Интервю с представител на фенското обединение 3-Side Ultras (Орша, Беларус)

оршаКакто е известно в постсъветското пространство фенската общност е крайно политизирана и споделя крайнодесни възгледи, но можем да срещнем и някои изключения с възникване на антирасистки настроени фен групи. В тази връзка специално внимание трябва да се обърне на Беларус, където в по-долните дивизии редица отбори имат антифа фенове. Един от тези клубове е ФК Орша и представител на местната ултрас сцена любезно се съгласи да ни даде интервю.

– Разкажи за град Орша. Какви футболни традиции има във вашия град? Има ли някакви забележителности?

– Орша е един от най-старите градове в Беларус. Започва историята си от 1067 г. Сега в него живеят 120 хил. души. Забележителностите са много: старата мелница, Йезуитският колеж, старите сгради на пазара и много, много други. Плюс това има и уникална природа. Имаме и футболни традиции, съвсем скоро ще отпразнуваме 100 години оршенски футбол – за първи път на територията на Орша се играе любимата ни игра през лятото на 1918 г., когато сборен отбор на града играе срещу сборен отбор на Витебск. Нашият клуб е създаден през 1951 г.

– Разкажи повече за фенското движение на ФК Орша. Как се сформира вашата фен група? Има ли други групи освен вашата?

– За първи път феновете на ФК Орша се организират в края на сезон 2009 г., макар че е имало опити и преди да се организира нещо. Имало е вълнуващи гостувания, отлични домакински мачове. Към този момент всички фенове са обединени под името „3-Side“, което се появява заради сектора на стадиона, на който сме разположени. Но като цяло това е общо име. Не разполагаме с ясно разделение на ултраси и хулигани, защото не можем да си позволим подобно нещо, тъй като числеността ни не надхвърля 150 човека. Сега по мачове в нашия сектор присъстват средно по 50 човека. Фен групите са няколко, например, „Аршыца ультрас“ – в нея влизат момчета, които се занимават с визуалното оформление на сектора и гласовата подкрепа към клуба. Друга група е „Union band“ – млади момчета, които в бъдеще могат да станат основа на движението. Във „Вкус любви crew“ влизат фенове от старото поколение, които повече или по-малко посещават гостуванията. Съществуват още няколко групи. Много хора на нашата трибуна не са част от групи, а просто подкрепят общата кауза.

орша1– Какви са политическите възгледи на феновете на ФК Орша?

– Всички нас ни обединява местният ФК Орша, любовта към футбола и неприемането на расизма и всички други форми на дискриминация. Политическите възгледи на феновете на клуба са различни: има беларуски патриоти, анархисти, анархокомунисти, аполитични. Политическите въпроси понякога може да предизвикат някои противоречия между нас, но може би това е целта на цялата политика. В сектора също така има хора, които обичат да пият бира с приятели, има и такива, които въобще не употребяват алкохол. Има вегетарианци, а има и такива, които не се придържат към подобни ограничения в храненето. Всички сме различни. Но в нашия сектор няма расисти, такива възгледи сред нас не са добре дошли, напротив, те трябва да бъдат изкоренени.

– Кои клубове мразите? С кои поддържате дружески отношения?

– Основният враг на феновете на ФК Орша е Витебск. Наричаме този клуб и привържениците му с думата „витьки“, а това е най-цензурната дума! Той се подкрепя от нацисти и доста тесногръди хора, а всичките им „победи“ над нас са, когато атакуват с голям брой по 2-3 от нашите малки момчета, които поради различното телесно тегло не могат да дадат отпор. Когато сме в равен брой, нещата са други. Веднъж например направихме акция и не допуснахме “витьков” в нашия град. Те бързо отстъпиха назад към гарата, като при този случай бяхме с равна бройка. Също така не харесваме Молодечно, Спартак (Шклов), минският и бресткият Динамо, БАТЕ Борисов, Жлобин, Осиповичи, Барановичи. Имаме и противопоставяне с Днепър (Могилев). Официален съюз нямаме с никого, но имаме отлични отношения с феновете на Ивацевичи, МТЗ-Рипо (Мниск), а отскоро и с Горки. С феновете на тези клубове многократно сме подкрепяли клубовете си заедно. Добри отношения имаме и с Городея и Бяроза, като е възможно в бъдеще да се развият. Понякога по гостувания на нашия клуб идват да ни подкрепят момчета с антирасистки възгледи от различни градове, които не са фенове на конкретен клуб.

