Червеният скинхед Раул: Барселона е антифашистки град!

раулИнтервюто е взето от Red Dawn Records. Раул е барабанист на Opcio K-95, Pilseners и Suburban Rebels. Той е червен скинхед и наш другар.

– Преди една година организирахме концерт на Opcio K-95 в Москва. Какви са впечатленията ти?

– За групата да свири в Русия беше доста важно. Може би това е един от най-значимите концерти, които сме правили. В Барселона червената скинхед сцена се различава от тази в Москва. Всичко е различно… това не означава, че тя е по-добра или по-лоша. В Москва познаваме много добри хора и подкрепата на концерта беше такава, каквато е и в Барселона.

– На концерта в Москва Карлос каза, че това е последният ви концерт. Защо решихте да направите последния си концерт в Москва?

– Искахме да направим последния си концерт сред наши другари и фенове, които са ни подкрепяли през всичките тези години.

– Защо решихте да спрете с бандата? Повече никога ли няма да видим Opcio K-95?

– Свирихме в течение на 19 години! Достатъчно! Сега е времето младите червени скинхедс да сформират нови банди. Ние сме вече стари за това. Хехехе.

– Какво мислиш, защо Opcio K-95 е много по-популярна банда, отколкото други червени групи? Къде е тайната?

– Може би сме толкова добре известни в множество страни, защото сме смесили в една група много различни тематики – ние сме скинхедс, комунисти, антифашисти, от потисната страна сме (Каталуния), и обичаме нашия футболен клуб Барселона (най-добрият футболен отбор на света). Просто е!

– В какви други групи си свирил?

– Първата група, в която свирих е Pilseners, след това Opcio K-95 и накрая в Suburban Rebels. Започнахме всичко през 1995 г. През всичките тези години съм свирил в тези три групи. Това са най-добрите години от моя живот.

– Opcio K-95 са много по-известни, отколкото Pilseners и Suburban Rebels. Разкажи за тях.

– Pilseners и Opcio K-95 са много сходни групи, имат обща тематика в песните – борба за независимост на нашата страна и социализъм. Pilseners и Opcio K-95 започнаха по едно и също време и заради различни причини се разпаднаха – деца, работа, възраст… С Opcio K-95 записахме два албума, без да броим касетите. Преди две години първият ни албум беше преиздаден на винил, побързайте да си го купите! Другата моя банда Suburban Rebels има песни за скинхедс, футбол, Ой!, и за всичко останало, което харесваме. В нея имаше двама скинхедс, един пънкар и един мод. Тя също има издадени два албума, като вторият е без мое участие.

– Какво мислиш за пролетарския рок? Какви червени банди са активни сега в Каталуния?

– Уважавам хубавата музика, която съдържа политически смисъл. Конкретният стил няма значение, било то пролетарски рок, червен скинхед Ой!, пънк или Ой!. Важно е посланието, което носи, и разбира се, трябва да бъде хубава музика! Що се отнася до пролетарския рок, то това е средство за борба чрез музиката. Този вид борба е доста важен, защото разпространява политическо послание по целия свят. У нас има много нови млади червени банди, като например: Cor Fort, Conflicte, Donec Perficiam, Odi Proletari, Quimera, Atak 47…

– Как се отнасяш към аполитичната сцена и аполитичните банди?

– Аполитични хора няма! Никой не може да бъде аполитичен. Всеки има някаква позиция: антифа или фашист, расист или антирасист, капиталист или антикапиталист… По отношение на музиката, слушам всякаква (освен RAC разбира се), защото обичам хубавата музика и харесвам да откривам за себе си нови банди. Но най-добрите банди са тези, които съчетават качествена музика с политическо послание.

– Има ли много нацисти в Барселона? На 11 септември събраха около 20 човека на митинг.

– Барселона е антифашистки град! Разбира се, че има и нацисти, но обикновено никога не показват фашистките си лица по улиците и не могат да съберат много хора. Въпреки това има няколко града в Каталуния, в които има проблеми с нацистите, но те са малко… На нас не ни пука повече за тях!

– А на футбол? Говори се, че червените са малко по трибуните в Барселона.

– Футболът е основно с аполитично движение. Малко групи по трибуните имат в състава си червени.

– Какви са отношенията ви с анархистите?

– Имам много добри приятели сред анархистите. Има много различни анархистки групи с различни възгледи, но уважавам настоящите анархисти. По принцип имаме добри отношения.

– Каква е ситуацията с политическите затворници?

– У нас има много политически затворници сега: анархисти, комунисти, борци за независимост, антифашисти… Тази скапана „демократична“ държава вкарва зад решетките всеки, който не мисли като тях.

– Нашата антифашистка сцена е разделена заради гражданската война в Украйна. Знам, че вие поддържате населението на Донбас в този конфликт, но много казват, че това е империалистическа война на Русия срещу Украйна. Какво можеш да кажеш по този въпрос, като комунист и привърженик на независимостта на Каталуния?

– Вижте, империалистическите агресори в този конфликт са Европейският съюз, САЩ и фашисткото правителство на Украйна. Виждаме, че в Донбас хората защитават своя град от нашествието на украинската армия, поддържана от ЕС и САЩ. Тези, които се борят срещу Донбас, се сражават на една страна с фашистите. Напълно подкрепяме хората от цял свят, които идват като доброволци, за да защитават Донбас!

– Видяхме видео, в което барселонски червени скинхедс влизат в сблъсък с украински нацисти. Какво се случи?

– Мога да говоря като приключат съдебните действия.

Donec Perficiam

Donec Perficiam

– Разкажи за своята нова банда Donec Perficiam.

– Преди няколко месеца започнахме да свирим с новата група Donec Perficiam, която разбира се е лява и сепаратистка. Направихме няколко концерта и имаме големи планове. За два месеца записахме няколко песни. Ще ти ги изпратя!

– И сега малко реклама за Mai Morirem Crew. Може ли да се купят ваши неща в Русия?

– Имам магазин в Барселона – Mai Morirem Crew. Имаме тениски, музика, политически, музикални, футболни и скинхед артикули, а също и салон за татуировки. Мисля, че би било твърде скъпо да пращам неща до Русия. Когато имате свободно време, наминете при мен! Хехе.

– Кога Каталунската Съветска Социалистическа Република най-накрая ще победи? 🙂

– Борим се за това всеки ден, където и да сме. Ние ще победим!

– Традиционно няколко думи за руските червени скинхедс и антифашисти.

– Бях много щастлив да се запозная с нови хора и сцената в Москва! Надявам се, че никога няма да отстъпите пред фашистите и ще останете верни на своето важно дело!
За Москва, както за Сталинград! No Pasaran!

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s