БСГ Хеми Лайпциг: от „аутсайдери“ в легенди

хеми лайпцигБСГ Хеми Лайпциг – ФК Кемницер 0:4 (0:1)
17 ноември 2013 г., 2931 зрители

През последните 80 години БСГ Хеми Лайпциг преживява не едно сливане, банкрутиране и преструктуриране. Историята му е толкова привлекателна, колкото и объркваща, така че нека да се опитаме да я разплетем, стигайки до наши дни.

Клубът е създаден през 1932 г. под името СВ ТуРа Лайпциг. По време на Втората световна война и след нея клубът преминава през няколко сливания и ребрандирания. В ГДР, където всяка спортна общност представлява държавна собственост, клубът е начислен към индустрията за бои и лак в Лайпциг и така получава името БСГ (Betriebssportgemeinschaft, Спортно дружество) Хеми (Chemie, химия) Лайпциг. През 1951 г. тима дори успява да спечели шампионата на ГДР, но в края на 1950-те и началото на 1960-те години правителството преструктурира отново клубната обстановка, в резултат на което играчите отиват да играят за новосъздадения Локомотив (който съществува и днес), вследствие на което Хеми е създаден наново и започва от долните дивизии.

„Аутсайдерите“ от Лайпциг нанасят удар на системата

хеми лайпциг1Все по-голямото преструктуриране на лайпцигските клубове в крайна сметка дава правото на тима да играе в Оберлига (първа лига на ГДР), въпреки че той е смятан за отбор с втора ръка играчи („Аутсайдерите от Лайпциг“), докато СК Лайпциг (бившият Локомотив, да, не става по-лесно) получава най-добрите таланти в града. Алфред Кунце, който е треньор на отбора по време на шампионата през 1951 г., когато отборът го печели, успява да мотивира тима и да го изведе до шампионска титла отново през 1964 г. Може би това е причината, поради която клубният стадион носи неговото име и поради която има статуи на цял отбор на днешния стадион в чест на героите и техните епични битки, точно както статуите на войниците в горната част на паметника „Битката на народите“ в Лайпциг.

През този сезон отборът привлича два пъти повече зрители на стадиона за разлика от другия по-популярен клуб в Лайпциг. През 1966 г. клубът печели купата на страната, но след това следва спад. През по-голямата част от 1970-те и 1980-те години отборът играе повече във втора дивизия, отколкото в първа. Споменах ли, че има още едно сливане? Точно така, през 1990 г. Хеми играе във втора дивизия на ГДР и получава промоция за Оберлигата чрез сливане с финансово затруднен клуб. Името се променя на ФК Саксен Лайпциг, но феновете продължават да наричат клуба Хеми.

Ликвидиране след обединението на Германия

хеми лайпциг2След обединението на Германия е време да се включи във футболната система на Западна Германия, където Хеми се озовава в трета дивизия. През следващите години отборът не успява да се изкачи във втора дивизия и продължава да играе в аматьорския футбол. Той споделя съдбата на много отбори от ГДР, които играят в трета, четвърта и пета дивизия, при това с постоянна смяна на ръководствата, лоши инвестиции, финансови проблеми и банкрутиране. В крайна сметка, през 2011 г. клубът е ликвидиран.

Може би този път завинаги, но преданите фенове все още продължават да казват: „Той ще се върне, както винаги – Хеми не умира“. Фактически сега има два клуба-приемници, които играят в по-долните дивизии, където дори оригиналният клуб не е играл. Има клуб, който заема мястото на Хеми в лигата след ликвидирането му. Казва се СГ Саксен Лайпциг и играе в шеста дивизия.

Другият клуб е Спортно дружество Хеми Лайпциг – създаден през 1997 г., за да запази старата емблема и името: накратко, това е БСГ Хеми Лайпциг, както е по времето на ГДР. Най-голямата ултрас група Diablos Leutzsch (Лойч е името на квартала, където играе Хеми) се присъединява към новия Хеми през 2008 г., защото не се съгласява с курса на развитие на стария Хеми (ФК Саксен Лайпциг).

Ново начало

хеми лайпциг3През 1956 г. Централният стадион в Лайпциг събира по 100 000 зрители, които искат да видят как Хеми играе на дербито – рекорд в Германия за дерби мачове. Със сигурност можем да кажем, че скоро няма да видим подобна посещаемост на клуба. Новият стар Хеми (т.е. клубът създаден през 1997 г., за да запази емблемата и името, ще го наричаме за по-лесно Хеми) започва от 12-та дивизия, а сега играе в Bezirksliga Sachsen Nord (7-ма дивизия) и е на първо място в класирането.

Ако вземем под внимание факта, че говорим за шампионата на седма дивизия, то средната посещаемост от 600-700 човека на домакинските мачове въобще не изглежда зле, като половината от хората ходят и по гостувания. Можем да кажем, че много хора застават зад своя отбор въпреки възхода на другия местен отбор, закупен от компания за енергийни напитки (лидер в трета дивизия), и все още съществуващия и мразен Локомотив (играещ в четвърта дивизия).

Ликвидираният сега ФК Саксен печели четири пъти регионалната купа (Sachsenpokal – Купа на Саксония) – малък символ за феновете. За последен път това се случва през 2005 г., когато отборът побеждава на финала ФК Кемницер. Да се върнем в настоящето, когато на стадион Алфред Кунце Шпортпарк Хеми приема гостите от ФК Кемницер в рамките на 1/16 за купата.

Днешният Хеми

хеми лайпциг4Технически стадионът може да побере 18 000 души, но сега съгласно правилата за безопасност, на мачовете могат да присъстват не повече от 4999 фенове. Ако ви е омръзнало от еднотипните стадиони, то това е вашият стадион, защото се различава от останалите. Мястото на ултрасите зад една от вратите представлява масивна непокрита трибуна на две нива, докато в другия край има няколко бетонни стъпала. В една от страничните части на стадиона има седалки и вдлъбната трибуна с козирка по средата. В противоположната част има места за правостоящи и седалки. Тук се намира клубната сграда, както и малка семейна зона с играчки и пясъчник, където децата могат да играят, докато възрастните гледат мача.

Днешната среща за купата може да се каже, че е мачът на Хеми за сезона, на който присъства впечатляващо количество зрители – 2931 човека (2500 от които са домакински фенове). Лайпцигският отбор се представяше добре при резултат 0-1, но през второто полувреме ФК Кемницер вкара още три гола. Но това не е важно: стадионът беше оживен със скандирания, знамена и факли. В същото време е и вълнуващо, и тъжно: отбор с такива фенове на заслужава да играе в седма дивизия; фенската група на БСГ беше по-многобройна дори и от тези на отборите във втора дивизия. Феновете продължаваха да пеят, дори когато ФК Кемницер вкараха головете на края. Дикторът на стадиона беше прав, когато каза: „Отборът днес загуби, но феновете са победители“. Нека да видим къде ще ги отведе през следващите 80 години тяхното засукано пътуване…

хеми лайпциг5 хеми лайпциг6

Източник: groundhoppingetc.com/2013/11/22/bsg-chemie-leipzig-from-leftovers-to-legends/

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.