Интервю с Enraged Minority (стрийтпънк банда от Фрайбург, Германия)

enraged minorityНа въпросите отговаря китаристът Адриан.

– Вие сте от Фрайбург. Разкажи ни за вашия град, защото не е много известен в нашата страна. Заслужава ли си човек да отиде там на туризъм? Как стоят нещата с пънк рок сцената в града?

– Фрайбург е малък град, но е удоволствие да се живее в него! В сравнение с други региони в Германия, тук климатът е отличен, в непосредствена близост се намира известният Шварцвалд (Шварцвалд е горист планински масив с приказни села, има добре оборудвани курорти с минерална вода и модерни ски бази за отдих, бел. авт.). Нашият регион е богат на езера и реки, така че през лятото няма никакво съмнение къде ще се плува. А на шест часа път от тук с автомобил се намира Средиземно море! Чест ходим там през уикендите. Жителите на други региони в Германия ни посещават, така че си струва да дойдете, ако сте наблизо.
Да поговорим за сцената… Фрайбург разбира се не може да се конкурира с Берлин в това отношение. Ние не разполагаме с много клубове, където могат да се организират концерти. В баровете също можете да си прекарате много добре времето. Тук в уютен клуб отпразнувахме петата си годишнина заедно с The Oppressed и 300 наши приятели.

– Фрайбург се намира в южната част на Германия, на границата с Франция и Швейцария. Нямате ли проблеми да пътувате на север или на изток из страната? Или известните немски магистрали ви позволяват лесно да преодолеете такова голямо разстояние?

– Да, прав си. Магистралите ни са в помощ. Но дори и с тяхна помощ, нямаме възможност да свирим в Берлин в петък вечер. Повече от 800 км. са от тук до Берлин, а и също така работим в петъците… Това не ни пречи обаче да отидем в съботите в други градове на концерти и край пътя да изнесем още един концерт в петъчната нощ. От друга страна разположението ни си има и предимство: Швейцария, Италия и Франция са много близо и имаме много повече възможности да свирим на интернационални концерти в тези страни.

enraged minority1– Вярно ли е, че сцената в южната част на Германия е по-слаба, отколкото на изток или на север?

– Наистина сцената в градове като Лайпциг, Берлин и Хамбург е добре развита. Но разликата не е толкова голяма, ако трябва да бъдем честни.

– Свирите finest streetpunk с английски текстове. Не Oi!-punk, не pogo-punk и не punkcore. Това не се среща много в немската сцена. Едва ли мога да назова няколко групи, които стилово приличат на вашата. Може би Arrested Denial и Artificial Eyes. Смятате ли, че това е вашето предимство? Или немските ойстъри предпочитат все още Oi! на родния език и по-груб?

– Трудно е да се каже… Предполагам, че предпочитанията на повечето немски пънк рокери са Oi! и pogo-punk на немски език. Много посредствени немски Oi! банди имат повече фенове и са по-популярни от нас. Това е само, защото наричат себе си „истински скинхедс, пънк рокери и тем подобни“, използвайки това клише за своя изгода.

– Почти всичките ви текстове са политически. Всяка песен е като химн, саундтрак за демонстрация. Нямате ли желание да разредите творчеството си с няколко песни за „бира, купон, алкохол, момичета“?

– Да, факт е. Действително имаме много песни с политическо послание. Ние се радваме, че имаме възможност да говорим по различни теми, а не да пеем за ежедневието „бира, напиване, футбол, кръчми, момичета“. И без това за подобни неща пеят много банди. В едно ревю на нашия албум „Antitude“, че приличаме на добрите стари Rancid, но с по-находчиви текстове. Това е комплимент! В последния ни албум присъстват песни за „забавление“, като „On The Road“. Смятаме, че трябва да има някакво разнообразие, за да получим отново сили и енергия за ежедневното оцеляване.

– Миналата година свирихте на феста Rash & Disorderly. Какви политически групи можеш да ни препоръчаш? Е, с изключение на Artificial Eyes, Wasted Youth, Produzenten Der Froide (RIP?), One Step Ahead, Gloomster, Ichsucht и Stage Bottles.

– Към споменатите банди могат да се добавят още няколко. Но, уви, през последните години някои престанаха да съществуват. Между другото, Wasted Youth се разпаднаха миналата година. Но обърнете внимание на Feine Sahne Fischfilet! В момента те са невероятно популярни и свирят пред многохилядна аудитория. Имат ясно и директно послание!

enraged minority2– Изнасяли сте концерти в цяла Европа. Пънк/скинхед движението в различните страни различава ли се или е едно и също навсякъде?

– Разлика действително съществува, но има и много прилики. Навсякъде, където сме били, хората се сблъскват с полицейски репресии и са принудени да се борят срещу нацистите. Те защитават своята възможност да се организират концерти и да се насладят на едно добре прекарано време. У нас в Германия има много такива активисти и затова сцената тук е силна. В Италия има много клубове, но сцената там отстъпва на немската. Във Франция е точно обратното: сцената е изключително активна, но няма инфраструктура.

– За първи път ни посетихте в Русия през лятото на 2013 г. Концертът беше в един малък клуб. Този път ще има голямо помещение и сериозен хедлайнер. Кои концерти са най-добрите ви?

– Различно е. Винаги е много добре, когато в малък клуб тълпата беснее пред теб. На големите фестивали е приятно да се срещнеш с приятели от различни градове и да купонясваш с тях цяла нощ. Като например приятелите ни от What We Feel, Moscow Death Brigade и Los Fastidios. Очакваме концерта в Москва и искаме да излезем пред тълпата фенове, които често виждаме на снимки и видеа от разни минали мероприятия.

