Интервю с член на фенската група Brigade Malcha (Апоел Йерусалим)

апоел йерусалимСега ще поговорим за един от най-проблемните и исторически напрегнати региони в света. Дори и да говорите за футбол, неизбежно ще попаднете във водовъртежа на фенски, политически и обществени събития.

Така може да се характеризира обстановката в Израел (не само футболната) и разбира се най-изострената ситуация и противоречиви тенденции могат да се наблюдават в столицата Йерусалим. Град, в който религиозната и идеологическата/социалната стратификация са неразделна част от ежедневието, футболът не е изключение също. Фенската култура тук се заражда през 70-те години и се изразява в различни форми, подкрепата на отборите се разглежда през призмата на политиката.

Такава е една от причините на организираната група фенове на Апоел Йерусалим “Brigade Malcha”. Феновете, разочаровани от действията на ръководството на отбора, са влезли в конфликт с него не само заради липсата на баланс в клуба и изпадането му в по-долна дивизия, но и защото се опитва да подмени цялата фенска култура. През 2007 г. решават да се отделят и да създадат свой собствен футболен отбор, който се казва Апоел Катамон. Главната задача на феновете е била да създадат хоризонтална структура, която да може да поеме водеща роля в Апоел Йерусалим. В модерния футбол такива инициативи са обречени на провал заради толкова печелившия „бизнес“. В резултат на това феновете са създали свой собствен независим отбор, който е получил името си в чест на квартал Катамон в Йерусалим, където се намира стадионът на Апоел до 1970 г.

– Да започваме. Коя група представлявате?

– Ние сме Brigade Malcha – организирана група фенове на Апоел Йерусалим. Групата е създадена през 2006 г. преди финала за Купата на Израел по баскетбол, на който игра нашият отбор. Целта беше да се обединяват всички по-малки групи под едно знаме. Клубът имаше по-качествена организирана подкрепа с песни, знамена и всичко друго, което използват ултрасите. Цените на билетите на домакинските мачове бяха намалени, а също беше повишено нивото на организацията и безопасността по гостувания.

апоел йерусалим1– Групата е създадена, за да подкрепя баскетболния клуб. А какво става с футбола?

– С футбола е по-трудно. В първите години подкрепяхме само баскетболния отбор, защото в продължение на много години бяхме срещу ръководството на футболния клуб заради това, че бяхме изпаднали в по-долни дивизии. Ситуацията се промени през 2007 г., когато отборът изпадна в трета дивизия. След това група от разочаровани хора създаде основа за създаване на нов отбор, „сегашният“ Апоел Йерусалим. Стабилно сдружение от заинтересовани хора положи началото на тази инициатива. Ние започнахме да се занимаваме по-ангажирано с ръководството през 2009 г.

апоел йерусалим2– Създаването на нов отбор не е ли създало проблеми вътре в спортната общност на Апоел?

– Първоначално имаше напрежение, особено с хората от ръководството на футболния клуб. Те ни обвиниха в разкол на Апоел и заради това взехме решението. Разбира се, за нас това звучи смешно, защото ние вярваме, че отборът и неговата култура принадлежат на феновете, а не на предприемачите, които виждат в това само бизнес. Нямаше никаква умисъл да се борим срещу отбор, който обичаме. Сега след няколко години промяната е налице. Създаването на Апоел Катамон потвърди нашата правота и сега всеки признава този клуб за „истинският“ Апоел, а нас за основна ултрас група на отбора.

– Колко хора има във вашата група?

– Групата ни се състои от 200 човека на възраст от 16 до 40 години. Основното ни звено е около 25-30 човека, които работят ежедневно и организират срещи за подготовка на всичко необходимо, за да може подкрепата към отбора да е на добро ниво. С това се занимават млади момчета, а по-старите са поели управленски функции.

апоел йерусалим3– С кой отбор имате най-голямо съперничество?

– В баскетбола най-голямо съперничество имаме с Макаби Тел Авив. Този отбор доминира в Израел благодарение на огромните средства, които харчи всяка година. Това е „отборът на богатите и корумпираните“, техните фенове са „специални“, и именно с играчи на Макаби е съставен националният отбор на Израел. Огромна вражда имаме с най-мразения от нас клуб на Бейтар Йерусалим. С Бейтар сме врагове от много години. Определено въздействие това оказа около нашия клуб и доведе до създаването на новия ни отбор. Сега играем в различни дивизии, но ще успеем да влезем във висшата лига и ще ги размажем.

– С какво е свързано вашето противопоставяне?

– Това е най-голямото дерби в нашия град. Борба между солидарност и омраза, народ и фашизъм. Бейтар са известни в цял Израел като фашисти, основно заради отношението си към арабите, но това не е единствената причина. Расизмът, фашизмът и национализмът са дълбоко вкоренени в традициите на Бейтар и неговите фенове. Той е единственият отбор в Израел, в който никога не са играли араби. Феновете на отбора също крещят различни лозунги срещу арабите и тяхната религия, и не спират да пеят отвратителни песни на всеки мач.

– Как стоят нещата с тези неща във вашата фенска група и отбора ви? Какви са взаимоотношенията между евреите и арабите, които подкрепят Апоел?

– Най-добрият ни играч през последната година (Самир Абд Ел-Хай) е арабин и на нашия сектор можете да видите много евреи и араби, пеещи за нашия отбор. Трибуната е длъжна да обединява хората, а не да ги разделя. Нещо повече, името на отбора ни може да се преведе като „работник“. Нашият отбор е създаден от съюза на работниците и неговите привърженици от по-ниските икономически класи не могат да допуснат расизъм на своята трибуна.

– Означава ли това, че вашата група е политизирана?

– Не може да се каже ясно. Феновете на отбора и членовете на нашата фирма имат съвършено различни гледни точки от целия политически спектър. Въпреки това, ние всички признаваме необходимостта от борба срещу фашизма и расизма, и разглеждаме тези неща като оръжие в ръцете на капиталистите.

апоел йерусалим4– Имате ли приятели и врагове в Израел и чужбина?

– Друг главен наш противник е Апоел Холон. Феновете на този клуб са идеологически близки до феновете на Бейтар и нашите срещи с тях в последните години винаги завършват с ожесточени сблъсъци. В същото време имаме няколко приятелски отношения и солидарни чувства с други фенски групи, които имат общи гледни точки с нас на първо място за необходимостта от взаимодействие между евреи и араби по трибуните. Имаме силно приятелство с Infamus Youth – най-големият фен клуб на Вердер Бремен.

Първоизточник: издание Deset (негови автори са Gate 10 на Ираклис Солун) /
Източник: Left Side Terraces

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.