орша2– Какви постижения има вашият клуб? Разкажи накратко неговата история.

– Нашият клуб е създаден през 1951 г. под името Труд, но през по-голямата част от историята си носи името Старт, а в момента се нарича просто Орша. По времето на СССР играе в беларуския републикански шампионат (шампионата на БССР), където веднъж достига четвърто място. Най-голямото постижение на „синьо-белите“, освен четирите победи в шампионата на Витебска област и спечелването на четирите купи на областта, е участието на финала на Купата на БССР през 1971 г. В независим Беларус отборът ни играе само в Д2 и Д3 и никога не е влизал във Висшата лига. Но да се надяваме, че някой ден това ще се случи.

– Какви хореографии подготвяте за мачове? Използвате ли пиротехника?

– Не правим големи хореографии толкова често, колкото би ни се искало. Причините за това са много. И полицията, която изисква десетки разрешителни за малка хореография и сто и десет за по-мащабна, както и липсата на отговорност на някои хора. Именно това ни пречи да създадем нещо грандиозно, но с по-малки акции по трибуните успяваме да се справим. Пиротехника по мачове използваме доста рядко, най-вече защото е трудно да я внесем по трибуните, за факла могат да те заключат за месец или да платиш голяма глоба, ако се опиташ да направиш пожар на стадиона. Пиротехниката се използва основно на шествия из града, а не на футбол.

орша3– Колко строги са законите в Беларус по отношение на ултрасите? Имате ли проблеми с полицията?

– В нашата страна много от законите не се спазват, и не само във футбола. На първо място те се нарушават именно от така наречените „правоохранителни“ органи. Закони за ултрасите в Беларус няма. Всяко знаме, което се внася от феновете, трябва да бъде внесено в списък. Често се забранява внасянето на транспаранти с обиди, виждайки в тях някакъв вид екстремизъм, което не е така. Полицията не се ръководи по официални правила за провеждането на футболен мач, а по думите на най-старшия по звание. Съвсем спокойно по беларуските стадиони полицията може да ти вземе тениската, мобилния телефон, слънчевите очила, раницата, всъщност каквото си поиска. Може да забрани да се скача на трибуната, което не представлява заплаха за разрушаването й. По време на мач полицаите могат да те изкарат от трибуната заради „неправилен“, според тяхно мнение, заряд, или заради това, че си се съблякъл гол до кръста, което често се случва при изразяване на емоция. Така че проблемите с полицията са много. Хубаво е, когато се срещнат нормални охранители, които не ти пречат да подкрепяш отбора си и не се мешат във всяко твое действие, но не всички са такива.

орша4– Как можеш да характеризираш беларуската сцена като цяло? С какво беларуските ултраси се отличават от феновете от другите бивши съветски републики?

– Беларуската ултрас сцена може да се развива много, но постоянните забрани пречат на развитието й. Независимо от това има много добри ултрас акции. В момента мога да кажа, че най-добрите в страната във визуалната подкрепа са феновете на Гомел, а също и Динамо Брест са на високо ниво. Добри хореографии правят и ФК Неман (Гродно). Разликата между беларуските фенове и тези от другите страни от бившия СССР е количеството. Тук феновете са повече, отколкото в Молдова, Грузия, Естония, Латвия и Литва, но значително по-малко, отколкото в Украйна и Русия. Тази численост на феновете в Беларус не им позволява да защитят пиротехниката и знамената по секторите, както правят украинците и руснаците. Плюс това беларусите не са най-темпераментният народ, така че в сектора постоянно трябва да се притесняваме да не „замре“ звукът заради това, че хората искат да си починат.