– След концерта в Москва ще се устремите към бреговете на Босфора. Това първото ви посещение в Истанбул ли е? Честно казано трудно мога да кажа някоя група, която е била в Турция? Какви са очакванията ви от концерта?

– Ние почти никого не познаваме в Истанбул. Преди няколко години Produzenten Der Froide и Forbidden Kings са били в Турция. За нас това е първо посещение и се надяваме, че ще си прекараме добре. Организаторът на пристигането ни е много приятен човек, а момчетата от The Ayilar (antifascist Oi! от Истанбул), дори ще ни татуират в техния голям салон. След концерта ще останем в Истанбул за няколко дни, устройвайки си малка почивка. Очакваме с нетърпение предстоящите пътувания!

enraged minority3– На страницата ви във Facebook наскоро се появи снимка „Love EM, Hate Stomper 98“. Нещо лично ли е? Или е заради скандалите около Sebi и Phil Templar?

– Снимката, за която говориш е уличен таг на RASH Лайпциг. Публикувахме я преди нашия миналогодишен концерт в Лайпциг, защото ни хареса. Не се познаваме лично с момчетата от Stomper 98 и не съжаляваме, за което. Не ги харесваме заради странната история, за която спомена. В интернет могат да се видят на снимки с някои странни хора. По някаква причина не обясняват ясно своята позиция. Само говорят, че са истински скинхедс. Истинските скинхедс са антирасисти! S98 имат в състава си афроамерикански барабанист, съответно не трябва да бъдат расисти, но снимките говорят друго…

– Вие не свирите с greyzone банди. Кажи за вашата позиция. Сериозен проблем ли е greyzone за немската сцена? Има много ясни банди, които свирят с такива от „сивата зона“. Например, Stage Bottles свириха неотдавна на фестивала Spirit. Така че май не е толкова страшна тази „сива зона“?

– Имахме дискусия по този повод със Stage Bottles, когато свирихме няколко пъти с тях през последния месец. След своето участие написаха голям пост, изказвайки своята ясна позиция. Това не означава, че Stage Bottles са съгласни с всички посетители на феста, както и с позициите на останалите участващи банди. Но като цяло най-добре е вие да ги попитате за това.
Ние смятаме, че не това е методът за защита на своята позиция. Причината е, че организаторите на тези фестивали, поканвайки нормални банди на своите мероприятия, банално ги използват, за да покажат, че това са антифашистки фестивали. „Вижте, позволяваме им да свирят“ – казват те. Друг голям проблем е да се убедят останалите хора, че определени банди и фестивали са доста опасни, защото на тях участват и десните задници редом с антифашистки банди (пример за това са Evil Conduct и други банди от фестивала).
Нашата позиция е ясна. В първия си албум написахме песен по този въпрос (очевидно се има предвид песента Fence Sitter Сunts, бел. авт.). Бъди антифашист! Съществува и определена закономерност: ако движиш с десни, то и свириш с тях на една сцена. Това е твой избор, но не и наш. Стой далеч от нашата територия, защото не си добре дошъл тук.
Ако се опиташ да се отдалечиш от политиката, както тези от „сивата зона“, то рано или късно ще се събереш с десните. Смятаме, че ако си толерантен към възгледите им, то самият ти ги подкрепяш. Няколко пъти сме били атакувани от неонацисти и никога няма да бъдем толерантни към тях.

– Бях очарован от вашето участие на Resist To Exist 2014. На мен ми хареса, въпреки че беше доста горещо и публиката беше мудна. Но вие бяхте страхотни! Кои опънеъри и фестивали можеш да ни посъветваш да посетим?

– Благодаря! Resist To Exist е един от любимите ни, на които сме били. Това е доста голям фест и участниците там винаги са страхотни. Там няма да се притесняваш, че на една сцена с теб може да излезе greyzone банда. За съжаление на другите фестивали не гледат много участниците и обикновено участва някоя-друга „сива“ банда. Ето защо предпочитаме по-малките фестивали. Такива като Ultrash Festival в Потсдам, Fight Back Festival в Нюрнберг, Siempre Antifascists Festival в Берлин или Riot in My Heart Festival в Рощок. Организаторите на тези мероприятия са местни антифа бригади и никога не са имали намерение да печелят пари с помощта на привличане на известни „сиви“ банди. Ако на сцената няма greyzone банди, то и сред публиката няма да има странни хора. Това е истинската печалба!

enraged minority4– Какъв е животът в Германия сега? Какви проблеми се случват с чиновниците, полицаите и нацистите?

– В нашия регион огромно влияние имат „зелените“. Въпреки че заявяват своите неолиберални принципи на управление, акцентът определено не е поставен върху хората. Кметът на Фрайбург е от партията на зелените и благодарение на него се строят грозни стъклени сгради и офиси. Така животът в нашия град поскъпна. Песента ни „I Won’t Shed A Tear“ е именно по този въпрос.
С полицията имаме проблеми, както е навсякъде другаде. Те служат на управляващия елит. След като хората с прогресивни идеи станат по-активни, веднага се сблъскват с репресиите.
През последните години в Германия нарасна активността на крайнодесните. Техният популизъм е голям проблем за нашата страна, както и за цяла Европа, особено Франция. Следователно антифашисткото движение върши наистина огромна работа и ние сме солидарни.

– Топ 5 албумите за 2014 г.

– Много е просто. Най-откровеният топ за миналата година.
1 място. Enraged Minority – Antitude
2 място. Enraged Minority – Antitude
3 място. Enraged Minority – Antitude
4 място. Enraged Minority – Antitude
5 място. Enraged Minority – Antitude

Източник: DEUTSCHE OI!-BANDS

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s