички нас общата позиция е, че не искаме да виждаме фашисти в нашето село и по този въпрос не толерираме никакви компромиси.

панамбракикос1– Разкажете за историята на вашата фенска група. Защо избрахте това име?

– Dolphins Gruppo не е създадена специално. Ние не сме провеждали никакви учредителни събрания и не сме взимали решения за организирането на фенска общност. Dolphins Gruppo е група от приятели, която подкрепя нашия местен отбор Панамбракикос. На събранието през 2005 г. във връзка с възраждането на клуба беше обсъден и още един въпрос. Говорихме за това какво можем да направим за клуба. Искахме да подкрепяме Панамбракикос навсякъде, да пеем песни на трибуната, да създаваме атмосфера на стадиона. Всеки гледаше на това различно, но в крайна сметка бе решено групата ни да се казва Dolphins. Оттогава съществуваме. Дадохме такова име на групата, защото символ на Панамбракикос са делфините. Основната гордост на групата е, че осигуряваме подкрепа на високо ниво за клуба от много години. Паденията на клуба не са ни отказали. Те само правят Dolphins по-силни.

– Откъде взимате пари, за да издържате фен клуба? Какви хореографии подготвяте? Продавате ли артикули?

– Както казах подкрепяме самоорганизацията и затова се стараем да намираме средства самостоятелно. Не искаме да получаваме пари от спонсори или от администрацията на клуба. Направили сме 3-4 вида тениски, един вид суичър, но все още не сме отпечатали стикери. Цените на стоките са доста ниски. Във връзка с икономическата криза в Гърция можем да продаваме на по-високи цени, но не искаме да го правим. От събраните пари купуваме пиротехника, бира и всичко необходимо за качествената подкрепа на Панамбракикос. С тези средства организирахме фестивал през август тази година. Често устройваме пирошоута и през целия мач пеем песни. Мисля, че за първи път групата използва пиротехника през сезон 2011/12 в последния мач от шампионата, когато организирахме фиеста по случай влизането на отбора. Сега имате представа как обикновено се провеждат мачовете ни.

панамбракикос2– Как можете да характеризирате местния шампионат?

– Аматьорският шампионат на Етолоакарнания е с доста сериозна конкуренция. Номът е най-големият в Гърция и отборите тук са много. Удобното местоположение на нома прави местната лига привлекателна за добрите играчи, които искат да завършат кариерата си. Ето защо в регионалните първенства има много добри отбори.

– С кои клубове имате приятелски и враждебни отношения? Виждал съм на вашия сектор символика на ПАС Янина, Панахайки и Апифархос. Какви са отношенията ви с ултрасите от близките до вас големи градове: Арта, Превеза, Агринио?

– Dolphins поддържа връзки с феновете на ФК Амфилохос и тяхната фенска група Blue Bad Boys. Имаме добри отношения с тях от лятото на 2015 г. след провеждането на фестивала ни. Нашите членове симпатизират на различни силни отбори: Панатинайкос, Олимпиакос, АЕК, ПАОК, Атромитос, Панахайки, Панетоликос, ПАС Янина.
Dolphins няма никакви врагове. В близкото село Крикелос има фенско движение, но то не е така активно като нас и Blue Bad Boys. Можем да кажем, че има някакво съперничество между нас и момчетата от Крикелос, но не е много сериозно. Подкрепяме Панамбракикос и не искаме съперничества с други ултраси.
Както сте видели ние разпространяваме някои артикули на ПАС Янина, Апифархос, Navajo (Панахайки). Хора, които са от Dolphins и живеят в Янина ни помогнаха да си купим барабан. Те подкрепят местния отбор на ПАС Янина и ни продадоха своя барабан на доста евтина цена. Това е фактически подарък за нас. Също така има и момчета, които подкрепят Апифархос заради близките възгледи и могат да бъдат видени техни артикули на нашата трибуна. Искаме хората да научат повече за самоуправляващите се клубове, които помагат на футбола да върне своя чар. На сектора ни могат да бъдат видени артикули на Navajo и на самоуправляващия се отбор Aftonomi Podosfairiki Omada (Автономен клуб Омада). Нашите приятели от Navajo и A.P.O. направиха много, за да бъде групата ни по-силна. Те помагат да бъде разпространявана информация за нас и трябва да им кажем голямо благодаря.

За отборите Панетоликос, ПАС Превеза и Анагениси Арта можем да кажем, че нямат подкрепата на местните жители. Има големи клубове с богата история, но населението е безразличен към тях. Въпреки че Панетоликос Агринио благодарение на своя великолепен изминал сезон може да привлече повече публика.

