Ултрас фракциите зад Хамбургер

хамбургерНай-многочислената фракция зад Хамбургер – HSV Supporters Club, основана през 1993 г., в момента има впечатляващата членска маса от над 40 хиляди души по цял свят. Тя обаче обединява преди всичко мирни привърженици, които често заемат места в централните сектори. Както добре знаете обаче, рубриката „Лоши момчета“ се интересува от един друг тип поддръжници на клубовете. А в Хамбург те са на доста добро ниво.

Хамбург е един от десетината центрове на футболното хулиганство и нацизъм до началото на 90-те. Ултрас последователите от града обаче се появяват на сцената сравнително късно, когато в повечето градове вече са постигнали определени резултати. Макар да правят първите си стъпки чак в края на 90-те, ултрас фракциите зад Хамбургер само за няколко години се нареждат в челото на всички класации.

Както можете да се досетите, през 80-те години на миналия век и в Хамбург футболната култура по трибуните се диктува от нацисти. Фракцията Löwen (Лъвовете) е оставила най-трайни следи на територията на футболното хулиганство. Тя е една от най-опасните 5-6 групировки през 80-те, които тормозят не само пънкари и имигранти, но и цялата общественост. През 90-те естествено арестите заваляват, а влиянието на крайнодесните членове на групировката намалява. Тя постепенно слиза от сцената заради строгите рестрикции на немското законодателство и под напора на ултрас последователите й. Кои са те?

хамбургер1Poptown Hamburg е създадена в края на 1998 г. от група момчета от североизточния квартал Poppenbüttel. Всъщност, група е силно казано, защото става дума за три момчета, които на шега решават да дадат име на своето футболно приятелство. Много скоро то прераства в квартално, защото към групата се присъединяват още десетки момчета от Poppenbüttel. Всички те имат една цел – да пътуват навсякъде с отбора и да се забавляват.

Около две години минават, преди да се вземат наистина на сериозно и да приемат италианския ултрас модел. Започва набавянето на пиротехника, флагове и знамена на две пръчки. В един момент се оказва, че значението на Poptown е нараснало до такава степен, че момчетата не издържат на постоянното темпо да са на високо ниво всеки път. А това очакват всички от тях. И така постепенно групата е разколебана дали може да се справи с отговорностите в сектора. Затова през 2003 г. пред угрозата да залезе фракцията се слива с Gruppe Commando 1887.

хамбургер2Започва нов ентусиазъм, макар че и сега основната тежест по организацията пада върху момчетата от Poppenbüttel. Дори постепенно членовете на Gruppe Commando 1887 започват да се оттеглят един по един. Именно през 2003/2004 г. обаче става ясно, че Poptown Hamburg има място на немската сцена. С много енергия, ентусиазъм и себераздаване момчетата от блок 23А се утвърждават като един от двата най-значими фактора зад Хамбургер. Нещо повече, публиката на клуба многократно е оценявана като една от най-добрите в Германия, а заслугата затова е изцяло на Poptown Hamburg и Chosen Few.

Всичко това се случва при пълното отсъствие на каквато и да било структура в рамките на групировката. Едва през сезон 2004/2005 се правят първите стъпки към изграждане на йерархия и официално разпределение на отговорностите. През 2007 г. като следствие от реформата фракцията се отваря за широк кръг членове, а пък по-опитните сформират лидерско ядро, което ръководи масата. А тя се увеличава с бързи темпове. Този процес се налага поради нуждата от финансиране за по-мащабни хореографии. Моделът определено проработва и в момента играчите на Хамбургер редовно се радват на цветни изпълнения на северната трибуна.
Вече стана дума за Chosen Few – другата голяма фракция, която дава основен принос за качеството на „синята“ публика. Тя е основана само година след появата на Poptown – през 1999 г., а съдбата й също преминава през трудни моменти, които обаче са останали в историята. За бързо придобития авторитет на групата говори фактът, че в средата на 2006 г., едва 7 години след създаването на Chosen Few, към нея вече се формира второ поколение. Ядрото млади момчета под 18-19 години са толкова активни, че дори си извоюват правото за автономна фракция под крилото на вече утвърдената – наричат се Chosen Few Rookies. Постепенно те започват да реализират собствени идеи за развитие на северната трибуна. Ентусиазмът им очарова по-старото поколение и много скоро Rookies става напълно независима група. Те обаче не забравят откъде са тръгнали и до ден днешен заемат места в Блок 22С, непосредствено до батковците от Chosen Few.

хамбургер3Poptown и Chosen Few стоят в основата на няколко доста популярни в Германия приятелства – с ултрасите от Хановер и Билефелд. Двете водещи фракции от Хамбург са пуснали връзки и зад граница, като често разменят визити и подкрепят феновете на „Глазгоу Рейнджърс“. По-крайните членове на Chosen Few отскоро поддържат добри взаимоотношения и с хулиганите от Urban Crew Copenhagen от датската столица.

Източник: novinar.bg

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.