Агротикос Астерас – Закинтос (04.01.15)

агротикос астерас закинтосС момчетата от Агротикос Астерас се познавам от много време, но поради различни причини не съм могъл да отида на техен мач. През зимните празници успях да отида в техния фен клуб за няколко дни и посетих мача от втората гръцка дивизия срещу Закинтос.

Фен клубът Green Ghetto се намира в близост до стадиона. Той е разположен в покрайнините на Солун в квартал Евосмос. Независимо от това улиците бяха украсени и навсякъде имаше елхи. Доколкото знам, това е спалният район на града, където живеят не най-богатите. Тук дори има и активни боунхед групи. Въпреки това за момчетата от Green Ghetto не е проблем да развиват активна антифашистка дейност. Феновете на Агротикос Астерас имат силна дружба с Che Guevara Сlub (Пансерайкос). Също поддържат контакти с Fentagin (Атромитос), Rude Boyz (Илисиакос), Gate 9 (Омония Никозия), Street Boys (Калифея), Бохемианс Прага. Green Ghetto редовно участват в различни антифашистки турнири и си сътрудничат с фен клуба на Санкт Паули в Солун, Продефтики Тумба, либертарната инициатива Открита Асамблея на Западния Район, местния баскетболен отбор Астерас Куклудзас.

агротикос астерас1Зимата в Гърция е доста нетипична: през деня в Солун беше доста топло и грееше слънце, а през нощта беше много студено. Във фен клуба в такива условия не е от най-хубавите преживявания, защото в него няма отопление, но трябваше да направя тази стъпка, за да спестя пари. За щастие феновете ми дадоха одеяло и преносим нагревател. С яке под одеялото и нагревател под ръка по принцип може да се живее, но как гърците оцеляват през зимата в тези условия, е загадка за мен. Заради кризата много не могат да отопляват, дори една стая в жилището си.

Самото помещение не е в най-добро състояние. Ясно е, че феновете не обичат да почистват разлятата навсякъде бира. Тоалетната е абсолютно западнала и постоянно протича. Да се живее тук не е много забавно, но за пиене след мач става. Опитали са се да го украсят с рисунки по стените. Има и една стая със закрити прозорци, в която феновете употребяват някои растения, за които е пеел Боб Марли. Освен мен имаше и още едно местно момче, което не си отиваше у дома поради незнайни причини. С него играехме на PS2. През деня обикалях из Солун, а фен клубът се заключваше. Всяка вечер феновете се събираха в клуба, за да пият бира и да разговарят.

агротикос астерас2 агротикос астерас3В деня на мача феновете отрано започнаха да идват в клуба, да пеят песни и да пият твърд алкохол. Интересното е, че обикновените хора не се възмущаваха, а точно обратното, питаха с кого ще бъде мача. Броят на феновете беше доста малък, в най-добрия случай около 50 души. За град като Солун е типично всеки да подкрепя по-голям отбор. Недалеч от фен клуба Green Ghetto се намира доста големият фен клуба на ПАОК „Lemmy“. Феновете на Агротикос Астерас имат позиция да не се свързват с другите клубове от града.

агротикос астерас4 агротикос астерас5Със знамена и транспаранти тръгнахме към стадиона. Стадионът на Агротикос Астерас е много малък и събира до 5000 човека. Има една стая, която е за съвещания, и в нея са събрани купите и наградите. Инфраструктурата също е слаба, но ръководството на клуба се старае да направи нещо при тези ограничени условия. За разлика от повечето гръцки клубове, тук ръководството и феновете контактуват съвсем нормално. Ясно е, че заради спецификата на клуба, сериозни пари в него няма. Поговорих с имигрант от Албания, който работи в клуба. Той симпатизира на идеите на антифашизма, но в своята родина има проблеми заради това.

На стадиона присъстваха малко зрители, най-вероятно 500 човека, които са основно местни жители. Пари за сериозна реклама няма. За мачовете хората се информират чрез листовки. Полицията не е много, но все пак прави проблеми. Те познават много добре хулиганите и членовете на Green Ghetto. Що се отнася до гостите, то техни фенове нямаше. Малкият остров Закинтос се намира в района Пелопонес, в южната част на Гърция. Тяхното фенско движение е малко и да дойдат толкова далеч за тях е проблем. По някакво недоразумение отборът им се намира в групата на отборите от севера, което е странно и нелогично.

Фенският сектор подобрява атмосферата на стадиона. Без него би било много скучно. На трибуната имаше основно деца и възрастни хора, а тези, които искат да оказват подкрепа 90 минути, се присъединяват към Green Ghetto. На феновете тук, за разлика от големите клубове, са им позволени някои волности. Например, по време на мача ходиха до страничния съдия и му казваха какво мислят за него. На стадиона акустиката е добра и не е много шумно, така че можете да крещите и по главния съдия. Пееха се много традиционни гръцки песни, като някои скандирания бяха посветени на вечния враг Аполон Каламария. Сред знамената на Агротикос може да се отбележи това, което е в памет на фена Ставрос, който е загинал в автомобилна катастрофа.

агротикос астерас6 агротикос астерас7Времето започна да се влошава, градусите бяха около нулата. Независимо от това феновете се съблякоха голи до кръста. На почивката ядохме на стадиона сувлаки, чрез които местен жител изкарва прехраната си, продавайки ги в дните, когато има мачове. През второто полувреме търпението на феновете не издържа и един от членовете на Green Ghetto по прякор Мексиканос нахлу на терена, но неговите другари го върнаха обратно. Може би ченгетата щяха да го арестуват и да го заведат в полицейското управление след края на мача, но Мексиканос беше със скрито лице и успя да излезе заедно с тълпата. Мачът завърши при резултат 1-1. Закинтос вкараха гол в третата минута и се защитаваха цял мач, а Агротикос Астерас успяха да изравнят в 90-тата минута.

агротикос астерас8 агротикос астерас9Като цяло Агротикос Астерас е слаб клуб и няма много фенове. Въпреки ситуацията Green Ghetto развива своята локална сцена и провежда множество различни мероприятия за жителите на квартала. Имайки предвид, че в Евосмос живеят предимно бедни хора, които се доверяват на Златна зора, то е жизнено важно да се създаде някаква алтернатива на крайнодесните. Втора дивизия на Гърция не е лошо постижение за клуб с такъв бюджет. Въпреки че Агротикос Астерас се бори за оцеляването си, то по всичко личи, че няма да изпадне.

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.