Подробна история на Navajo (Панахайки Патра), последните десет години

панахайкиПрез сезон 2003/04 Панахайки изпадна заради финансови дългове. Една година след неучастие в шампионата, отборът се върна във втора дивизия.

През същата година (2005 г.) членове на бившия клуб “Santa Sofia”, редом с други независими фенове, създадоха нов клуб, който кръстиха “Navajo”.

Името на този фен клуб идва от названието на едноименното индианско племе, което е известно със своята самостоятелност, независимост и самосъхранение… Основните цели на клуба са да подкрепя Панахайки, да бъде независим и да бъде антифашистки.

Членовете на клуба са фенове на отбора от Патра. Те имат политически характер. Те са антифашисти и са срещу модерния футбол. Борят се за по-добър живот в и извън спортните терени.

По време на мачове на нашия отбор знамена с антифашистки символи, червено-черни знамена, антинацистки символи и социални послания показват различната гледна точка по трибуните на Патра.

Сезон 2005/06 е страхотен за “Navajo”, защото участват винаги по домакинските мачове, като ходят и по много гостувания. По средата на сезона Панахайки промени своя домакински стадион и се премести на стадион Пампелопонисиако – много голям и „негостоприемен“ стадион. Първоначално “Navajo” изразиха своето неудовлетворение и след това обявиха оттеглянето си, докато тимът не се върне на стария стадион.

Най-лошото време за тима дойде през май 2006 г., когато отборът изпадна в трета дивизия за първи път в своята 115-годишна история (!!!), но “Navajo” продължи да подкрепя силно отбора, водейки силна борба срещу ръководството на клуба, с възражения срещу стадион Пампелопонисиако, докато отборът потъваше финансово.

На следващата година с идването на Гиоргиос Георгатос (известен бивши футболист, който е роден в Патра) отборът се върна на стадион Агия и клубната сила в и извън терена се възроди отново. В първите мачове транспарантите съдържаха политически послания като: „Тези, които изгарят хора и планини, изграждат казина и ски курорти“ по повод на пожарите, които изпепелиха половината Пелопонес. Политическият характер на клуба нарасна, но за съжаление някъде в средата на месец ноември Панахайки трябваше да изживее отново „черни административни“ моменти. Георгатос напусна и нестабилността се завърна в клуба. “Navajo” продължи дейността си със силно присъствие на баскетболния и волейболния отбор на клуба. Двата отбора никога не са имали силни фенове.

През 2008 г. фен клубът влиза в историята след конфликт с ръководството на клуба, на който президент тогава е Костас Макрис. След това последва реакция под формата на „революция“ на стадиона, която се засилва след убийството на Алексис Григоропулос и заради това, че ръководителят на клуба Алексис Кугас защитава в съда полицейският убиец Корконеас. През 2009 г. Патра и стадион Пампелопонисиако се превръщат в бойни полета. Няма да забравим съдебните искове от президента на клуба.

„Navajo“ беше в качеството си на мишена, но ние не се отказахме. Събитията по улиците и стадионите станаха мащабни и реакцията на феновете от различни гръцки клубове беше невероятна.

Тенденцията към ръст на фенското движение доведе 13 000 фенове на мач с Родос, но след този мач стана ясно, че отборът върви към дъното. Кугас получи своето парче от баницата като президент на клуба и нещата започнаха. Друг момент от историята на нашата група е участието ни на първия фестивал на Radical Fans United. В бъдеще ще продължим да изграждаме силни връзки с колектива на тази общност.

Началото на сезон 2009/10 беше великолепно, силен отбор, който наподобяваше отбора ни от мача с Родос, но това се оказа просто една илюзия. Уговорените мачове разкриха истинските намерения на Кугас като чашата преля на мача в Закинтос. Епизодите от мача в Закинтос, постоянните и продължаващи заплахи от страна на ръководството ще дразнят много хора. За разлика от това на стадиона на Панахайки направихме уникална хореография, която рядко се вижда по гръцките стадиони. През лятото на 2010 г. значителна част от фен клуба напусна и създаде новия фен клуб “Nortenos Patras”.

Обединението на феновете отслабна значително. Ние направихме усилия да направим нещо ново и по-адекватно. В същото време терорът беше навсякъде из Патра. Присъствието на наемниците на Кугас на стадиона означаваше само, че ситуацията се приближава все повече и повече към война.

В началото на 2011 г. започна кампания, чиято цел беше Кугас да напусне клуба. За първи път в историята се проведе огромно шествие от 3500 фенове по улиците на града и до административната сграда на клуба. Необезсърчените „индианци“ щурмуваха с коктейли Молотов. Пред нас се отриха нови хоризонти, а „Антифа“ официално беше добавено към името на фен клуба. След това фен клубът стана място за събиране на антифашисти от Патра и други градове, за събиране на хора с политическа дейност. Подобни неща се случиха и в Атина, където в шествия и различни демонстрации участваха със свои лозунги Fentagin (Атромитос).

Бойкотът на футболния клуб, разбира се, повлия на фен клуба, но не го отслаби, както и войната между „приятели“ и „врагове“. Подкрепата към другите отбори на Панахайки (баскетболният и волейболният), особено волейболният, помогна на фен клуба да запази репутацията си. Присъствието и „неформалното“ сътрудничество с феновете на Омония от Gate 9 се превърна в реалност, както и участието в антифашистки маршове в други градове в Западна Гърция.

2012 г. ни донесе нещо ново. Дойде ни идеята да създаден футболен отбор. След дълга работа, след много неприятности и проблеми „Navajo“ създаде „Независим футболен отбор“ (също се нарича и „Автономен футболен отбор“), който започна в местните лиги на Футболния съюз на Ахаия. Клубът включва хора от Панахайки, деца от Патра и близките селища. Отличителните черти на клуба са борба с расизма, антифашизъм, а също и обща идеология и мислене. След решение от страна на държавата клубът трябваше да напусне мястото, където играе.

През сезон 2013/14 волейболният отбор постигна големи успехи. Спечелихме шампионата във втора дивизия и влязохме във висшата лига. Това постижение показа възможностите на клуба не само на местно ниво, но и на национално. Беше отбелязано, дори и по телевизията. Що се отнася до футболния отбор, позицията на фен клуба е за смяна на ръководството. Отборът се намира във втора дивизия и се бойкотира от феновете от три години (!!!).

Фен клубът предприема нови усилия, за да има свое помещение и сега всичко се основава на сътрудничеството с „Автономен футболен отбор“.

Отношението към политиката също има различен характер. Появиха се нови хора, които да подкрепят клуба. „Navajo Antifa“ продължават да се борят срещу прогнилата система. Полицейската държава се опитва да влезе във футболните организации в Ахаия. Доколко това ще бъде успешно? Само времето ще покаже…

панахайки4панахайкипанахайки3Rebel Ultras

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.