панамбракикос3– Има ли фенове на Панамбракикос в други гръцки градове? Видях, че има някаква група от фенове в Янина.

– „Ioannina Gruppo Dolphins“ е подгрупа в рамките на нашата група. Това са момчета от Янина, за които вече казах. Когато имат възможност, идват да гледат мачове на Панамбракикос и да се видят с приятели. Има и много хора от други градове: Атина, Патра, Агринио, но те не разполагат със свои знамена.

– Сред вашите фенове има ли хора от други националности? Доколкото знам основният поток от мигранти минава през Етолоакарнания.

– За нас няма нелегални хора. Всички хора са равни и затова казваме „Бежанци, добре дошли“. В нашето село има трудещи се мигранти. Повечето от тях идват от Албания. Те работят на равни начала с гърците, водейки нормален начин на живот.
В Етолоакарнания няма толкова много мигранти, както в Атина и Солун. По принцип никой от тях не остава в долината Амбракия, тъй като от Артския залив може да се стигне директно до Италия.
В Dolphins има 1-2 човека, които са мигранти, но не са много активни. Разбира се, че идват на мачове на Панамбракикос, но не пеят песни през целия мач.

панамбракикос4 Разкажете ни накратко за гръцкото фенско движение и за това какви възгледи надделяват в него.

– Като цяло ултрас сцената в Гърция е много силна и обхваща голям брой хора. Много фен клубове пеят песни, подготвят пирошоута и хореографии, ходят по гостувания и това е чудесно. Между отборите има сериозно съперничество. Нивото на насилието е много високо и в последните години някои фенове започнаха да използват оръжия по време на битки (ножове, боксове), което е лудост. Ние не искаме да участваме в такива битки. Според мен повечето фенове в Гърция са против фашизма и Златна зора, но популярността на Златна зора в последните години нарасна значително. Ние не се боим от това и не седим настрана.

– Във вашето населено място има ли проблеми с крайнодесните?

– В Бука има някои хора, които гласуват за Златна зора, но те са много малко. В Бука и Амфилохия няма ясно изразено антифашистко и анархистко движение. Ние можем да се отнесем към антифашисткото движение. Към този момент групата ни се старае да не допуска повята на фашистко движение или отделни клетки в Бука. Но ако се окаже, че се появи, ние няма да седим със скръстени ръце. Тези хора не възприемат никакви аргументи и промяната на възгледите им е практически невъзможна. На първо място е необходимо да не се дава почва на такива възгледи да се разпространяват. Крайнодесни нападения срещу нас досега не е имало, защото такива хора няма в нашия регион.

панамбракикос5– Как реагирахте на убийството на антифашиста Павлос Фисас преди две години?

– Това е един от случаите, когато фашистите преминават от думи на дела. Някои от нас знаеха Павлос като рап изпълнител. Когато разбрахме за убийството му, още повече започнахме да мразим Златна зора. Някои от фашистите влязоха в затвора, но нищо не се промени. Те са все още тук и живеят сред нас. Фисас стана тяхна жертва. Още една тяхна жертва е и пакистанският мигрант Шехзар Лукман. Това показва, че нацистите са опасни и неадекватни. Следващата им жертва може да бъде всеки, който е с различно от тяхното мнение.

– Вашата трибуна явява ли се открита за жени и деца?

– Да, разбира се. На трибуната ни има жени и деца. Ние не сме против тях, че идват при нас. Хореографиите ни и пеенето нонстоп привличат хората и се забавляваме заедно.

– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба и играчите?

– Отношенията ни с администрацията и играчите като цяло са добри. С тях нямаме никакви проблеми. Те ни помагат и подкрепят дейността ни. Въпреки че не можем да кажем как ще се отнасяме към тях в бъдеще, ако Панамбракикос преживее трудни времена.

панамбракикос6– Трудно ли е да се занимавате с развитието на фенско движение в периферията на Гърция? Особено, ако говорим за слаб отбор от местния шампионат.

– Да, много е трудно. Вижте Атина, там живеят 4,5 млн. души и Олимпийският стадион и стадион Караискакис са с капацитет 70 хил. души и 32 хил. души и по време на мачове не се запълват изцяло. В последните години продажбите на билети на тези стадиони са намалели. Така че можете да си представите ситуацията в селата, където живеят 200-300 човека. На всеки мач на Панамбракикос има 20-30 човека. Смятаме, че всеки отбор независимо дали е силен или слаб има своите привърженици. Проблемът е, че те искат да подкрепят по-сериозните и силни отбори. И ако местният отбор не е популярен, то за него малко ще викат.

– Отличава ли се фенското движение на Епир и Етолоакарнания с нещо от останалите региони в страната?