орша5– Какво е съотношението между левите и десните фенове в Беларус? Имате ли проблеми с крайнодесни фен групи на други клубове?

– Десните фенове в Беларус са повече, но през последните години се наблюдава постоянен ръст в антифашисткото движение. Повечето крайнодесни се увличат от модата, от това, което прави болшинството, но болшинството не винаги е в правилният път. За да бъда честен и сред левите има много модерни, и с това трябва да се борим. Човек трябва да знае какви идеи защитава и какво иска да покаже. И хората, които купуват модерни маратонки и други вещи, и стоят в сектор, гледайки лошо, са просто пътници, а не фенове. Това е позор за всеки сектор.
Проблеми с крайнодесните, разбира се, има. Имали сме различни конфликти с феновете на Динамо (Минск), Витебск, Осиповичи, Днепър (Могилев), Спартак (Шклов). В това интервю може да ги наричаме с имената на клубовете, но в действителност Спартак не бихме ги нарекли „свине“. Възможно е след няколко години противопоставянето в Беларус между феновете да не бъде толкова силно, зависи от това колко левите и десните идеи разделят феновете. Например в Германия, Франция, Италия, както и навсякъде другаде, има историческа конфронтация, в която десните нападат десни, а левите нападат леви. Мисля, че през последните години имаме опит от своите дербита, и ако изведнъж Витебск станат антирасисти, ние няма да станем приятели на стадиона. Разбира се, политическия контекст ще бъде изтрит от дербито, тъй като ние ще бъдем в съгласие с техните виждания, но традицията няма да изчезне, съперничеството и неприязънта ще останат. Все още ще искаме да се разбере кой е по-добрият град и къде се играе по-добре футбол. Едно е да имате еднакви убеждения, друго е да подкрепяте своя клуб. Лично познавам двама фена от Италия: и двамата са антирасисти и приятели, единият подкрепя Сампдория, а другият – Дженоа, но в дните на генуезкото дерби понякога са засичат в сблъсъци между двете бригади. Тук не се защитават възгледи, а цветове.

– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба и играчите?

– С ръководството на клуба отношенията ни са добри, не ни възпрепятстват, уважаваме ги. Отлични са отношенията ни и с играчите. Харесваме тяхното старание и борба на терена. Те харесват нашата подкрепа, а ние правим всичко възможно, за да я засилим.

орша6– Разкажи за вашия стадион. Колко струват билетите и може ли да се влезе безплатно?

– Стадионът ни е построен в средата на ХХ век, а през 2008 г. е мащабно реконструиран. В момента на него има две трибуни, а преди това е имало само една. Стадионът е с добра атмосфера, модерен е, и е по-добър от тези на половината отбори във Висшата лига. Възможно е да се играят мачове и на изкуствено осветление, но това се е случило само веднъж – на мач с нашия вечен враг Барановичи. Ръководството на стадиона не иска да използва тази възможност и не включва прожекторите. Билетът за сезон 2014 струва 8 хил. беларуски рубли, което прави малко по-малко от 0,5 евро. Дали е възможно да се влезе безплатно? Може би да. Възможно е без билет да влизат малки деца и хора с увреждания. Като казах хора с увреждания, в Беларус по мачове почти никога не се срещат такива хора. Докато в много други страни се продават билети с отстъпка на хора с увреждания, то в Беларус и за най-комфортния сектор не е предвидено такова нещо. С изненада съм видял как в Германия инвалиди ходят по мачове, а у нас дори и по улиците не се срещат хора в колички, а да не говорим за футбола.

