Напълно седящи места срещу правостоящи, опитът на Монреал Импакт

монреалСтадион „Сапуто“ на Монреал има капацитет от 20 521 места, което го прави със среден размер по стандартите на МЛС. Стадионът е „специално за сокър“. В контекста на Северна Америка, където „сокърът“ е често четвъртия или петият спорт след бейзбола, американския футбол, баскетбола и хокея, не всички отбори играят на такива „специални за сокър“ стадиони. Сиатъл Саундърс и Ванкувър Уайткепс например играят на доста по-големи стадиони, предназначени основно за американски футбол. Дори нашият отбор, Монреал Импакт, трябва да играе на Олимпийския стадион, когато времето е прекалено студено или снеговито (от ноември до април). Исторически всички северноамерикански стадиони са с напълно седящи места. Това означава, че няма зони и трибуни за правостоящи. На някои места, например „Янки Стейдиъм“ (бейзбол) в Ню Йорк и „Левис Стейдиъм“ (американски футбол) в Сан Франциско имат пространство за правостоящи, но обикновено е на малка площ, която е разположена зад седящите места. Често за тях се продават най-евтините билети, защото от там не може да се види целият терен. Преди да отвори врати стадион „Сапуто“ през 2008 г., Монреал Импакт играеше на „Клод Робияр Спорт Комплекс“, бивш тренировъчен център за лека атлетика на Олимпиадата през 1976 г. Когато първото поколение ултраси от UM02 реши да застане на пейките, около 2001-2002 г., това беше нещо като шок за много зрители. Защо тези хора бяха прави и пееха, вместо да седят спокойно и да гледат мача? Първите ултраси бяха прави, че продължиха борбата.

Със своите шест сектора, проектирани на кардинални посоки (север, юг, изток, запад, югоизток, югозапад), нашият стадион е разделен на подсектори, номерирани от 101 до 134. Има две зони, където „на феновете е позволено да останат прави“. Това са сектор 132, където се намират най-активните фенове и сектор 131, където първите два-три реда са за правостоящи фенове, докато останалите 30 реда имат привърженици, които стават от време на време. Малките фенове от групата 127 Montréal (в сектор 127 очевидно!) също се намира на един от ъглите на стадиона. Някои привърженици също се опитаха да имат нов сектор за правостоящи в 114 (противоположната част на 132), но след няколко мача се оказа, че проектът им бе прекратен.

Стоенето прав е най-характерно за сектор 132. От миналия сезон първите 15-20 метра са направени от 4-5 метални платформи. Следват пейките, направени от дълга метална дъска, където можете да седите или да бъдете прави.

Освен в МЛС, Монреал Импакт е играл в КОНКАКАФ Шампионска лига. Като фенове сме на едно място и пеем, развяваме знаме и т.н. Правило 10.4 на КОНКАКАФ гласи: „Като общо правило, мачовете може да се играят само на стадиони с изцяло седящи места. Ако на стадиона има зони за правостоящи и за седящи, тези за правостоящи ще останат празни“.

Майната им. Нашият сектор никога няма да остане празен и ще останем прави!

монреал импактRebel Ultras

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.