– Епир няма своя собствена специална фенска култура. Разликата между нас и останалите в Гърция е в това, че по време на мачове пием повече алкохол от феновете на другите клубове. 🙂

– Участвате ли в някакви улични протестни акции?

– В Амфилохия не се провеждат много протестни акции, но ги посещаваме, когато се правят. Ако в същото време сме планирали свои мероприятия, не взимаме участие в тези акции.

панамбракикос7– Имате ли проблеми с правоохранителните органи?

– Играем в долните дивизии, така че вниманието на полицията не е привлечено много към нас. Въпреки че винаги има изключения. Например веднъж самоуправляващият се отбор Либерта Волос получи глоба за използването на политически банер. Политическата система е гадна и законите по отношение на феновете са строги.

– Често ли ходите по гостувания? Как предпочитате да пътувате?

– Ходили сме не малко по гостувания. Отлични гостувания са били в село Афаманио в планината Дзумерка и в Янина. Снимки може да видите в нашата фейсбук страница (https://www.facebook.com/Dolphins-Gruppo-05-477349639114185). За Дзумерка и Янина пътувахме с автобус, но когато мачовете се провеждат в близост до нашето село, пътуваме с коли.

панамбракикос8– Има ли във вашия регион някакви инициативи срещу модерния футбол? Подобни на Апифархос проекти. Имате ли контакти с Radical Fans United?

– Както казах, ние подкрепяме самоорганизацията и сме против модерния футбол. Футболът е прекрасен, ако е начин на живот и е свободен от комерсиализацията. Към този момент самоуправляващи се клубове в близките градове няма. Това лято към клубовете Астерас Екзархия, Апифархос, Автономен клуб Патра, Либерта Волос, Маринос Антипас от Лариса се присъедини и създадения на Крит клуб Тиганитис. Смятаме, че след няколко години в Арта или Антиохия може да се появи подобен отбор, а възможно е и ние самите да създадем такъв клуб. Отношенията ни с Radical Fans United са точно такива каквито са и с останалите групи, които имат сходство с нашите възгледи и дейност.

– Колко струват билетите на вашия стадион? Може ли да се влезе безплатно?

– Сезонният абонамент за мачовете на Панамбракикос струва 15 евро. В категория В играят 16 отбора, така че това е нормална цена. За разлика от другите отбори, където билетите на стадиона струват 5 евро, при нас билетите са 3 евро. Това до голяма степен е благодарение на Dolphins, защото ние се опитваме да направим по-достъпни цените. След обсъждане с президента на клуба той най-накрая свали цените на билетите. Ние живеем във време на икономическа криза и не искаме да спрем хората да ходят да гледат футбол. Нашата цел е да привлечем местните жители да подкрепят своя клуб. И разбира се, всеки може да влиза безплатно.

панамбракикос9– Как се отнасяте към употребата на алкохол и марихуана?

Ние сме в подкрепа на декриминализирането на марихуаната. Причините за необходимостта от това са очевидни. По време на мачове използваме повече алкохол, отколкото марихуана, защото тя ни успокоява, а нямаме нужда от това. Трябва да пеем силно и гордо до стоим цял мач в подкрепа на отбора.

панамбракикос10– Имате ли си свое собствено помещение? Рисувате ли графити и банери? Провеждате ли свои концерти?

– Нямаме свое помещение, но в последните няколко месеца говорим по този въпрос. Има местен бар, където провеждаме срещите и събранията си. Обичаме да правим графити и да подготвяме нови банери. Банерите при нас са повече, отколкото хората на трибуната. 🙂
Още едно важно мероприятие от живота на групата е Dolphins Festival. През лятото на 2015 г. той за първи път се проведе в Бука. В програмата имаше плажен футбол 3х3, рисуване на графити, лятно кино и много бира. Също така всеки може да донесе свои дрехи и да вземе чужди безплатно. Нарекохме това Solidarity Bazaar. Успяхме да организираме фестивала въпреки ограничените финансови средства и икономическата криза в Гърция. Такива събития са много важни за малките общности.

панамбракикос11– Какво знаете за фенското движение в Русия?

– Нямаме голяма представа за руските фенове. Гледали сме видеа в YouTube на фенове от вашата страна. Секторите впечатляват, хореографиите също, но не мога да кажа нищо повече.

– Вашите бъдещи планове.

– Единствената ни задача за в бъдеще остава непроменена. Искаме да продължим активно да подкрепяме клуба и да подобрим качеството на нашата подкрепа, а също и да осъществим повече инициативи за промяна на обществото.

– Няколко думи за финал.

– Благодаря ви много за това интервю. Приветстваме руските антифашистите и искаме да ги почерпим по бира, ако някой ден дойдат в нашето село.

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.