орша7– Във вашия град провеждат ли се някакви мероприятия като концерти, митинги? Има ли в Орша дясно движение, което възпрепятства тяхното провеждане?

– Митинги практически не се провеждат, а концертите са редки. Преди се случваха конфликти след концерти, отделни групи са нападали младежи, но сега нещата са спокойни, а и концерти не се правят вече. В последно време нацистите в Орша не се проявяват много.

– Ходите ли на други видове спорт?

– Разбира се! Обичаме волейбола и активно подкрепяме оршенския клуб Взлёт! Той играе в Д2 на беларуския шампионат. Понякога ходим да го гледаме по гостувания, великолепно комуникираме с волейболистите на клуба. Подкрепяме колкото е възможно и отборът по минифутбол Екомол. Преди в града имаше женски отбор по хандбал, но от 2008 г. вече няма, което е жалко, защото много обичам хандбала. В Орша играе и отборът по хокей на трева Текстилщик, който през 1990 става шампион на страната, но този спорт не е много популярен. В Русия съм виждал фенска подкрепа в този спорт.

– Занимавате ли се с графити? Имате ли свое фенско списание или интернет страница?

– Да, занимаваме се. Можете да видите наши графити в Орша и в някои други градове в Беларус. Но за сега, качеството на работа не е високо. В продължение на няколко години сме обсъждали възможността да пуснем фенско списание, но някои казват, че тази култура е остаряла, въпреки че аз не мисля така. Въпреки че не сме издавали нито едно фенско списание и не сме замислили концепцията му, се надяваме в близко бъдеще да го реализираме. Информация за нашата дейност може да се намери в интернет, например в сайта orshafans.livejournal.com. Авторите на сайта са събрали сведения и снимки от историята на клуба, а периодично съобщават и новини от сектора.

орша8– Често ли ходите по гостувания? Кое гостуване е било най-далечното ви и кое най-масовото?

– По гостувания ходим всички, но има и мачове, на които не сме ходили. Рядко пътуват повече от 7-8 човека. Най-далечните ни гостувания са в Гродно, Мости, Кобрин, Бяроза и Верхнедвинск, както и волейболното гостуване в Постави. Градовете са на разстояние от 380 до 520 км. от Орша. Едно от най-масовите гостувания е пътуването с 10 човека в Барановичи, който е на 354 км. от Орша. Тогава местната полиция ни прибра и не отидохме на мача. Въобще най-масовото гостуване е в Горки на мач за Купата на Беларус – 35 човека. Друго гостуване щеше да бъде най-масовото: 50 човека се отправиха за дербито с Витебск, но почти всички бяха задържани без причина още на жп гарата в Орша.

орша9– Ултрас сцената на кои страни или клубове ти допада най-много?

– Много уважавам ултрасите от Италия и Гърция. Правят страхотна звукова подкрепа! Отлично се проявяват и феновете от Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия. Разбира се и Германия. Заслужава да се отбележи и Швеция. Не мога да не кажа, че изпитвам удоволствие, когато гледам стари видеа от Шотландия и Англия. Дори сега, по време на жестоките репресии от страна на полицията, те успяват да напомнят за себе си. Не мога да кажа, че копираме техният стил, трябва да имаме идентичност.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Искаме да ходим повече хора по гостувания, най-малко 20-25 човека, да подобрим качеството на подкрепата във всички мачове. Най-накрая да издадем фенско списание. Може да не бъде еднократно, а да се издава периодично. И разбира се феновете от всички възрасти да останат верни на синьо-белите цветове, своя град и своите принципи.

– Пожеланията ти към нашите читатели.

– Понеже се чете основно от фенове, пожелавам на тези, които искат да се присъединят към своите редици, много успех. Борете се срещу полицейския произвол, борете се срещу модерния футбол и ужасната комерсиализация на всички спортове, отстоявайте правата си, презирайте расизма и всякаква друга дискриминация! Нека във вашите умове и действия има ultras mentalita`!

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.